Als je Beijing bezoekt moet jeeigenlijk wel een bezoek brengen aan de Verboden Stad. Het is een vande grote publiekstrekkers van de Chinese hoofdstad. Dat is nietaltijd zo geweest. In de tijd van de Keizer was het streng verbodenje binnen de poorten van de stad (het Keizerlijk Paleis) te komen.Als je dat durfde kon je dat heel waarschijnlijk niet navertellen. Nade val van het keizerrijk raakte de stad vervallen omdat deCommunistische Partij van de grote leider Mao niets van het alles wat naar keizer rook moest hebben.

In de afgelopen jaren is echter weerheel wat aan het herstel van het monument gedaan. De Chinezen zelfzijn er ook dol op zoals wij woensdagmorgen konden ervaren.

Het was onze laatste dag in Beijing, inde middag zouden wij de trein nemen naar Taiyuan waarna we met de busnaar Pingyao zouden reizen. ’s-Morgens gingen we met taxi’s vanuithet hotel naar de Verboden Stad na te hebben uitgecheckt. De kofferslieten we achter in de hal van het hotel. Paula zou er voor zorgendat deze in de bus kwamen en ons om 12 uur oppikken bij de uitgangvan de Stad.

Toen we op het plein kwamen waar dekassa’s staan zagen we dat er veel belangstelling was. We kochten eenkaartje en liepen door de poort de Stad binnen. De grote gebouwen aande poort stonden in de steigers en van beide was weinig te zien.Eenmaal binnen kun je genieten van de bouwkunst van de Chinezen. Debelangrijkste gebouwen staan allemaal op één lijn. maar ook aan degrote pleinen tussen de gebouwen zie je dat dit ooit een belangrijkcentrum van de macht was.

De belangstelling voor alles was enorm.Voor het tweede gebouw verdrong zich een menigte bijna hysterischeChinezen die de troon van de keizer wilde zien. En zo ging het bijelk gebouw waar ook maar iets van de oude glorie was te zien. Je konsommige gebouwen niet binnen, dus iedereen verdrong zich voor dehekken. De gebouwen, de bouwkunst, hetschilderwerk, het houtsnijwerk, het laat allemaal een onuitwisbareindruk op. Je kunt uren dwalen langs de verschillende gebouwen waarooit de Keizers van China heersten.

De Stad kreeg ook nog hoog bezoek. Ikweet niet wie het waren, maar opeens werd het publiek door luidschreeuwende militairen uit bepaalde gedeeltes verjaagd. Wij zatendoor ook tussen. Het was een geschreeuw vanjewelste en dat allemaalvoor een klein groepje hoogwaardigheidsbekleders uit een ander land.Na hooguit 10 minuten waren ze voorbij en kon het publiek weer zijnweg vervolgen. Dat deden wij dan ook. Het liep tegenhalf twaalf en afgesproken was dat we elkaar daar allemaal zoudenontmoeten op op de bus te wachten die ons naar het station zoubrengen.

Treinreizen is een belevenis in China.Je komt het station niet zo maar binnen, je moet je legitimeren metje paspoort. Daarna moet je bagage worden gecontroleerd. Alle koffersen tassen moeten door een scanapparaat. Daarna ben je nog niet vrijom je trein op te zoeken. Je wordt eerst naar een wachtruimteverwezen waar je moet wachten tot je het perron op mag. Als de hekkenopen gaan zoekt iedereen de op het kaartje toegewezen rijtuig enplaats op.

Het was een hogesnelheidstrein dienergens harder ging dan 200 km per uur en ons in drieënhalf uur naarTaiyuan bracht. Eenmaal buiten het station kwamen we terecht in eenbouwkuil. Het hele stationsplein stond in de stijgers en door hetzand sleepten we onze koffers naar de bus die al stond te wachten.

De rit naar Pingyao duurde zo’n tweeuur. In Pingyao, een ommuurde oude stad die op de UNESCOwereldgoedverflijst is opgenomen mogen geen bussen komen. Daaromwerden wij en de bagage vervoerd met elektrische golfkarretjes waar 8personen ingaan.

Ons hotel is in het centrum van de oudestad. Al bij binnenkomst proefde je de gezellige sfeer. De kamersbevinden zich in een soort doolhof achter het gebouw. In een wirwarvan steegjes lijkt het wel een klein dorpje. De kamers zijn in eenauthentieke sfeer ingericht, maar zijn van alle gemakken voorzien.

By Published On: 15 mei 20140 Reacties

Tibet

3 februari 2023, 05:55
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
3°C
gevoelstemperatuur: 1°C
luchtdruk: 1016 mb
vochtigheid: 13%
windsnelheid: 1.64 m/s Z
Windstoten: 8.26 m/s
UV-Index: 4.32
zonsopgang: 08:44
zonsondergang: 19:34
Verwachting 4 februari 2023
dag
Zonnig
Zonnig
5°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
nacht
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 2.7 m/s Z
Windstoten: 6 m/s
max. UV-Index: 7.27
 

Leave A Comment