Het is al weer vroeg licht. De zon laat zich om een uur of vijf al weer zien boven Atlin Lake. Anders dan gisteren heeft hij vandaag helemaal geen concurrentie van de bewolking. De lucht is bijna helemaal blauw en van onze hotelkamer uit maakt dat het uitzicht nog mooier en indrukwekkender. De watervliegtuigen die we gisteren zagen liggen in het haventje stijgen nu op vanaf het meer met onbekende bestemmingen.

We nemen afscheid van de hoteleigenaarster die nog honderduit vertelt over Atlin, de omgeving, haar hotel en de middernachtzon. Zelf komt ze uit Nunavut, de nog noordelijker gelegen jongste territory van Canada, ze is wat dat betreft dus wel wat gewend. Het belangrijkste als je in zo’n omgeving woont is volgens haar dat je actief moet blijven en naar buiten moet gaan: “Ook al is het donker en –40, je moet actief blijven en naar buiten gaan”.

We gaan ontbijten en gaan daarna weer op weg naar de aansluiting met de Alaska highway. Eerst brengen we echter een bezoekje aan de pioniersbegraafplaats die vlak buiten Atlin is gelegen. Als je over deze begraafplaats loopt en de vaak houten grafzerken bestudeert wordt je duidelijk hoe moeilijk het leven in die oude tijd was. Veel pioniers zijn jong overleden door mijnongelukken, verdrinking of ziekte. Ook zie je vaak vermeld waar ze zijn geboren en de hele wereld, maar vooral Europa, is vertegenwoordigd.

Daarna gaan we weer op weg. Uiteraard moeten we ook vandaag weer wachten op de pilot car die ons langs de grote werkzaamheden op de weg brengt. Even later stopt de auto voor ons en zien we aan de kant van de weg een grizzly moeder en haar twee jongen grazen. De dieren lopen gauw het bos in, maar we zien toch nog kans een foto en filmpje te maken.

We rijden weer verder en stoppen even later nog even bij een uitzichtpunt dat zicht biedt bij het Little Atlin Lake en de omringende bergen.

Als we de Alaska HIghway weer bereiken is het nog 98 kilometer terug naar Teslin waar we zullen tanken. We krijgen hier vier cent korting per liter omdat we in hun hotel hebben geslapen en als goede Nederlanders nemen we zulke voordeeltjes toch wel mee.

Onderweg stoppen we nog even bij Johnsons Crossing waar een gedenkplaats herinnert aan het project dat Amerikaanse militairen hier uitvoerden om toegang te krijgen tot Canadese olie nadat de Verenigde Staten de oorlog aan Japan hadden verklaard.
Oude auto’s en trucks zijn hier achtergelaten en hier blijven staan als herinnering.
In Teslin slaan we nog wat broodjes in die we aan de andere kant van de stalen brug over het meer opeten. Daarna is het tijd voor de laatste etappe van de dag. We rijden terug naar de splitsing met highway 37, maar rijden dan nog even door naar Watson Lake waar we de nacht zullen doorbrengen.
In een leuk restaurantje waar volslagen vreemden bij elkaar aan tafel komen te zitten maken we nog kennis met een Amerikaans echtpaar uit Californië. Ze zijn met hun auto naar Alaska geweest en zullen nog wel een aantal weken onderweg zijn.

By Published On: 12 juli 20121 Reactie

Weer Telkwa

3 februari 2023, 06:39
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1001 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 1.54 m/s WNW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

One Comment

 1. Klaziena 13 juli 2012 at 22:34 - Reply

  hey geert en janita
  Vanmorgen hebben wij jullie kaart ontvangen, bedankt.
  Daarna heb ik even op Geert zijn site gekeken en daar bleek al een aantal verhalen op te staan, het is nu 22.00u en ik heb alle verhalen gelezen. Super mooi wat jullie weer meemaken. En de verhalen zijn heel leuk om te lezen.
  Geniet er maar lekker van en ik kijk uit naar het volgende verhaal.
  Ik hoop dat jullie mooi weer hebben, hier regent alweer een paar dagen en het is koud.
  Groetjes Athe en Klaziena

Leave A Comment