Fietsen in Canada is anders dan in Nederland. Fietspaden zijn er nauwelijks, zeker niet in dit deel van British Columbia. Fietsen doe je dan gewoon tussen het andere verkeer in en zeker op de highway waar trucks, campers en auto’s je met 100 km/u voorbijrazen betekent dat wel extra oplettend zijn. Veel andere wegen zijn gravelwegen, onverharde wegen dus met vaak verraderlijke kuilen. En natuurlijk heb je de heuvels en bergen waardoor je vaak behoorlijk steil moet klimmen en dalen en dat zijn allemaal zaken waar je in Nederland niet snel mee te maken krijgt. De fietsen die we gebruiken zijn dan ook voorzien van veel versnellingen en van dikke banden die vooral het rijden op gravelwegen (of soms terrein) een beetje gemakkelijker maken.

Begin september verlaten we de Bulkley Valley en gaan met Cor en Judy naar het zuiden van de provincie waar zich ook veel andere mensen bij ons zullen voegen. We gaan in zeven dag zo’n 400 kilometer fietsen over de oude spoortrajecten van o.a. de Kettle Valley Railway. Uiteraard vereist die toch enige training.

Afgelopen maandag gingen we een niet al te grote route rijden in de bergen achter Telkwa. Op de parkeerplaats bij de spoorbrug ontmoetten we Theresa die ook een van de deelnemers is aan de grote fietstocht. We fietsen eerst over de brug in Telkwa en lopen dan met de fiets aan de hand over het voetgangerspad van de spoorbrug. Daarna fietsen we verder.

We hebben al een behoorlijke afstand afgelegd als ons de weg wordt versperd door een hek. Er staat een bordje bij: “no trespassing” (geen toegang). We besluiten toch maar door te gaan. Met vereende krachten schuiven we de fietsen door de gelukkig ruime openingen in het hek en fietsen dan verder. Het is een klimmende weg die op zijn zachtst gezegd niet zo goed is. Veel modder die aan de fietsen blijft kleven en het soms moeilijk maakt vooruit te komen. Het blijkt echter de moeite waard. We komen op een plateau waarop meerdere huizen staan en dat goed onderhouden is. We lopen wat rond en bekijken de verschillende huizen. Er staat ook een grote hot tub op het terrein waar vanuit de baders een goed uitzicht hebben op de vallei.

Vanaf het laatste huis op het terrein heb je ook een mooi uitzicht over de diep onder je stromende Telkwa rivier. Vooral het outhouse (buiten WC) is opvallend. Het staat op de rand van de klif en je hebt er een prima uitzicht op de rivier en de vallei terwijl je je behoefte doet. Zo kun je nog beter nadenken over wereldse zaken!

Na nog enige tijd te hebben doorgebracht fietsen we weer terug. Ditmaal over een andere weg die beter lijkt dan de eerste. We komen weer bij een hek dat is afgesloten, maar ook hier is het makkelijk onze fietsen aan de andere kant te krijgen. Een uurtje later zijn we weer bij onze fietsen en is de eerste ‘training’ goed verlopen.

By Published On: 26 augustus 20160 Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 05:13
Sneeuw
Sneeuw
-0°C
gevoelstemperatuur: -0°C
luchtdruk: 1005 mb
vochtigheid: 97%
windsnelheid: 0.76 m/s ZO
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

Leave A Comment