We hebben goed geslapen en gaan eerst ontbijten voordat we verder gaan met onze reis naar Atlin. We worden door Zora vriendelijk welkom geheten bij Madam Z en genieten daar van een goed ontbijt.
Opnieuw horen we van de motorrijders die ook net vertrekken op hun reis naar huis dat ze veel beren en ander wild op de weg hebben gezien toen ze vanaf het noorden naar Dease Lake kwamen rijden. We houden daarom de camera’s maar in de aanslag bij het rijden.
Het is vanaf Dease Lake een heel eind naar de Alaska Higway, daarom gooien we de tank van de truck eerst nog maar vol bij het plaatselijke benzinestation. Hier is de prijs een stuk hoger dan in Kitwanga waar we het laatst hebben getankt; liefst CDN1.51 per liter, maar liefst 17 centen meer!

Het weer wordt tijdens het rijden steeds beter en ook de zon laat zich steeds meer zien. Daardoor kun je onderweg veel genieten van het landschap. Wild zien we echter niet!
Als we bijna in de Yukon zijn rijden we door gebieden die enkele jaren geleden getroffen werden door grote bosbranden. De gevolgen zijn nog steeds zichtbaar.

Eindelijk bereiken we de splitsing met de Alaska highway! Als eerste gooien we de tank weer vol, veel hoeft er niet in: de tank is nog meer dan half vol. Gek genoeg is de prijs hier weer negen centen lager dan in Dease Lake. We slaan de Alaska highway op en na een paar honderd meter bereiken we Nugget City, een camping waar je ook een restaurant en een souvenirwinkel hebt. We eten wat en praten nog wat met een man die samen met zijn vrouw met zijn motorfiets vanuit Kentucky naar Alaska is gereden en nu weer op de weg naar huis is: hij heeft er al meer dan 10.000 kilometer op zitten!

Toen de Alaska highway net was aangelegd was het een smalle gravel weg die vaak moeilijk begaanbaar was. Nu is het een goede asfalt weg waarop een maximum snelheid van 100 km per uur geldt. Het eerste stuk is heuvelachtig, maar na een uurtje komen de hogere bergen al weer in zicht.
We stoppen even om wat foto’s te maken van de omgeving en maken een praatje met een echtpaar uit Idaho die met hun trailer onderweg zijn naar Fairbanks, Ak. Ze hebben twee hondjes bij zich die veel aandacht nodig hebben, zeggen ze. Aan ruimte hebben ze in ieder geval in hun trailer geen gebrek.

Verder op de weg wordt hard gewerkt. We moeten stoppen, maar ditmaal wordt dat aangegeven door een man of vrouw met een stopbord, maar door een verkeerslicht. Ook wordt keurig aangegeven hoe lang je nog moet wachten!

Tegen vijven komt Teslin in zicht. Via een grote brug met een ijzeren wegdek steken we Teslin Lake over en besluiten na wat twijfel hier maar te stoppen en de nacht door te brengen. Het kost nog zeker drie uur voordat we in Atlin zijn. Het Yukon motel aan de rechterkant van de weg ziet er mooi uit, maar er is geen kamer beschikbaar. Het echtpaar uit Idaho vindt wel een plekje voor hun trailer op de achter het hotel liggende camping. Aan de overkant van de highway is ook een hotel. Daar is wel een kamer beschikbaar. Het enige restaurant in de omgeving is echter in het Yukon motel gevestigd en dus lopen we daar eventjes later heen. Voordat we gaan eten nemen we nog even een kijkje in het wildlife museum annex souvenirwinkel dat gratis toegankelijk is. Als we terugkomen zien we ook dat motorrijder die we eerder troffen in het zelfde motel een kamer heeft gekozen.

We zitten hier ver naar het noorden en dat is te merken. De zon gaat hier laat onder en dus blijft het lang licht. Jammer genoeg werkt het weer niet mee. Als we wakker worden zien we dat het de hele nacht geregend heeft en dat het nog zwaar bewolkt is. Als we aan het ontbijt zitten zien we dat het weer echter opklaart en dat de zon volop gaat schijnen.

Het blijft mooi weer en na zo’n negentig kilometer bereiken we Jacks Corner, een kleine plaats waar we afslaan in de richting van Atlin. Een Indiaan die we eerder waren tegengekomen had ons verteld dat er een asfaltweg naar het plaatsje ging en inderdaad lijkt dat het geval. Het duurt maar enkele kilometer voordat de weg echter onverhard wordt. Even later opnieuw een stoplicht, ditmaal met de vermelding dat gewacht moet worden op de pilotcar.

Bij grote wegwerkzaamheden zorgt een pilotcar er voor dat je veilig langs de werkzaamheden komt en ook dat de wegwerkers worden beschermd. We wachten een tijdje en zien dan de pilotcar aankomen met een vijftal voertuigen achter zich aan. Nadat het laatst voertuig is gepasseerd, draait de pilotcar om en wenkt de chauffeur ons hem te volgen. Wij zijn het enige voertuig.
Na een paar kilometer bereiken we het einde van de werkzaamheden en kunnen verder. Al vrij snel passeren we de grens van Yukon en BC en daar wordt de weg weer onverhard.

Uitgerekend bij een bord “Watch for Wildlife” zien we een porcupine, een stekelvarken. Het dier maakt zich uit de voeten, maar Janita kan vanuit de auto toch nog een paar foto’s schieten.

Tegen twaalven bereiken we Atlin, en zoeken een hotel. De Atlin Inn ligt aan het meer en de uitbaatster belooft ons een kamer met uitzicht op het meer. Ze is echter net bezig met het schoonmaken van kamers en vraagt ons om na een uurtje terug te komen. We gaan dus eerst maar wat eten.

Als we terug komen bij het hotel is onze kamer klaar en inderdaad heeft die een prachtig uitzicht op een groot gedeelte van het meer. De omgeving is werkelijk schitterend en al vrij snel rijden we op de weg langs het meer in de richting van Atlin park. Na zo’n 30 kilometer bereiken we een klein kampeerplaatsje waar vlakbij een bron ontspringt. Na wat foto’s gemaakt te hebben rijden we terug in de richting van Atlin. Onderweg stoppen we nog een paar keer. De eerste keer bij een warme bron die in een fantastisch mooie omgeving ligt.
Daarna stoppen we nog bij Warm Bay, een kampeerplaats vlak aan het meer met een goed uitzicht op het grote eiland dat in het meer ligt. Als je rond dit eiland vaart heb je 100 kilometer afgelegd, vertelt een inwoner van Atlin ons later.

We bezoeken het museum waar ontzettend veel te zien is van de geschiedenis van Atlin en omgeving. In de tijden van de goldrush was dit één van de plaatsen in BC en de Yukon waar veel goud werd gevonden. Atlin
was niet het eerste stadje, dat was Discovery, nu een spookstad. Veel gebouwen zijn uit het plaatsje gehaald en in Atlin neergezet ontdekken we later als we nog een wandeling door het stadje maken.

Ook hier blijft de zon lang aan de hemel staan. Pas om een uur of elf gaat de zon schuil achter de bergen en wordt het schemerig. Even voor elfen maak ik nog wat foto’s van de zonsondergang.

By Published On: 12 juli 20120 Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 06:39
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1001 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 1.54 m/s WNW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

Leave A Comment