Vandaag brachten we de dag door in Shigatse, de tweede stad van Tibet. Net als de hoofdstad Lhasa is het een drukke stad met veel bedrijvigheid. Vanmorgen brachten we een bezoek aan het Tashilunpo klooster. Het is een groot klooster dat op drie kwartier lopen van het hotel ligt. We gingen echter met de bus, na het bezoek aan het klooster gingen we de stad waarna we lopend weer het hotel opzochten.

In de klooster en tempelgebouwen mag niet gefotografeerd of gefilmd worden, anders dan tegen contante betaling. In sommige gebouwen kan dat oplopen tot 1500 yuan voor een filmcamera. We hebben daar maar van afgezien. Het zien van de veel mooie beelden kan ook genoeg zijn. Een monnik is echter maar wat nieuwsgierig naar onze fotocamera. Hij wil graag poseren en toont zich erg tevreden met het resultaat.

We begonnen met een gebouw waar een grote Boeddha staat, de grootste van de wereld. De Boeddha zelf is 26 meter, met troon is de hoogte zelfs 30 meter. Op zijn voorhoofd zit de grootste diamant van de wereld. Het beeld is vervaardigd in 1921 en is tijdens de Culturele Revolutie wonderwel niet beschadigd.

Dat geldt ook voor de tombe van de vierde Panchen Lama. De tombes van de vijfde tot en met de negende werden echter vernield en ook de stoffelijke resten werden voor een groot deel vernietigd. Het was de tiende Panchen Lama die één tombe liet bouwen waarin hij de resten van zijn voorgangers verzamelde.

Na het kloosterbezoek gaan we gezamenlijk lunchen bij een Tibetaans restaurantje. Daarna gaat iedereen de stad verkennen. Wij gaan met Ruud en Nina de Tibetaanse markt opzoeken. Via een winkelstraat vinden we die markt. In een half overdekte markt zijn veel kraampjes opgesteld die hun waar proberen te slijten. Janita koopt een Tibetaanse gebedsmolen waarmee je hier ook veel pelgrims ziet lopen. De handelaar vraagt 250 yuan, maar na wat onderhandelen mag ze de molen voor 80 yuan meenemen.

Ruud ziet een klein gebedsmolentje dat hij wel graag wil hebben, maar de handelaarster weigert zijn bod van 100 yuan te accepteren nadat ze 300 vroeg. Op het laatst blijft het steken op 110 yuan, maar Ruud weigert meer dan 100 te betalen. De handelaarster achtervolgt ons nog lange tijd en op het laatst aanvaardt ze dan toch het bod van 100 yuan.

Aan de overzijde van de straat vinden we nog een markt waar handelaars kleding, elektronica, voedsel etc. proberen te slijten. Het is een drukte van belang. De mensen zijn ook vaak nieuwsgierig naar buitenlanders. Dat merken 

we als we even met een Belgische reizigster staan te praten. Een man komt er zomaar bij staan en is erg nieuwsgierig naar mijn fotocamera. Ik maak een portret van hem en laat dat zien. Hij lijkt niet erg onder de indruk, hoofdschuddend loopt hij weg.

We drinken nog wat koffie en zoeken het hotel weer op. Morgen staat de reis naar Sakya op het programma. De dag er na reizen we naar Rongbuk waar we de Mount Everest zullen zien.

By Published On: 30 mei 20142s Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:38
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
1°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1017 mb
vochtigheid: 12%
windsnelheid: 1.25 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 2.43
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

2 Comments

  1. ina 2 juni 2014 at 13:44 - Reply

    leuk dat jullie de markt bekeken hebben,lijkt me een drukte van belang.mooie foto*s.gr. popke/ina.

  2. Janice 2 juni 2014 at 22:41 - Reply

    I agree Judy!

Leave A Comment