We verlaten Watson Lake al vrij vroeg voor ons doen. Even voor negenen hebben we het ontbijt achter de kiezen en verlaten we het hotel. Het is een kleine 20 kilometer naar de afslag op highway 37 die ons weer naar Kitwanga zal brengen waar we zullen afslaan op highway 16.

Het is wel een lange highway, van de splitsing met de Alaska Highway naar Kitwanga is het meer dan 650 kilometer en we zijn ook niet van plan om dat te gaan rijden. Misschien dat we vanavond in Stewart, de meest noordwestelijke havenstad van BC gaan slapen. Dat betekent dan wel dat we een stukje extra terug moeten rijden morgen, zoín 60 kilometer.

Als we nog maar een klein stukje op weg zijn op highway 37, ook wel de Stewart-Cassiar highway genoemd, zien we het eerste wild van de dag. Een moose, of eland, steekt de weg over. Janita maakt snel een foto vanuit de auto, maar als we dichterbij komen is de moose voordat we het weten vertrokken en onzichtbaar in het bos verdwenen.

Het is vandaag schitterend weer, er is bijna geen wolkje aan de lucht en het wordt ongetwijfeld een warme dag. Door het mooie weer zijn de omringende bergen goed te zien en bij elke bocht in de weg veranderd het uitzicht.

Ooit lag ook het stadje Cassiar aan deze route. Het plaatsje dankte zijn bestaan aan de asbestmijn waar veel inwoners werkten of in hun bestaan van afhankelijk waren. Toen de mijn in 1992 werd gesloten, werd ook het dorpje, eigendom van de mijnmaatschappij, opgeheven. De inwoners zagen zich genoodzaakt te verhuizen. De gebouwen, waaronder ook enkele huizen werden verkocht, en naar een nieuwe bestemming getransporteerd. De rest van de huizen werden platgewalst. Alleen de katholieke kerk staat nog overeind, de hockey arena is al in 2008 ingestort. De Canadese ijshockeyspelers Scott en Rob Niedermayer hebben in het stadje gewoond, Rob is er geboren.
Aan de snelweg ligt nog steeds de begraafplaats van het stadje dat nu nog wordt gebruikt door het kleine dorpje Good Hope Lake. We nemen er even een kijkje. Op sommige graven liggen veel bloemen, maar de meeste zijn slecht onderhouden.

Na een paar minuten later komen we bij Jade City aan. In deze buurt wordt veel jade gevonden, Jade is een edelsteen die hier gedolven wordt. Buiten liggen grote blokken jade, sommigen zijn enkele tonnen zwaar. Het wordt hier gezaagd en op vele manier bewerkt. In de bijbehorende winkel kun je veel voorwerpen kopen voor prijzen van 10 tot en met duizenden dollars. Buiten kun je brokken onbewerkte jade kopen voor 20 dollar per pond. Het wordt op maat gezaagd.

Even verderop stoppen we even op een parkeerplaats die dicht bij de rivier ligt. Aan een stroomversnelling in de rivier eten we wat en nemen we wat fotoís van het geweldige uitzicht. Een Amerikaans echtpaar doet een poging om goud te vinden. De man graaft wat gravel uit de rivier en zijn vrouw probeert dan het goud te vinden door het te pannen. Dit houdt in dat je in een soort vlakke schaal (goudpan) het steen en grind wegspoelt zodat het zwaardere goud blijft liggen.
Als we weggaan hebben ze nog niks gevonden.

Even verderop zien we weer een zwarte beer in de berm. We houden stil op de weg en Janita kan vanuit het geopende raam een paar fotoís maken. Het dier blijft staan en vertrekt pas als de laatste foto is gemaakt.
Niet veel verder worden we weer tegengehouden bij wegwerkzaamheden. De man die ons stopt heeft duidelijk behoefte aan een praatje en komt bij de auto staan. Het is een indiaan (of native zoals ze liever worden genoemd) die uit Smithers komt. Hij vertelt dat hij 180 dollar per dag verdient en dat zijn verblijf in een hotel in Iskut wordt betaald net als de maaltijden. Ook zijn vrouw werkt hier, zij rijdt de pilot car die ons straks ophaalt.

Een goed half uur later bereiken we weer de plaats waar aan de nieuwe hoogspanningsleidingen wordt gewerkt. Ook hier moeten we wachten: twintig minuten volgens de man met het stopbord. Op de helling boven ons wordt door zware machines gewerkt. Bomen en struikgewas wordt gerooid zodat er plaats komt voor de masten.

Door al dit oponthoud zullen we Stewart niet meer halen. Het is al half zes en Stewart is nog zeker tweeŽneenhalf uur rijden. We stoppen in Bell II, hier staat een lux uitziende lodge waar we proberen een kamer te krijgen. Het wordt een kamer in een van de op het terrein gebouwde loghomes. Het is ruim opgezet met een groot bed inclusief muskietennet, een ruime badkamer en een grote houtkachel in de kamer. Ook in de winter is deze lodge open, dan voor mensen die aan helikopter skiŽn doen.
Op het complex vindt je ook nog een hottub, een sauna, een fitnesscentrum waar je gebruik van kunt maken. Om zes uur wordt in het restaurant een dinerbuffet opgediend. Als we zitten te eten zien we het Californische echtpaar binnenkomen waar we gisteravond in Watson Lake ook al mee aan tafel zitten.
Ze komen opnieuw bij ons zitten en we genieten samen van de uitstekende maaltijd terwijl we veel praten over BC, reizen, CaliforniŽ en Nederland.

Na de maaltijd gaan we even genieten van de hottub. Morgen staat de laatste etappe van onze reis op het programma. We hopen morgenmiddag weer aan Round Lake te zijn waar volgens de berichten de temperaturen inmiddels zijn opgelopen tot ruim boven de twintig graden. En dat schijnt nog zeker een week zo te blijven.

By Published On: 15 juli 20120 Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 06:39
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1001 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 1.54 m/s WNW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

Leave A Comment