Vandaag gaan we verder met onze tocht naar Wenen. Via Linz en Mauthausen hopen we vanavond aan te komen in Mitterkirchen, een rit van ongeveer 70 kilometer. We rijden eerst terug naar de Donau die we een hele tijd op de rechter over zullen volgen tot opnieuw een waterkrachtcentrale. Het is een mooi fietspad met steeds een goede blik op het water.

Bij de waterkrachtcentrale fietsen we het open hek door en gaan dan over de centrale naar de andere kant van de rivier. Hier zullen we blijven fietsen tot we aankomen in Linz, een grote stad in Oostenrijk. Het rustige fietspad verruilen we met een fietspad langs de drukke snelweg naar Linz.

In Linz is duidelijk te zien dat vorige week ook stukken van deze stad door het hoge water werden bedreigd. De nooddam die het water moest tegenhouden wordt weer afgebroken en langs de rivier wordt ook nog steeds de modder en andere rommel opgeruimd.

We gaan eerst langs bij het informatiebureau. Mijn fiets blijkt nl. niet in orde. Het voorwiel begint steeds meer lawaai te maken en het lijkt erop dat er een kogellager versleten is. Men verwijst ons naar een fietsenmaker, maar dat blijkt niet de goeie. Ze weten echter wel waar ik wel moet zijn. Terwijl de rest aan het winkelen is geslagen, rijd ik naar het opgegeven adres en krijg daar zonder problemen een nieuwe fiets mee. Als ik vertel dat Cor en Teresa hun fietssleutel zijn kwijtgeraakt, krijg ik ook zonder problemen twee nieuwe sleutels mee.

Ik fiets terug naar de winkel waar ik de rest heb achtergelaten en daarna fietsen we naar de Dom van Linz. Het is een indrukwekkend bouwwerk en de glas-in-lood ramen zijn schitterend, wat ook geldt voor het magistrale geluid van het orgel wat af en toe klinkt.

We gaan onderweg naar het volgende doel op onze reis: Mauthausen dat ongeveer 20 kilometer verderop ligt. Hier is in de oorlog een concentratiekamp geweest waar ook veel Nederlandse Joden zijn omgebracht. Het is een indrukwekkend bezoek waarbij ook het crematorium en de gaskamers veel indruk achterlaten. Overal op het terrein zijn ook monumenten opgericht door verschillende landen waarvan inwoners in dit kamp zijn omgebracht.

Het kost wel moeite om in het kamp te komen, want vanaf de weg loopt een steile weg naar boven. De terugweg gaat echter een stuk sneller.

Het laatste deel van onze tocht gaat naar Mitterkirchen waar we vannacht in een boerderij zullen verblijven. We fietsen op de dijk langs de Donau, maar moeten die verlaten omdat een hek ons de weg verspert. Het heeft ongetwijfeld te maken met opruimingswerkzaamheden die net als in Linz nog altijd in volle gang zijn. Na een omweg bereiken we weer de dijk langs de rivier en na een tiental kilometers bereiken we de Kraglhof in Mitterkirchen waar we door de eigenaresse hartelijk worden ontvangen.

De boerderij stond bij het hoge water van 2002 nog tot de eerste verdieping onder water, maar dit jaar bleek dat de sindsdien aangelegde dijk voor het dorp met de afsluitbare vloeddeur niet voor niets is geweest. Volgens de eigenaresse stond dit jaar het water 10 cm. onder de dijk, maar bleek deze bestand tegen het water.

By Published On: 15 juni 20130 Reacties

Leave A Comment