Vandaag was onze tweede dag in Xiahe. Op het programma stond een bezoek aan het kloosterdorp Labrang en de Ganjia graslanden.

Labrang ligt in Xiahe en is met 1500 monniken het grootste Tibetaanse klooster buiten geografisch Tibet.Ooit werd het klooster bewoond door vierduizend monniken, maar na de Culturele Revolutie waren daar maar 300 van over.

We werden opgewacht door een jonge monnik die redelijk goed Engels sprak. Hij vertelde dat zich dat zichzelf had geleerd. De toegangskaartjes tot het klooster bedraag 40 yuan en hij nam e ons mee naar de eerste tempel die we zouden zien. In de tempel mag je geen foto’s nemen, alleen als de monnik daar toestemming voor geeft. Daar was in de eerste tempel geen sprake van.Iemand die zijn fototoestel op het grote Boeddha beeld richtte werd bestraffend toegesproken.

De studenten die naar Labrang komen volgend daar een studie medicijnen van 15 jaar. De lesboeken zijn allemaal in Sanskriet en ook aan de muren worden de verschillende medicijnen getoond. Ook kregen we een gebedstrommel te zien waarvan het draaien goed schijnt te werken tegen hoofdpijn.

In één tempel mochten we wel foto’smaken. Het was een tempel vol met beeldjes van godheden en demonen die waren gemaakt van yakboter. In de tempel is airco aanwezig om ervoor te zorgen dat de beelden niet smelten. Er waren ware kunstwerkjes bij en ook de kleuren waren fantastisch om te zien. Eens in de zoveel tijd worden de beelden rondgedragen in een processie waarna er weer nieuwe worden gemaakt.

We mochten ook binnen in een tempelwaar enkele honderden monniken samen waren gekomen om te bidden. Het was indrukwekkend om de rijen monniken te zien en het gezang te horen. Af en toe bleven sommigen stilstaan om naar de monniken te kijken. Dat was onze gids niet naar het zin. Hij waarschuwde ons,maar bij de tweede overtreding leidde hij ons de tempel uit en na een discussie met Paula verklaarde hij de rondleiding voor afgelopen en beende boos weg.

Volgens Paula was deze tempel toch al het sluitstuk van de rondleiding en leek het meer theater dan ernst.

We gingen weer terug naar het dorp en gingen lunchen in hetzelfde restaurant waar we gisteren hadden gegeten. Net als een dag eerder vlotte de bediening niet echt.Sommigen waren al klaar met eten terwijl anderen nog steeds zaten te wachten op hun bestelling. ‘Tibetan style’ zullen we maar denken.

Om half twee verzamelden we ons samen met de Belgische reisgroep bij de bus voor een excursie naar de Ganjia graslanden buiten Xiahe. De graslanden zijn eindeloze steppes die worden omringd door bergen en panoramische uitzichten bieden. Je ziet ook grazende kuddes yaks (runderen), geiten, schapen en paarden.Bovendien zie je af en toe een klein dorp of klooster in de verte. Af en toe stopten we om foto’s te maken van grazende of op de weg lopende yaks.

Na zo’n twintig kilometer stopte de bus vlak bij een klein huisje waar een nomaden familie de winter had doorgebracht. Door de lange winter waren ze nog op hun winteradres ende chauffeur vroeg de bewoners of wij het huis mochten zien en of ze ons ook yakboterthee en tsampa (meelgerecht) wilden geven. Na wat gepraat stemden ze toe en werd een prijs van 10 yuan per persoon afgesproken.

We verkenden eerst de landerijen en heuvels rond het huis. Vanaf daar hadden we een prima uitzicht op de omgeving. We mochten ook het hele huis zien, eenvoudige slaap/woonkamers met bedden en kachels om ook op te koken. Daarna kregen we yakboterthee te drinken. Volgens de verhalen ontzettend smerig voor ons westerlingen,maar het viel erg mee. De chauffeur van onze bus liet zien hoe je tsampa maakt. Gerst, yakboter, melk en suiker wordt gekneed tot een stevige massa die goed eetbaar is.

Er werden nog foto’s gemaakt van de bewoners, hun dochtertje, hun huis en alles wat interessant leek.Daarna namen we afscheid en reden terug naar Xiahe.

Morgen verlaten we Xiahe weer en rijden via Taersi naar Xining waar we één nacht zullen verblijven voor we de lange treinreis naar Lhasa gaan maken.

By Published On: 20 mei 20140 Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:49
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
3°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1016 mb
vochtigheid: 13%
windsnelheid: 1.64 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 4.32
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

Leave A Comment