Onze eerste reis per nachttrein zit erop. Was het aanvankelijk de bedoeling dat we Pingyao vroeg in deavond zouden verlaten, vrijdagmiddag hoorden we van Paula dat we intwee verschillende. treinen zouden reizen. De mensen die eensoftsleeper hadden geboekt zouden pas om half twaalf het hotelverlaten. Onno en Maudy waren samen met Paula de enigen die een zgn.hardsleecper hadden en reisden met de half negen trein. Consequentiewas dus dat wij de reis zonder reisbegeleidster zouden maken.

Het verschil tussen een hard- ensoftsleeper? Een hardsleeper bestaat uit in totaal zes bedden waarvaner drie boven elkaar liggen. Er is geen enkele privacy, Softsleepers vindt je in een afgeslotencoupe en bestaan uit vier bedden, twee boven elkaar. Uiteraard kanhet voorkomen dat je met totaal vreemde mensen in één coupe ligt.Wij deelden de coupe met Leo en één nog onbekende gast.

Nadat we samen hadden gegeten en deanderen waren vertrokken wachtten wij in het hotel tot we afgehaaldzouden worden om naar het station te gaan. Ruim op tijd verschenenvoor het hotel twee van de golfkarretjes die in voor de rest van hetverkeer afgesloten deel van de stad mogen rijden. Eén karretje werdvolgestouwd met de bagage, het andere vervoerde ons zelf. Bij hetstation moesten we eerst ons kaartje laten zien en werd de bagagegescand voordat we naar binnen mochten. Het kleine station vanPingyao heeft maar één wachtkamer en daar wachtten wij tot het tijdwas om naar het perron te gaan. De kaartjes werden nog een keergecontroleerd en daarna liepen wij in ganzenpas achter eenspoorwegbeambte aan naar de plaats waar onze coupe zou stoppen. Onzecoupe stapte precies op een overweg over het spoor en daarom was heteen hoge opstap, maar iedereen slaagde er in om op tijd in de treinte stappen. Daarna werden de kaartjes ingeruild bij de hostess tegeneen plastic kaartje. De hostess weet op die manier wanneer mensenmoeten worden gewekt en bij welk station ze moeten uitstappen. Zewekt ze eventueel en ruilt het plastic kaartje weer in tegen hetoriginele.

Het is nog even zoeken in welke coupewe moeten slapen, maar ook daar komen we met hulp van de hostess sneluit. In onze coupe ligt een Chinees al te slapen op een bovenbed. Leoen Janita nemen de onderste bedden in en zelf kruip ik in hetresterende bovenste bed. Het duurt even voordat ik in slaap val,maar na het eerste station dommel ik in. Af en toe wordt ik wakker,maar ik slaap goed tot een uur of zes voordat ik weer echt wakkerwordt. Het is nog drie uur tot Xi’an. Tijd om te ontbijten is er niet, wantals we in Xi’an aankomen gaan we meteen met de bus naar debezienswaardigheden van de dag. We eten wat van de meegebrachtebananen.

Als we in Xi’an aankomen staan Paula,Onno en Maudy ons al op te wachten. De bus staat op een behoorlijkafstandje van het station en we lopen allemaal achter Paula aan. Evendreigen Nina en Leo de verkeerde kant op te lopen, maar de groepcorrigeert dat.

We gaan eerst naar de Grote GansPagode, een grote Boedhistische tempel midden in Xi’an. Het is eengroot bouwwerk met een indrukwekkende toren van zeven lagen. Het iseen drukte van belang bij de tempel die kamers heeft met veelindrukwekkende standbeelden van Boedha’s en andere goden. Vaak zie jede gelovigen met overtuiging bidden voor de standbeelden. Hetcentrale gebouw bevat een groot standbeeld van Boedha, de anderegebouwen herbergen diverse voorstellingen die af en toe overdonderendmooi zijn.

Na het bezoek aan de pagode gaan wenaar de kruiden- en medicijnenmarkt van Xi’an. In alle stalletjesstaan veel kruiden uitgestald waar we de naam niet eens van weten.Ook zie je vreemde dingen zoals gedroogde vliegende hagedissen engalstenen van runderen.

Na dat bezoek wordt het tijd om te gaanlunchen. Daarna staat het bezoek aan de wereldberoemde terracottabeelden van Xi’an op het programma. We rijden zeker een uur naar eenrestaurant in de buurt van de terracotta beelden. Het is een grootrestaurant en de medewerksters draven af en aan om de vele tafels vande gerechten te voorzien.

Daarna wordt het tijd voor hethoogtepunt van deze dag. De terracottabeelden werden in 1974 bijtoeval ontdekt door een boer die ene nieuwe waterput sloeg op zijngrond. Hij haalde plotseling delen van beelden boven en na onderzoekbleek dat onder zijn land zich ruimtes bevonden met vele meer danlevensgrote beelden.

De opgravingen zijn nu nog altijdbezig. De terracottabeelden zijn gemaakt om de eerste Keizer vanChina te beschermen in zijn mausoleum. De totale oppervlakte van hetmausoleum meet maar liefst 56 vierkante kilometer en het meeste isnog niet blootgelegd. Men vermoedt dat de Keizer is begraven in eenheuvel in de buurt. Volgens de overlevering zou de Keizer midden inde heuvel liggen met om heen een nabootsing van China. De rivieren enmeren zouden

zijn gevuld met kwik. Lange tijd werd dit als een mythegezien, maar met moderne technieken is aangetoond dat zich bijzonderveel kwik in de grond bevindt. Tot nu toe heeft de Chinese overheidechter nog geen toestemming gegeven de heuvel te openen. Men wileerst zeker weten dat de overblijfselen en het mausoleum geen schadeoplopen door de opgraving.

Over de oorspronkelijke vindplekken vande terracotta soldaten zijn een paar enorme hallen gebouwd. Hetpubliek kan zich vergapen aan de onafzienbare rijen soldaten die elkeen ander gezicht hebben. Het zijn ware kunstwerken die over de helewereld beroemd zijn en een bezoek zeker waard zijn.

We vergapen ons drie uur lang aan desoldaten en andere schatten van dit immense museum. Daarna gaan weweer terug naar het hotel waar we eerst eens lekker gaan douchen. Degezamenlijke maaltijd in de Moslimwijk van Xi’an wordt geen succes.De schreeuwerige atmosfeer in de restaurantjes, het gebrek aan goededuidelijke menu’s en de houding van het personeel leidt er toe datwij samen met Ruud en Nina een ander eethuis zoeken in de stad. Datlukt vlak bij het hotel. Voor omgerekend 22 euro genieten van eenuitstekende Chinese maaltijd.

By Published On: 17 mei 20142s Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:50
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
3°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1016 mb
vochtigheid: 13%
windsnelheid: 1.64 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 4.32
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

2 Comments

  1. Janice 21 mei 2014 at 21:15 - Reply

    Wat een lange dag!

  2. Frans 22 mei 2014 at 19:50 - Reply

    Hoi geert en janita veel te beleven wat ik lees veel reiz plezier groeten frans

Leave A Comment