Vandaag was de laatste dag van mijn kleine minivakantie op Schiermonnikoog. Samen met Jeffrey huur ik een fiets en samen fietsen we het eiland rond. We lopen eerst naar de fietsenverhuurwinkel op het begin van de Badweg en fietsen daarna weer terug om bij Noderstraun het fietspad te nemen.
Eerst fietsen we door de duinen en stoppen even bij de bunker vlak bij het fietspad waar we het duin opklimmen om daar van het uitzicht te genieten.
Daarna fietsen we verder door het bos en nemen we even een kleine pauze bij strandpaviljoen  De Marlijn voor een kopje koffie met appelgebak. Het is natuurlijk wel belangrijk om voldoende te eten bij zo’n fietstocht!

Na die pauze fietsen we verder in de richting van de Kobbeduinen. Eerst gaat het nog door de duinen, maar al gauw verandert het landschap in een kweldergebied. Bij de Kobbeduinen is een uitzichtpunt met een mooi uitzicht over het achterliggende kwelderland.
We lopen even naar het houten baken dat daar staat. Vroeger diende het baken voor de scheepvaart en waren het ijkpunten om de grootte van het eiland te kunnen bepalen. Vanaf het baken heb je een prima uitzicht en kun je een groot gedeelte van het eiland zien. Ook de veerdam waar de boot van en naar Lauwersoog aanligt kun je prima zien. Ik kom daar in gesprek met een echtpaar uit Arnhem dat al vanaf 1981 elk jaar het eiland bezoekt. Er zijn dus meer mensen dol op Schier!

Vanaf de Kobbeduinen loopt een pad de Kwelder in dat uiteindelijk uitkomt bij het volgende baken op Willemsduin. Dat is echter nog meer dan vijf kilometer lopen, dat zit er vandaag niet in. We volgen het pad nog wel een paar honderd meter, maar gaan dan weer terug om de fietsen op te zoeken.

We nemen het fietspad dat naar de Waddenzee voert en fietsen via de veerdam terug naar het dorp. Het dorp laten we echter links (of eigenlijk rechts) liggen en fietsen verder in de richting van de Westerplas. Hier is een vogelkijkhut gebouwd en ook daar nemen we een kijkje. Vanuit de hut zie je voornamelijk vele soorten eenden, maar ook aalscholvers en lepelaars laten zich zien. We blijven er een tijdje en fietsen dan verder om uiteindelijk in het dorp uit te komen. We fietsen verder naar ons appartement en daar komen we net op tijd aan. Het is de hele dag redelijk weer geweest, maar nu begint het te regenen.

Tegen zessen brengen we onze huurfietsen terug naar de winkel en zoeken daarna een restaurant voor het avondeten. Het wordt hotel-restaurant Duinzicht op de Badweg waar je zoals we ervaren uitstekend kunt eten.

Morgenochtend pakken we om half elf weer de boot terug naar het vaste land van Fryslân en laten Schiermonnikoog achter ons tot een volgende keer.

By Published On: 5 november 20150 Reacties

Leave A Comment