In de onmiddellijke nabijheid van Lahsa liggen twee kloosterdorpen die we zaterdag hebben bezocht onder leiding van onze gids die bewees veel kennis van zaken te hebben.

Het eerste kloosterdorp dat we bezochten was Drepung. De Culturele Revolutie was de oorzaak dat veel monniken verdwenen en veel werd verwoest, maar tegenwoordig wonen er weer enkele honderden monniken en wordt er druk gerestaureerd.

Onder leiding van onze gids bezochten we enkele tempels waar helaas niet gefotografeerd mag worden. Buiten mag dat gelukkig wel en vooral de rotsen boven het klooster met afbeeldingen van Boeddha en andere figuren trekken de aandacht. Het klooster ligt op 3800 meter hoogte en het klimmen van de steile trappen valt daarom niet mee. Toch slaag ik er in vrij hoog te komen.

In de tempels vertelt de gids veel over Boedhha en zijn vele verschijningsvormen. Er zijn ongeveer 8000 Boeddha’s die allemaal een andere naam hebben. Ook over de Dalai Lama’s weet onze gids veel te vertellen. Sommigen zijn in dit klooster begraven althans hun as is bijgezet in grote monumenten in de tempels. Ook de leiders van het klooster zijn hier vaak bijgezet.

We bezoeken ook de keuken van het klooster waar de grote potten de aandacht trekken. Onder het platform is een grote oven gebouwd waarmee het eten wordt verhit. Ook de drukkerij is interessant. Houten drukplaten zijn netjes opgeborgen in de wand en worden gebruikt om de langwerpige boeken te drukken. Ze worden ingesmeerd met inkt en daarna wordt het papier daar mee bedrukt.

Voor festiviteiten worden vaak thangka’s gemaakt, grote beschilderde banieren die worden meegedragen of ergens worden neergehangen bij een klooster of tempel. Boven de rotsen met Boeddha schilderingen is bijvoorbeeld een wand aangebracht waaraan tijdens de jaarlijkse festiviteiten in augustus een thangka van 50 meter lang wordt gehangen. Op een binnenplaats van het klooster wordt door een monnik en twee schilders gewerkt aan zo’n groot doek..Eerst wordt de tekening op papier gemaakt, daarna wordt het mets peciale technieken overgebracht op doek.

Na dit interessante bezoek rijden we naar het tweede kloosterdorp van de dag: Sera. Als we hier aankomen eten we in het restaurant van het klooster een kleine lunch:noedelsoep. We eten het buiten aan een tafeltje op. Je kunt ook binnen zitten in het restaurant, maar wij zitten liever buiten. We gaan wel even kijken in dit echte kloosterrestaurant!

Daarna krijgen we ook een rondleiding door enkele tempels van dit klooster. Indrukwekkend zijn de mandala’s. Dit zijn zandtekeningen waar soms door vijf of zeven monniken zeven dagen lang aan wordt gewerkt. Drie dagen later wordt het zand weer bij elkaar geveegd en kunnen pelgrims een zakje van dit zand meekrijgen. Ook hier geldt niet fotograferen. Buiten mag dat wel, bijvoorbeeld bij de debatten die de monniken een paar maal per week voeren in de kloostertuin. Het gaat gepaard met stemverheffing,soms schreeuwen, handgeklap en stampvoeten. Uiteraard begrijpen we niet waar het over gaat, maar het schouwspel is interessant.

By Published On: 24 mei 20142s Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:43
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
3°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1016 mb
vochtigheid: 13%
windsnelheid: 1.64 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 4.32
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

2 Comments

  1. Frans 25 mei 2014 at 15:22 - Reply

    Hoi geert en janita hier is het lekker warm hoop bij jullie ook groeten frans

  2. Janice 26 mei 2014 at 11:54 - Reply

    Ik verbaas me bij elk verhaal weer over alles wat jullie zien en meemaken en sta er versteld van dat je blijkbaar zelfs daar internet hebt.
    XO

Leave A Comment