Vandaag was het tijd voor de eerste etappe onderweg naar Wenen. Vanaf het hotel reden we eerst in de richting van het centrum van Passau. Het is een vrij grote stad op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Vorige week hadden de bewoners nog veel last van de overstromingen door het hoge waterpeil van de Donau en men is nu weer bezig de rommel op te ruimen. Dat het water hoog heeft gestaan, soms wel tot de eerste verdieping van huizen en winkels is nog te zien aan de moddersporen. Ook zie je af en toe nog een auto die onder water heeft gestaan en met modder is bedekt.

We zetten onze fietsen even aan de oevers van de Inn, een andere rivier die door de stad stroomt en gaan even het centrum bekijken. Kleine kronkelige straatjes die op en neer gaan leiden naar het plein voor de Dom. Daarna fietsen we verder over de brug en slaan dan linksaf waar we op het fietspad naast de Inn komen waar we al snel bij de Donau terecht komen.

We fietsen eerst in de richting van Kasten. Ons eerste doel is de waterkrachtcentrale van Jochenstein waar schepen via sluizen het niveauverschil moeten overwinnen. We fietsen eerst over de waterkrachtcentrale en moeten dan via steile trappen met de fiets het hoogteverschil overwinnen. Dan komen we uit bij het Huis van de Stroom, een museum over waterkracht etc. waar ook een restaurant is gevestigd waar we lunchen en onze watervoorraad aanzuiveren bij een bron.

Even verderop is een klooster, het enige Trappistenklooster dat Oostenrijk rijk is en dat gaan we eerst bezoeken. Bijzonder aan dit klooster is dat de monniken naast Trappistenbier ook likeur en advocaat maken. Na het bezoek kunnen we weer terug om bij de waterkrachtcentrale naar de andere kant van de oever te gaan om daar verder te fietsen, maar we besluiten om aan de rechteroever te blijven.

De rechteroever kent echter veel klimmetjes en afdalinkjes en bovendien ontbreekt af en toe het fietspad zodat we soms op de autoweg verder moeten rijden. Tot slot komen we aan in Schlögel waar we bij een hotel met een terras met uitzicht op de Donau van een eiskaffee genieten.

De route gaat verder langs een fietspad dat de slingerende Donau volgt waardoor je schitterend uitzicht op de rivier hebt. Het is nog meer dan dertig kilometer naar onze eindbestemming, maar dat vergeet je af en toe door de omgeving.

Om ongeveer half zeven komen we aan in Eferding, en dan blijkt de bewegwijzering naar het hotel niet zo goed. Maar tot slot vinden we het op een plein in het stadscentrum waar ook nog een podium staat waar veel artiesten hun muzikale kunnen laten zien.

Na een verfrissende douche zoeken we een goed restaurant in een wat rustiger deel van de stad. We vinden een uitstekende eetgelegenheid en na zo’n dag gaat een goede maaltijd er wel in!

By Published On: 15 juni 20130 Reacties

Leave A Comment