Woensdagmorgen werden we wakker op wat opnieuw een zonovergoten dag zou worden. Het was onze laatste dag in Oostenrijk en vandaag wilden we Wenen gaan verkennen. Gisteravond waren we al in centrum geweest en hadden we ervaren hoe goed het openbaar vervoer in de Oostenrijkse hoofdstad werkt. Daarom besloten we om een 24-uurs kaart te komen zodat we met de U-bahn, tram, bus en sneltrein de hele dag konden reizen tussen de plaatsen die we wilden zien.

De anderen wilden graag de dierentuin zien die in het park Schönbrunn is gelegen, voor ons was het gelijknamige slot en park belangrijker. We stapten daarom één halte eerder uit bij de halte Schönbrunn die dicht bij de ingang naar het slot is gelegen.
Iedereen heeft het beroemde slot natuurlijk wel eens op TV gezien, maar als je er ‘live’ voor staat zie je pas werkelijk hoe groot het paleis is waar ooit de beroemde keizerin Sissy woonde.
Janita poseerde net als destijds de keizerin op de trappen van het paleis. Natuurlijk is er één verschil: in die tijd was het nog zwart-wit.

We kochten een kaartje dat toegang gaf tot de belangrijkste onderdelen van het park: het slot zelf, de Kronprinzgarten, de Gloriette etc..

We begonnen in het paleis. Kamer na kamer loop je door de vroegere woonvertrekken, slaapkamers etc. van de voormalige keizerlijke familie en raak je steeds meer onder de indruk van de pracht en praal. In het paleis mag niet gefilmd en gefotografeerd worden, maar ik slaagde er ondanks de vele bewaking  toch in stiekem een foto te maken van één van de schitterende plafondschilderingen.

Daarna liepen we door het immens grote park van het slot. Achter het paleis zijn rozentuinen, grote lanen en achterin op het terrein op een heuvel vind je de zgn. Gloriette. In de tijd dat het park is aangelegd waren de mensen helemaal vol van de ‘romantische’ oudheid en lieten ze vaak antieke ruïnes nabouwen of ontwerpen op hun landgoed. Ook in het park Schönbrunn vind je iets dergelijks: de Romeinse ruïne, helemaal ontworpen door een architect, maar het lijkt net echt!
In het park, aan de voet van de heuvel, vind je ook een grote fontein maar ook daarop en omheen veel figuren die doen herinneren aan de antieke Romeinse oudheid.

Ik heb al een paar keer verteld dat de Wieners erg vriendelijk zijn voor toeristen die de weg niet weten of zoekend om zich heen staan te zien. Zo was er ook deze morgen weer een mevrouw die ons ongevraagd buiten het station in de goede richting van Schloss Schönbrunn wees.
Als Weners dan zelf hulp nodig hebben moet je ook niet aarzelen om zelf de helpende hand te bieden. We werden aangesproken door een jong meisje dat vroeg of we Duits verstonden. Toen we dat bevestigden vertelde ze ons enigszins paniekerig dat ze haar klas en leraressen was kwijtgeraakt toen ze uit de dierentuin kwamen. Ze wist niet wat ze moest doen, ze had geen telefoonnummers van haar leraressen, niet van haar school etc. Het arme kind was helemaal in paniek en vroeg wel vijf keer of wij haar wilden helpen. Wat doe je dan? Helpen natuurlijk.
We gingen met haar terug naar de dierentuin en keken daar rond of we haar klasgenoten of leraressen zagen. Helaas, ze waren in geen velden of wegen te bekennen.
We meldden ons bij de kassa en de man die daar zat wist dat haar klas al was weggegaan. Hij belde haar school en vroeg of iemand haar wilde halen. Zelf wilde hij zolang op het meisje passen en drukte haar op het hart bij hem in de buurt te blijven. Met een gerust hart lieten we haar achter.

We klommen de heuvel weer op en bereikten de Gloriette die in de tuin van Schönbrunn is gebouwd. Het is een indrukwekkend gebouw. Van hieruit is een mooi gezicht op de tuin. Het werd onder meer gebruikt als dinerzaal en locatie voor festivals. Keizer Frans Jozef I van Oostenrijk gebruikte hier wel eens zijn ontbijt.
Ons kaartje gaf ook toegang tot het uitkijkterras bovenop de Gloriette. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de tuin, op het slot en op Wenen.

Als laatste bezoeken we de Kronprinzgarten naast het paleis. De door klimop begroeide gangen zijn schitterend om te zien en lopen om de hele tuin. Aan de binnenkant worden vensters opengehouden zodat je een mooi uitzicht op de tuin hebben. Mooi zijn ook de bomen met verschillende citrusvruchten: citroenen, sinaasappels etc.

We hebben bijna vijf uur doorgebracht op Schönbrunn. We willen nog meer zien van Wenen en vertrekken met de ondergrondse naar het centrum waar we de Spaanse rijschool willen zien. Daar wordt gewerkt met Lippizaners, de witte paarden die tot de best getrainde van de wereld behoren. We stappen weer uit bij de Opera en vandaar blijkt het een kleine wandeling. Helaas zijn er vandaag geen voorstellingen meer en dus moeten we het doen met het bekijken van de imposante voorkant van het gebouw.

We hebben nog een paar uur en besluiten nu maar naar het Prater te gaan. Dit Weense park is natuurlijk bekend van het grote reuzenrad, maar er zijn meer attracties te bewonderen en om als je daar van houdt van te genieten. Draaimolens, supersnelle attractie, autoscooters etc. Eén van de meest opvallende attracties is de Prater Turm, de hoogste zweefmolen ter wereld. Maar liefst 117 meter is de toren hoog. We bekijken het eens en besluiten ook maar een rondje te wagen. Het is indrukwekkend om op die hoogte boven het park te zweven.

Na deze belevenis drinken we nog wat en gaan daarna weer terug naar de Opera waar we op de anderen wachten die ook de hele dag op stap zijn geweest. Samen zoeken we een terras in de drukke straten van het centrum en genieten van onze laatste gezamenlijke maaltijd in Wenen.
Donderdagmorgen vertrekken we weer naar Nederland en komt een einde aan deze vakantie.

By Published On: 21 juni 20130 Reacties

Leave A Comment