Ik ben genomineerd! Nee, niet voor een Oscar of voor de Libris boekprijs, maar voor de ALS Ice Bucket Challenge. U kent het wel, de afgelopen weken konden we op Facebook genieten van de vele filmpjes van mensen die geheel vrijwillig een emmer met ijswater over zich heen goten of lieten gieten! En dat allemaal voor een goed doel!
Het is inderdaad een goed doel. ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een vreselijke ziekte die het zenuwstelsel aantast. Een ziekte waaraan in Nederland zoín 1500 patiŽnten lijden en waarvan er elk jaar 500 overlijden en ook weer 500 bijkomen. Genezing is (nog) niet mogelijk en na de diagnose is de levensverwachting niet langer dan 5 jaar. Omdat het maar zoín kleine ziekte is betekent dat ook dat de farmaceutische industrie er niet zoveel geld aan spendeert. Je kunt er immers ook weinig winst mee maken? Dat is een harde conclusie, maar alles draait tegenwoordig om geld. Dat zagen we deze week ook terug in de discussie hoe veel het mag kosten om een mensenleven te verlengen.
Het geld voor onderzoek naar de ziekte, voor de verbetering van de kwaliteit van leven van de patiŽnten, moet dan ook voor een belangrijk deel komen uit giften aan de Stichting ALS Nederland en haar partners in het buitenland.
Een goed doel dus, maar toch heb ik besloten om geen filmpje van mijzelf en een emmer ijswater op Facebook te zetten. Een financiŽle bijdrage kan de stichting uiteraard wel verwachten. Ik steun haar ook al indirect via loterijen. Dat is geen win-win situatie, want tot nog toe kost dat ook alleen maar geld. Mocht dat veranderen, dan zal ook de stichting ALS daarvan profiteren, net als andere stichtingen.
Ik ben van mening dat de stichting genoeg aandacht heeft gehad. Miljoenen mensen in de wereld hebben al een emmer water over zichzelf gegoten en we hebben er allemaal getuige van mogen zijn. ALS is niet de enige ramp die de wereld treft. Naast andere vreselijke ziekten als kanker en reuma, hebben veel mensen in de wereld gebrek aan drinkwater. Sommigen moeten kilometers lopen om bij een put, bron of kraan te komen waar ze goed drinkwater kunnen krijgen. Ik denk dat zij verbijsterd naar de beelden zouden kijken!
Dat betekent niet dat ik het mensen kwalijk neem als ze wel aan die actie meedoen. Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken en alle pogingen om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor de bestrijding van deze vreselijke ziekte verdienen respect!
Ik wil iedereen dan ook oproepen te blijven doneren, niet alleen aan ALS, maar ook aan stichtingen die zich bezig houden met de bestrijding van reuma, kanker, hersenziektes, longziektes etc. Ook goede doelen die zich richten op armoedebestrijding en het bereikbaar maken van drinkwater en voeding voor de gehele wereldbevolking verdienen onze steun.
En een beetje vrede kunnen we ook wel gebruiken!

By Published On: 28 augustus 20140 Reacties

Leave A Comment