Zaterdag 31 mei verlieten we Shigatse. De laatste week van onze vakantie was daarmee begonnen. Via de Friendship Highway gingen we richting Nepal. Eerst echter doen we nog enkele bestemmingen in Tibet aan. Zaterdag ging de reis naar het kleine plaatsje Sakya. De naam betekent ‘grijs’ en slaat op de kleur van de huizen in het stadje. De muren van de originele huizen zijn allemaal grijs met rood en wit.

Het stadje heeft twee eeuwenoude kloosters, waarvan we er één bezoeken. Het is een ommuurd bouwwerk vlakbij ons hotel. Nu heeft het nog één muur, vroeger maar liefst drie. Het is de reden dan in de dagen van de Culturele Revolutie het klooster is gespaard voor de vernielzuchtige jeugdbendes van Mao. Daardoor zijn alle beelden in de grote hal bewaard gebleven net als de duizenden boeken die daar liggen opgeslagen. Bijzonder is dat ook het grootste boek ter wereld hier ligt, het is meer dan anderhalve meter dik en ingebonden tussen zilveren platen.

Bijzonder is ook dat de grote pilaren van de grote hal gemaakt zijn van grote boomstammen die door oer yaks hier naartoe gesleept zijn. Van die yaks zijn nog enkele horens bewaard gebleven die als decoratie in de tempel zijn opgehangen. Ze zijn zeker een meter groot! Jammer genoeg mogen we ook hier in het klooster niet filmen, tenminste niet in de gebouwen.

Buiten mag het wel en vanaf het dak van de grote hal heb je een mooi uitzicht over het klooster. Dat geldt zeker ook voor de muren waar we later nog het hele klooster rondlopen. Ook hier zie je weer bouwvakkers druk bezig met herstelwerkzaamheden, zowel van gebouwen buiten de muur als binnen de muur. De voormalige woningen van de monniken zien er vervallen uit, sommige worden nog bewoond, maar de meeste monniken wonen al in het monnikengebouw dat helemaal is gerestaureerd.

Buiten de muur wordt ook gewerkt aan een nieuwe stupa met een kolossaal plein dat voor vieringen zal worden gebruikt.

By Published On: 2 juni 20140 Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:31
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
1°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1017 mb
vochtigheid: 12%
windsnelheid: 1.25 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 2.43
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

Leave A Comment