Ooit, in een lang vervlogen verleden, bestond Borkum uit twee delen: Westland en Ostland. De vaargeul die de beide eilanden scheidde slibde dicht en zo ontstond één eiland. Vandaag huurden we twee fietsen bij het station dichtbij het hotel om van Westland naar Ostland te fietsen.
De huur is snel geregeld en even later verlaten we de fietsenstalling op twee echte Batavus fietsen. We fietsen richting Nordstrand, waarna we de boulevard langs de kust volgen. Aan het einde fietsen we het wandel- en fietspad op dat uitzicht biedt op de Noordzee en het strand.

Het is een paar kilometer over het pad dat soms over steen en dan weer over een houten plankier voert waarbij we behendig de wandelaars ontwijken. Aan het einde van het pad slaan we rechtsaf en gaan we het binnenland in. Wat opvalt zijn de vele dode konijntjes op het fietspad (slachtoffer van senioren op te snelle e-bikes?)

Na een tijdje slaan we af richting het vliegveld en stoppen even om te kijken naar het vliegverkeer. Er stijgt net een klein toestel op en aan de rand van het vliegveld zijn een paar helikopters geparkeerd.

Het fietspad gaat verder over een mooi traject door de duinen en bij een restaurant drinken we een kop koffie. We willen graag ‘Ostfriezen torte’ bij de koffie, maar die is helaas nog niet leverbaar. Dan maar wat ander lekkers!

Het pad voert verder door de duinen in de richting van het Olde Dûn en hoewel het hard waait blijft het nog droog en schijnt af en toe de zon. We hebben de wind in de rug en fietsen steeds verder Ostland in. Aan het einde van een fietspad ligt een grote heuvel, de Steernklipp, van waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving en de Waddenzee. Je kunt de monding van de Eems en de Eemshaven goed zien liggen, maar ook de haven van Borkum is goed zichtbaar.

Daarna wordt het tijd om weer terug te fietsen in de richting van Borkum. We gaan over de Seedeich, de dijk langs de Waddenzee. En dan is ons geluk op. Het gaat regenen, steeds harder en tegen die regen in fietsen we moeizaam verder. Het duurt niet lang tot we doornat zijn. Als we de grote weg bereiken tussen de haven en Borkum schuilen we even bij een bushalte.

We fietsen verder en na ongeveer een half uur bereiken we het hotel waar we de natte kleren kunnen vervangen door iets droogs en zelf een warme douche nemen.

Een paar uur later zitten we al weer op de fiets. Eerst volgen we hetzelfde pad als vanochtend maar nu laten we het vliegveld links liggen en steken het eiland over. Via het Sûdstrand en de Burgemeester Kievit promenade willen we weer terug naar Borkum fietsen. Ook nu weer gaat het regenen. Op het Sûdstrand schuilen we daarom in een strandkorb die met dit weer toch niet wordt gebruikt.

Terug in Borkum leveren we de fietsen weer in bij het station en sluiten de dag af met een lekker biertje bij een van de lokale pubs.

By Published On: 2 september 20150 Reacties

Leave A Comment