Vandaag was het tijd voor de derde etappe onderweg naar de Oostenrijkse hoofdstad. Toen we wakker werden was het nog enigszins bewolkt, maar na het ontbijt bleek de zon steeds sterker te gaan schijnen en bij ons vertrek werd het al weer warm. Door de eigenaresse van de Kragl Hof werden we uitgezwaaid en ze wees ons er nog op dat we eigenaar van de volgende boerderij moesten bellen omdat hij ons op zou halen uit Ybbs om naar zijn boerderij te gaan.

We vertrokken en volgden het fietspad dat over de nieuwe dijk ging dit dit jaar Mitterkirchen heeft bespaard voor een ramp. Onderweg zagen we nog veel gevolgen van het hoge water dat dit jaar de streek heeft getroffen. Soms kun je aan de bomen nog duidelijk zien hoe hoog het water heeft gestaan en het is onvoorstelbaar dat dat nog maar een week geleden is.

We rijden een hele tijd door velden met mais en graan dat soms helemaal verloren is voordat we in een dorpje op de autoweg stuiten die we een tijdje volgen. Daarna is er weer een fietspad dat langs de rivier loopt en al snel naderen we Grein. Voor Grein kunnen we de weg naar de brug volgen om naar de andere kant te gaan, maar we besluiten om door te fietsen en in Grein een veerboot naar de andere oever te nemen.

Daarna fietsen we door in de richting van Ybbs, waar we zullen overnachten in een boerderij. Het is een schitterend pad dat vlak naast de snelstromende Donau loopt. Het is nog vroeg en Ybbs is niet zo ver meer. Bij een leuk restaurant in Freyenstein gaan we lunchen en vanaf het terras heben we een schitterend uitzicht op de rivier.
Vanaf daar bellen we ons gastadres om te bevestigen dat we er aankomen en zij zullen om vijf uur op de Hauptplatz in Ybbs zijn.

Na de lunch gaan we verder en het duurt niet lang voordat we Ybbs bereiken waar we onze fietsen parkeren op de Hauptplatz waar ook een markt bezig is waar divers aardewerk wordt verkocht. Uiteraard kopen we iets wat vast leuk zal staan in de tuin!

We gaan de stad in en spreken af om kwart voor vijf terug te zijn. Veel winkels blijken dicht te zijn, maar verderop blijkt een winkel open te zijn. Ik ga niet mee, maar ga het oude centrum van Ybbs verkennen. Er zijn veel oude smalle straatjes, oude gebouwen en het uitzicht op de Donau is schitterend. Ik zoek een terrasje op het plein om een biertje te drinken en het duurt niet lang voordat ik de rest van het gezelschap weer zie terugkomen.

Om vijf uur worden we opgehaald en het duurt inderdaad niet lang voordat een auto met aanhangwagen het plein op komt. Josef heet de eigenaar van de boerderij waar we slapen en hij zet snel alle fietsen op de aanhangwagen waarna we vertrekken naar de boerderij. Hij vertelt onderweg wat over de omgeving, zijn bedrijf en waar we morgen op de terugweg moeten letten om terug op het fietspad te komen.

Eten kunnen we ook op de boerderij die op 570 meter hoogte ligt. Josef’s vrouw kan voor ons een maaltijd koken van bratwurst, zuurkool en aardappelen. Het blijkt een goede keus te zijn. Om zeven uur genieten we van een prima maaltijd.

‘s-Avonds proberen we nog iets mee te krijgen van het vuurwerk dat die avond in Ybbs wordt afgestoken in het kader van de Zonnewende feesten van dit weekeinde. We zien wel iets, maar het is te ver om er echt van te genieten. We besluiten om maar op bed te gaan, maar staan dan voor een dichte deur. De familie is al op bed en heeft de deuren afgesloten. Gelukkig wordt Josef snel wakker en laat ons binnen. Je ziet hem denken: “wat mankeert die toeristen?”

Morgen gaan we verder, naar Krems waar we twee nachten zullen blijven. We moeten 45 kilometer fietsen en leggen ook nog eens 20 kilometer per boot af.

By Published On: 16 juni 20131 Reactie

One Comment

  1. Ate 16 juni 2013 at 09:34 - Reply

    Mooi verhaal Geert, veel plezier en mooi weer gewenst, gr ate

Leave A Comment