Toen ik maandagmiddag een artikel plaatste met de titel “Temperatuur stijgt aan Round Lake” sloeg dat natuurlijk op het weer. Het artikel was echter nog maar nauwelijks geplaatst, toen er brand uitbrak. Niet op een voor de hand liggende plaats, maar in één van de ronde hooibalen persen.

Aaron was ‘s-avonds nog bezig om het hooi te persen met een ronde balen pers achter de tractor. Op een gegeven ogenblik liep de machine vast. Hij probeerde nog wel het apparaat weer aan de gang te krijgen, maar dat bleek niet mogelijk. Omdat er nog een tweede machine en tractor op de boerderij is besloot hij het resterende werk met die machine te klaren en parkeerde de kapotte machine met tractor vlakbij het hek. Hij was al weer een minuut of tien bezig toen opeens een kleine knal te horen was. Toen ik naar buiten keek zag ik dat de machine in lichte laaie stond en een zwarte rookwolk opsteeg boven Round Lake. Blijkbaar was de temperatuur door het vastlopen zo hoog dat het nog in de machine aanwezige hooi spontaan ontbrandde.

Terwijl Aaron naar de schuur rende om een brandblusser, rolde ik de tuinslang uit die natuurlijk te kort was. Met een paar extra slangen konden we net de plaats des onheils bereiken. Met behulp van toegesnelde buren lukte het de brand snel te blussen. De pers was aan de binnenkant helemaal uitgebrand en of die ooit nog hooi zal persen?
Gelukkig bleef het allemaal beperkt tot materiele schade.

Dinsdagmorgen gingen we een tijdje wandelen in de Bulkley Valley Recreation Site. Dit is een wandelgebied met kampeerplaatsen voor hikers en kanoërs dat onderhouden wordt door vrijwilligers van Round Lake. Het gebied ligt enkele kilometers verder aan de highway en alleen wandelend (of skiënd in de winter) kun je het gebied in. De kampeerplaatsen liggen aan de rivier en kunnen dus ook uitstekend vanaf het water worden bereikt.

Op woensdag was het weer tijd voor mijn wandeling met Gary en zijn vrienden. Ditmaal was de wandeling uitgezet door de 85-jarige Bill, iemand die zijn hele leven bushpilot in BC en Alaska is geweest en na zijn pensionering zelfs zijn eigen vliegtuig heeft gebouwd. We gingen niet zover deze keer, ongeveer negen kilometer. Over de heuvels boven Round Lake loopt een andere weg:
Woodmere Road. We liepen het laatste stuk van die weg. Het uitzicht op sommige punten was grandioos en vanaf sommige punten konden we zelfs Round Lake zien liggen, iets dat jaren geleden bijna niet mogelijk was. De eigenaar van het land aan de weg heeft echter zoveel bos gekapt dat je nu wel het meer kunt zien liggen.
Na de wandeling zaten we nog een hele tijd bij Bill in de tuin na te komen van de wandeling en te genieten van de hapjes die zijn vrouw had gemaakt.

Na een paar schitterende mooie dagen is het weer donderdag wat slechter, maar het blijkt nog mooi genoeg om ‘s-avonds naar het kleine Eddy Park in Telkwa te gaan om daar te genieten van het Music in the Park event, iets wat in de zomer één keer per maand wordt gehouden en waar lokale musici hun kunnen laten zien én horen.
Ditmaal was het een trio dat country muziek (een populair genre in Canada) ten gehore bracht. Het was leuke muziek om te horen en het was dan ook terecht dat er behoorlijk wat publiek aanwezig was.
We konden echter niet tot het einde blijven. Op maandag en donderdag vaart de Dragon boat uit op het vlak bij Telkwa gelegen Tyhee Lake en ook wij doen daar vaak aan mee. Voor mij was het deze zomer de eerste keer, Janita was al vaker geweest.
De Dragon boat is een soort grote kano waarin tweeëntwintig roeiers kunnen plaatsnemen. Dan is er nog ruimte voor een stuurman die met een grote peddel de boot bestuurt en een aanjager die met een trom de roeiers de maat aangeeft.

De boot was bijna vol toen we van wal staken en het was een prima tocht van ongeveer een uur over het meer. Onderweg worden verschillende slagen geoefend en ook de start bij wedstrijden wordt een paar keer doorgenomen. Er wordt dan gestart met een stilliggende boot, eerst vijf halve slagen, daarna vijf driekwart slagen en daarna voluit waarbij de peddels diep in het water gaan om zoveel mogelijk snelheid te maken.
Onderweg zien we veel van de omgeving, de huizen aan het meer, en ook het wild laat zich zien. We zien hoe een vis havik zich in het water stort om even later triomfantelijk met een vis in de snavel over de boot te vliegen. Jammer genoeg heb je dan nooit de camera klaar.

By Published On: 21 juli 20120 Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 06:27
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1001 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 1.54 m/s WNW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

Leave A Comment