Vandaag is onze laatste dag in Lhasa, morgenochtend beginnen we aan de tocht over land naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De bus brengt ons in acht dagen naar de grens met Nepal. Morgen staat dus de eerste etappe op het programma. Eenr eis van ongeveer zes uur brengt ons naar Samye.

Vandaag benutten we de laatste dag in de Tibetaanse hoofdstad door een bezoek te brengen aan twee grote publiekstrekkers: de Jokhang tempel en uiteraard aan de Potala, het voormalig winterpaleis van de Dalai Lama.

Janita voelde zich vanmorgen niet lekker. De hele nacht was ze wakker geweest en ze besluit het vanochtend rustig aan te doen. Na het ontbijt gaat ze weer op bed en dus ga ik zonder haar naar de Jokhang tempel. De tempel is midden in het oude centrum van Lahsa, op loopafstand van het hotel. Ook hier is beveiliging en moet je je rugzak laten scannen. Je krijgt echter niet de indruk dat de security veel voorstelt.

Op het grote plein voor de tempel is het al een drukte van belang. Pelgrims zijn al druk bezig met hun rituelen en lopen ook al de kora, de pelgrimsrondgang rond de tempel. Ook in de tempel is het een drukte va nbelang: de pelgrims verdringen zich om offers te kunnen brengen aan hun heiligen, de toeristen verdringen zich om niks te missen van wath un gids vertelt. Ook onze gids vertelt veel wetenswaardigheden ove rde tempel die tussen 683 en 647 is gebouwd in opdracht van koningin Bhrikuti, de Nepalse vrouw van koning Songtsen Gampo.

Op de eerste verdieping is het rustiger, hier kun je meer tijd nemen om de enorme Boeddha- en andere rbeelden te bekijken. Ook op het dak van de tempel is het rustig. Hier heb je een mooi uitzicht over Lhasa en zie je ook het grote en bij veel mensen bekende monument van de Tibetaanse hoofdstad: de Potala,winterresidentie van de Dalai Lama’s.

Janita is er ook weer bij als we met de rest van de groep, Ruud en Nina uitgezonderd, de Potala bezoeken. Ook hier lopen duizenden pelgrims elke dag de kora. Ze lopen steeds maar om het paleis, het belangrijkste heiligdom van het Tibetaans Boeddhisme.

We lopen mee tot de ingang en gaan dan door de poort het enorme complex binnen. Je krijgt eerst een kaartje dat je recht geeft op het terrein te zijn. Op een op het kaartje aangegeven tijdstip mag je door de controle naar binnen om de vier immense trappen te beklimmen. Het paleis is meer dan 115 meter hoog en telt maar liefst 13 verdiepingen. Het duurt dan wel ook even voor we boven zijn waar onze gids kaarten koopt.

De Potala bestaat uit meerdere gebouwen.Het rode en witte paleis zijn in verschillende periodes gebouwd, maar vormen wel één geheel. Er zijn ongeveer 2000 kamers en de totale oppervlakte is 172.000 vierkante meter, De gids neemt ons mee naar binnen in het rode paleis waar we eerst nog naar het dak klimmen. We bezichtigen verschillende kamers die de Dalai Lama’s gebruikten om gasten te ontvangen, om te werken en slapen en om bijeenkomsten te organiseren.

In het rode paleis zijn ook verschillende Dalai Lama’s bijgezet in gouden tombes. De tombe van de vijfde Dalai Lama is het grootst. Hij is meer dan 12 meter hoog en bevat meer dan 3700 kilo aan goud en meer dan 10000 edel- en halfedelstenen. Ook hier zijn de beelden van de Boeddha’s en de Dalai Lama’s soms ontzettend groot.

De rondleiding duurt een uur en daarna dalen we via de trappen aan de achterkant van het paleis weer af naar de straat. We gaan naar het hotel om wat bij te komen van de indrukken. Om 7 uur eten we met de hele groep bij een klein sfeervol restaurant in de buurt van het hotel. Een kleine wandeling met Ruud en Nina vormt de afsluiting van de dag.

By Published On: 26 mei 20142s Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:38
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
1°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1017 mb
vochtigheid: 12%
windsnelheid: 1.25 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 2.43
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

2 Comments

  1. Janice 26 mei 2014 at 19:26 - Reply

    Wat een mooie foto van jullie voor het paleis!
    Ik hoop dat Janita zich beter voelt voor de lange reis die komen gaat. Heeft ze last van de hoogte?
    Dikke kus Janita! XO

  2. ina 26 mei 2014 at 20:12 - Reply

    janita,had je wat last van je darmen? indrukwekkend die verhalen.jullie hebben al heelwat beleefd.nog lekker genieten.veel liefs popke /ina.

Leave A Comment