Vanmiddag maakten we een kleine busrit van ongeveer tweeŽnhalf uur naar Shigatse, de tweede stad van Tibet.†’s-Morgens hadden we eerst Gyantse nog verkend. Na vlak bij in een restaurantje te hebben ontbeten liepen we in de richting van het oude centrum van de stad. Het nieuwe centrum wordt gekenmerkt door brede wegen met maar weinig verkeer.

We zagen al van verre het oude fort dat op een heuvel boven de stad is gevestid. Ooit waren het de Britten die hier bloedige oorlogen vochten tegen de Tibetanen. De streek was strategisch zeer belangrijk voor hen omdat ze hiermee de Russen de weg naar India afsneden.

In het oude centrum kun je nog een beetje gezien hoe vroeger werd geleefd in het stadje. Winkeliers stellen hun waar buiten uit en ambachtslieden verrrichten hun werk vaak voor hun winkel. We zagen veel meubelmakers bezig die schitterende kleurrijke Tibetaanse meubelen maakten.

Ook zie je nog vaak yaks buitenlopen midden op straat en de uitwerpselen van deze dieren worden op muren gedroogd. De mest vormt in de winter een goede brandstof om het huis warm te houden en eten op te koken.†Waar je ook kijkt, altijd zie je in deze buurt wel iets bijzonders of kleurrijke mensen.

Na de lunch vertrekken we naar Shigatse, de tweede stad van Tibet. Het wordt een korte reis, zeker als je het vergelijkt met de reizen van de afgelopen twee dagen.

We rijden door valleien omringd door bergen en hoeven deze keer geen hoge pas te beklimmen. Onderweg stoppen we een paar keer. Dat heeft te maken met het systeem van snelheidsbeperking dat ze hier hanteren. Bij een controlepost krijg je een briefje met de tijd erop. Dat briefje moet je bij een volgende controlepost weer inleveren. Als dan blijkt dat je te snel hebt gereden krijg je een boete. Ik betwijfel of iemand ooit een boete krijgt. Het is immers veel eenvoudiger om af en toe een stop in te lassen en zo te zorgen dat je niet te vroeg bij de volgende controlepost bent?

Onderweg bezoeken we ook nog een tsjampa meel molen. De molenaar laat onze zijn molen zien, althans voor 5 yuan mogen we in zijn molen kijken waar door waterkracht aangedreven maalstenen de gerst vermalen tot meel. Ook zie je onderweg nog vaak een yak aan de kant van de weg liggen rusten.

Ruim op tijd arriveren we in Shigatse bij het hotel. Vandaag staat er niets meer op het programma, morgen bezoeken we het klooster waar ondermeer een Boeddha van 26 meter hoog te bewonderen valt die is overgoten met goud!

By Published On: 30 mei 20142s Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:38
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
1°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1017 mb
vochtigheid: 12%
windsnelheid: 1.25 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 2.43
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

2 Comments

  1. ina 30 mei 2014 at 13:21 - Reply

    hallo vakantiegangers,mooie omgeving waar jullie zitten.zal wel lekker stinken die koeiestrond tegen de muren geplakt.nog maar lekker genieten,zie al weer uit naar jullie volgende verhaal.gr.popke/ina.

  2. Janice 2 juni 2014 at 22:45 - Reply

    Haha Poke & Ina. Ik dacht meer aan het eten dat wordt gekookt over de stront!
    Verwende westerling…ik geef het graag toe.

Leave A Comment