Vandaag werden we wakker in Xi’an, destad waar we gisteren waren aangekomen en het indrukwekkende museumvan de terracotta krijgers hadden bezocht. Vandaag stonden geengeplande excursies op het programma en dus waren we de hele dag vrijom onze eigen indeling te maken en te bekijken wat we wilden.

Mijn reistas was waarschijnlijk stukgegaan bij de bagageafhandeling op een van de vliegvelden. Dewieltjes waren gebroken en de tas schuurde over de grond waardoor ereen gat was ontstaan. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe, samenmet Ruud en Nina. Vlakbij het hotel was ene WalMart en volgens Paulakon je daar een kwalitatief goede koffer kopen voor een niet te hogeprijs. We kwamen terecht in een groot gebouw waar diverse winkels enstandjes hun waar aanprezen. Koffers vonden we niet, maar toen wealle kraampjes en winkeltjes waren gepasseerd kwamen we terecht ineen afdeling waar alleen maar koffers werden verkocht, in allesoorten en maten. In het tweede winkeltje was het raak. Daar stondeen ‘echte’ Kipling die we na wat gehandel voor 500 yuan kochten.Janita en ik gingen meteen terug naar het hotel waar ik de bagageoverpakte van de oude koffer naar de nieuwe aanwinst. Ruud en Ninableven achter om nog wat te shoppen.

Om half een troffen we elkaar weer ophet pleintje voor de WalMart. Nadat we koffie hadden gedronkenkochten we kaartjes voor de stadsmuur die om het centrum van Xi’anloopt. Waar de stadsmuur van Pingyao slechts zes kilometer lang is,is de muur om Xi’an maar liefst 14 kilometer lang. Te lang om telopen, zeker bij de brandende hitte die vandaag in de stad heerst. Jekunt echter fietsen huren die je dan 120 minuten lang kunt gebruiken.De huur is omgerekend slechts 1 euro, je

betaalt per fiets ook nogeens een borg van ongeveer 2,50 euro. Het uitzicht vanaf de muur istweeërlei. Aan de binnenkant zie je de oude bebouwing en vaak ooklage bebouwing, aan de buitenkant zie je de hoge woontorens die hierworden gebouwd. In één van de hoeken van de stat staat eenTibetaanse tempel vlak bij de muur. We doen er ongeveer twee uur overvoor we het rondje hebben volgemaakt.

Als we terugkomen en weer van de muurafdalen zien we een groep klaarstaan voor een optreden op het plein.Het zijn soldaten in oud Chinees tenue die onder begeleiding vanmuziek een showtje opvoeren voor de vele toeristen. De belangstellingvoor het optreden is groot en de mensen die de beveiliging van hetplein regelen moeten af en toe de te enthousiaste toeristen terugdringen.

De grote straten van Xi’an kun je nietoversteken. Op het midden azijn hekken aangebracht en als je naar deandere kant moet, moet je dus gebruik maken van de vele tunnels diedaarvoor zijn aangelegd. We vergeten dat even en worden door eenvriendelijke politieagent teruggestuurd.

We lopen nog even naar de kunstmarktvan de stad. In enkele straatjes staan diverse kraampjes metkunstartikelen, maar ook met souvenirs.

Daarna is het tijd terug te gaan naarhet hotel. In de kamer van Ruud en Nina staan alle koffers en weverkleden ons daar ook. Daarna brengen we alle koffers naar de lobbywaar ze worden gestald tot de bus komt.

Eerst gaan we nog met de hele groepsamen eten. Het is een speciale maaltijd, een dumpling maaltijd.Dumplings zijn deeggerechtjes met verschillende soorten inhoud:vlees, groente etc. We krijgen er verschillende voorgeschoteld. Aanhet einde van de maaltijd wordt ook nog eens soep geserveerd. Dezezit in een schaal die aan tafel wordt verwarmd. Als het deksel er afgaat kookt de soep en is klaar voor consumptie. De soep is gevuld metmini-dumplings. Het schijnt dat hoe meer je aantreft in je kom, hoemeer geluk je hebt.

Een wandeling brengt ons terug bij hethotel waar de bus al klaarstaat. We laden de koffers in en eenkwartiertje later staan we voor een druk treinstation. De bagagewordt gescand en we nemen allemaal plaats in de wachtruimte waar weongeveer een uurtje moeten wachten.

By Published On: 19 mei 20141 Reactie

Tibet

3 februari 2023, 05:49
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
3°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1016 mb
vochtigheid: 13%
windsnelheid: 1.64 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 4.32
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

One Comment

  1. Janice 26 mei 2014 at 11:31 - Reply

    En, hoeveel geluk hadden jullie?

Leave A Comment