Vandaag beleefden we de tot nu toe mooiste excursie van deze vakantie. We gingen op bezoek in het Gandenklooster dat 40 kilometer ten oosten van Lhasa ligt. Het klooster ligt op een hoogte van 4500 meter, 900 meter hoger dan Lhasa.

Het is maar 40 kilometer, maar we doen met de bus zo’n twee uur over de reis. Het eerste stuk gaat voorspoedig, daarna wordt de weg slechter, vooral door de werkzaamheden die aan de weg plaatsvinden. Bij de toegang tot het klooster moeten we eerst door de security, de rugzakken mogen in de bus blijven die ons na de controle weer oppikt. Daarna rijden we verder naar de kaartverkoop en dan begint het lastigste deel van de reis. De weg gaat steil omhoog en telt maar liefst 28 haarspeldbochten. Het is een hobbelige rit en we genieten bij elke bocht weer van het uitzicht. Dan komt het klooster in beeld, hoe hoger we komen, hoe meer we er van zien.

Het Ganden klooster werd in 1409 g \esticht door Zongkapa die op de plaats van het klooster in een grot leefde waar hij mediteerde. Gedurende de Culturele Revolutie werd het klooster geheel vernietigd. De monniken die er woonden kregen opdracht om alles te vernietigen. Ook de graftombe met daarin de overblijfselen van Zongkapa werd vernietigd. De monnik die dat werk onder dwang moest uitvoeren slaagde er echter in sommige delen tebehouden. De resten zijn  nu herbegraven in een nieuwe tombe.Het klooster is nu voor een groot gedeelte gerestaureerd en is nu een Chinees nationaal monument.

Onder leiding van onze gids bezoeken we eerst een paar zalen van het klooster. Fotograferen mag ook nier niet, maar voor een bedrag van 20 yuan per tempel mag je onbeperkt in die tempel foto’s schieten. We brengen ook een bezoek aan de drukkerij van het klooster waar gebedsboeken worden vervaardigd. De drukkerij gaat bijna dicht voor de middagpauze, maar ze willen toch nog wel even demonstreren hoe de boeken worden gedrukt. We kopen ook een Tibetaans boek. De inhoud begrijpen doen we niet, maar het ziet er mooi uit.

Daarna lunchen we op een uitzichtpunt bij het klooster. Het is aan het begin van de kora (pelgrimsrondgang) om het klooster. Met de klok mee lopen de pelgrims rond het klooster.Na de lunch volgen wij die weg ook. We genieten van het uitzicht op de vallei en de omringende bergen. Overal zie je gebedsvlaggen hangen en af en toe worden we gepasseerd door pelgrims die ons vriendelijk groeten en het blijkbaar leuk vinden buitenlanders op hun route te zien.

Op een bepaald punt wijst de gids ons op een plaats waar zgn. luchtbegrafenissen plaatsvinden. In Tibet kunnen overledenen na hun dood hun lichaam aan de vogels schenken.Hun lichaam wordt dan in het klooster in stukken gehakt waarna heel vroeg in de morgen de delen op deze plaats neer worden gelegd voor de gieren. Er wordt wierook gebrand waardoor de vogels weten dat er voedsel voor hen is te vinden. Eventuele overgebleven botten worden later vermaald en vermengd met tsampa zodat de gieren ook dit nog eten. Lange tijd was dit verboden, maar nu mag het weer worden uitgevoerd.

Aan het einde van de wandeling bezoeken we nog de meditatiegrot van Zongkapa en dan staat de hobbelige rit naar het hotel weer op het programma.

We sluiten de dag weer af met een gezamenlijke maaltijd bij The New Mandala restaurant en gaan dan nog koffie drinken met Ruud en Nina. Op de terugweg naar het hotel kopen we nog wat souvenirs: een kitscherig gebedsmolentje op zonne-energie en een fraai olifantje.

By Published On: 25 mei 20141 Reactie

Tibet

3 februari 2023, 05:43
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
1°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1017 mb
vochtigheid: 12%
windsnelheid: 1.25 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 2.43
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

One Comment

  1. Janice 26 mei 2014 at 11:58 - Reply

    Wat een uitzicht!
    Ik krijg wel de rillingen van de luchtbegrafenis ritueel.

Leave A Comment