Cor is de afgelopen weken aan het werk geweest in Fort Nelson, een plaatsje in het noordoosten van BC en kwam donderdag weer thuis. Hij vloog naar Prince George en Judy en Janita gingen hem daar ophalen.

Frans en Tineke waren nog nooit in Hyder (Ak) geweest en daarom zou ik?donderdag als chauffeur/gids optreden. We stonden allemaal vroeg op en vertrokken toen in tegengestelde richting.

Frans stelde voor om ook te rijden en dus vertrokken we richting Alaska met hem aan het stuur. Via Telkwa, Smithers, Moricetown en Hazelton bereikten we na twee uur de afslag richting Alaska waar we op de parkeerplaats van het tankstation een rustpauze namen en eventjes wat aten en dronken. Daarna reden we highway 37 op. Deze weg wordt ook wel de Dease Lake Highway genoemd naar het dorpje Dease Lake dat aan de weg ligt. Zover kwamen wij echter niet, wij namen na zo?n 150 kilometer op de splitsing de weg naar Stewart, een plaatsje dat aan het uiteinde van een fjord is gelegen. We waren nog niet zo lang op de weg toen we onze eerste beer zagen. Het was een zwarte beer die rustig aan de kant van de weg liep te grazen. Ik stopte de truck om een paar foto?s te maken. Toen ik verder reed bleef de beer ook rustig aan de kant van de weg lopen en voor Frans en Tineke was dat de gelegenheid om van dichtbij foto?s te maken.

Stewart is ook een grensplaatsje waar je de grens naar Alaska oversteekt. De grens ligt bij het spookstadje Hyder en toen wij hem overstaken was er geen Amerikaanse douane te bekennen. We reden dus maar door.

Hyder heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de vele beren die je vlak buiten het dorpje kunt zien aan de oevers van de Salmon River. In die rivier is namelijk elk jaar een grote zalmtrek en uiteraard komen daar zwarte beren, maar ook zeker grizzlies op af. We parkeren de auto en eten buiten de auto snel even een boterham voordat we naar de beren gaan kijken. Al snel komt een parkwachter op ons af. We krijgen te horen dat we in de auto moeten gaan zitten en niet op de openbare weg mogen drinken of eten, daar komen de beren op af en dat is gevaarlijk. Dat belooft wat!

Jaren geleden ben ik hier ook eens geweest en toen kon je nog gewoon aan de oever van de rivier gaan staan en waren de risico?s voor je zelf. Zo stond ik ooit een zalm etende grizzly te filmen toen er uit het struikgewas een andere beer achter me langs liep. Dat soort dingen wil men dus nu voorkomen.

Daarvoor hebben ze langs een groot stuk van de rivier nu een boardwalk gebouwd. Daar moet je op gaan lopen en zo hoopt men confrontaties tussen beren en mensen te voorkomen. Het kost wel 6 dollar per persoon, maar daarvoor mag je dan de hele dag terugkomen.

?s-Morgens vroeg waren er grizzlies vertelt een parkwachter, maar nu laten ze zich niet zien. Eten is er genoeg, want in de rivier krioelt het van de zalm en ook zie je al veel dode exemplaren liggen, iets waar zeemeeuwen dankbaar gebruik van maken.
De beren lijken die morgen echter genoeg gegeten te hebben, want hoe lang we ook blijven kijken, er komt geen enkele opdagen.

We besluiten daarom om later maar weer terug te komen en eerst de andere grote attractie van dit gebied te gaan bezoeken: de Salmon Glacier. Het is een van de vijf grootste gletsjers van Noord-Amerika en ligt helemaal in BC. We vervolgen de onverharde weg en passeren enkele kilometers later inderdaad weer een grensbord. De weg klimt steil omhoog, kent enkele nauwe en slechte plekken, maar volgens een van de parkwachters die we het vroegen is deze goed berijdbaar.

Twee keer eerder probeerde ik de top te bereiken waar vandaan je een goed uitzicht hebt op de gletsjer, maar beide keren moest ik omkeren omdat de weg te slecht werd. Zou het deze keer wel lukken?

Hoe hoger we komen, hoe beter de weg lijkt te worden en als we even stoppen om alvast een foto te maken van de gletsjer die we diep onder ons zien, vertellen mensen die net op de top zijn geweest dat de weg uitstekend is.
We rijden verder en na een kwartiertje bereiken we zonder problemen de top die op meer dan 1100 meter ligt. Vanaf hier heb je een magistraal uitzicht over een van de mooiste gletsjers die ik ooit gezien heb. Het uitzicht is fantastisch, de gletsjer lijkt op een rivier van ijs die langzaam van de top omlaag stroomt. Het is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze dag!

Na een tijdje genoten te hebben van dit uitzicht rijden we weer naar beneden en stoppen we weer bij de ?Bear viewing area?. Nog steeds geen beer te zien en andere mensen die we vragen hebben ook nog geen beer gezien. E?n vrouw probeert het al een paar dagen, maar heeft nog geen geluk gehad. Voor wie niet dat dacht dat beren hem konden smeren ?.

We eten wat in het restaurant van het King Edward Hotel in Stewart en gaan dan weer op weg naar huis. Het is meer dan vier uur rijden en we willen om een uur of elf weer thuis zijn. Onderweg stoppen we nog even bij de Bear Glacier die vanaf de weg is te zien. Wegens wegwerkzaamheden mogen we eigenlijk niet stoppen, maar we doen het toch maar even. Zo vaak komen we hier niet.
We zien ook nog een zwarte beer met twee jongen. Deze toont zich echter niet zo fotogeniek als de beer die we eerder zagen. Het zal wel door de jongen komen dat ze snel verdwijnt, zo snel dat we geen camera konden pakken.

Het is al lang donker als we thuiskomen. Cor, Judy en Janita zijn ook al veilig thuisgekomen. Frans en Tineke zullen nog ??n dag op de boerderij verblijven. Zaterdagmorgen worden ze door Gary en Dianne naar Prince Rupert gebracht waar ze zondagmorgen in alle vroegte de veerboot naar Port Hardy nemen. Een reis va 17 uur die vlak langs de kust en de ontelbare eilanden voor de kust voert. Ze zullen volgende week nog een paar dagen bij achterneef Derwin doorbrengen en volgend weekeinde weer naar huis vliegen.

Wij blijven hier nog een paar weken en zullen ongetwijfeld nog een hoop meemaken waarover we de lezers van dit blog zullen informeren.

Hieronde de route van Round Lake naar Salmon Glacier.

By Published On: 21 augustus 20166s Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 05:18
Sneeuw
Sneeuw
-0°C
gevoelstemperatuur: -0°C
luchtdruk: 1005 mb
vochtigheid: 97%
windsnelheid: 0.76 m/s ZO
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

6 Comments

 1. Nina van Kan op Facebook 22 augustus 2016 at 00:00 - Reply

  Weer gesmuld van je verhaal Geert
  Kijk uit naar de volgende

 2. Bert en Ria 22 augustus 2016 at 00:18 - Reply

  Super daar geniet ervan!

 3. Bertenria Koeling op Facebook 22 augustus 2016 at 00:21 - Reply

  Super genieten daar!

 4. Athe en KLaziena 22 augustus 2016 at 09:15 - Reply

  Leuk. Terug in 1988, camper die niet meer starten wilde op de salmon glacier en daarna beren en grizzly spoten. Geweldig

 5. Silke Dijkstra en Renske Dijkstra, beren in Alaska

 6. Betty Veldhuis op Facebook 22 augustus 2016 at 10:45 - Reply

  Erg leuk om te lezen jullie verslag,vooral omdat wij daar ook zijn geweest. Groetjes voor jullie allemaal

Leave A Comment