In BC kun je veel hikes (wandelingen) in de bergen maken. Ook in de winter zijn deze trails te gebruiken door skiërs en sneeuwscooters. Het is natuurlijk wel zaak dat deze paden worden onderhouden en van goede bewijzering worden
voorzien zodat zoveel mogelijk mensen er van kunnen genieten. Hiervoor zijn veel vrijwilligers in touw die veel uren steken in het onderhoud etc.

We gingen samen met Judy met twee bestuursleden van Bulkley Valley Backpackers op pad. Deze vereniging zorgt voor veel trails in de omgeving van Smithers en Telkwa. Doel was om bij twee trails bewegwijzering aan te brengen. We reden vanuit Telkwa eerst 23 kilometer op verschillende
gravelwegen voordat we afsloegen naar de Microwave. Dit is een zendstation voor tv, telefonie etc.  wat bovenop een vlakte met zicht op andere stations is geplaatst. Op deze vlakte zijn mooie wandelingen te maken. We reden eerst naar boven over een slingerende bergweg om te kijken waar onderweg de nieuwe bewijzering moest worden geplaatst.
Daarna reden we weer naar beneden en plaatsten op twee punten borden die de wandelaars moeten helpen het startpunt voor hun wandeling te vinden.

Nadat we het laatste bord hadden geplaatst, reden we nog zes kilometer verder om ook borden te plaatsen naar het Sinclair plateau. Ook hier reden we eerst naar boven om te kijken op welke punten de borden het best geplaatst konden worden. Bij het plaatsen van de borden moest af en toe ook struikgewas worden geruimd, maar hier bracht de meegebrachte kettingzaag uitkomst.

Ik heb het al eens eerder geschreven. Aan het meer ligt een privé beach van de Van der Meulens. Hier kun je niet alleen lekker luieren in de zon en zwemmen van de in het meer gebouwde zwemsteiger, maar ook het wildleven laat zich hier vaak goed zien. Ook met een kano kun je het meer prima verkennen. Wat je dan tegenkomt is zeker de loon (ijsduiker) die je hier in de zomer veel ziet. Ook op Round Lake is een paartje, wat deze zomer de zorg heeft voor twee jongen. Dat is niet eenvoudig, want eagles etc. azen natuurlijk op zo’n mals hapje. Tot nu toe zijn de ouders er in geslaagd de jongen buiten de klauwen van de eagles te houden. De jongen groeien ook als kool, iets dat natuurlijk ook helpt om niet meer zo aantrekkelijk te zijn voor de roofvogels. Een grote vogel als een loon weet zich danig te verweren.
De ongeveer twintig eendjes die in een lange rij achter hun ouders aan zagen zwemmen, moeten wel oppassen. Zij zijn nog steeds een gemakkelijke prooi voor de jagers die regelmatig boven het meer hun rondjes vliegen.
Een andere opvallende vogel op het meer is de Red-winged Blackbird die je vooral boven de waterplanten ziet vliegen en soms over de bladeren lopen. Het is een opvallend zwarte vogel met zijn rode schouders. Het beestje doet je met zijn vlieggedrag soms denken aan een vlinder.
Iets dat je niet verwacht op het meer is het gezelschap van een muis. Het diertje dook opeens op in onze kano. De ongenode gast werd overboord gezet, maar zwom meteen terug naar de boot. Goed peddelwerk van Janita deed hem toch maar besluiten naar de kant te zwemmen om daar het droge op te zoeken.

Fietsen is een ander verhaal. In Nederland heb je de harde wind, hier de bergen. In Nederland waait de wind door je haren, hier in Canada is een helm verplicht. Bovendien fiets je hier vaak op de highway, waar ook al het andere verkeer te vinden is: motoren, auto’s, trucks, kampeerauto’s en grote vrachtwagens. Er is geen scheiding tussen dat snelverkeer en fietsers en al helemaal geen fietspad. Het maakt het een hele belevenis.
We fietsten ongeveer dertig kilometer, het grootste deel langs de snelweg. Soms was het werken als de weg weer eens omhoog ging, als je weer naar beneden gaat kun je weer even genieten van de snelheid en de wind door je helm.

By Published On: 25 juli 20121 Reactie

Weer Telkwa

3 februari 2023, 06:27
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1001 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 1.54 m/s WNW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

One Comment

 1. Ria 25 juli 2012 at 21:37 - Reply

  Hoi Janiet en Geert,

  Weer allerlei belevenissen daar de filmpjes zijn leuk om te zien.
  Soms hard werken en af en toe genieten van de musiek.
  Wij zijn net terug van onze vakantie was ook een belevenis.

  geniet er nog maar van het weer is hier ondertussen wel weer veranderd de herfst is voor bij het is nu volop zomer. Vandaag kreeg zelfs het cijfer 10.

  Tot gauw, liefs Bert en Ria

Leave A Comment