De winter is weer voorbij, de schaatsers hebben veel plezier gehad, de Nederlandse media hebben hun zendtijd en publicaties weer kunnen vullen met alle nieuws over de Elfstedentocht die toch niet kwam en inmiddels beginnen de dagen weer aardig te lengen.

Toch heeft de winter nog een laatste troef in handen: kruiend ijs! Vooral aan het IJsselmeer is dit fenomeen te bewonderen.
Vrijdagmiddag reden we daarom even naar de IJsselmeerkust om met eigen ogen de grote ijsbergen te zien die onder invloed van wind en stroming waren ontstaan voor de kust van de Elfstedenstad Hindeloopen.We besloten om via Mirns en Stavoren langs de IJsselmeerkust naar Hindeloopen te rijden. Bij Laaxum en het Reaklif was weinig te zien van kruiend ijs. Kleine hoopjes ijs soms, maar dat was dan ook alles.

Na Stavoren en Molkwerum leek het aan de kust raak te zijn. Aan de kant van de weg stonden veel auto’s geparkeerd en de inzittenden van die auto’s waren allemaal op de dijk geklommen of waren daar mee bezig. Ongetwijfeld was ook hier kruiend ijs te zien!
We parkeerden de auto en klommen ook de dijk op: geen kruiend ijs. Ja, in de verte zagen we Hindeloopen liggen en voor de kust van die plaats zagen we inderdaad grote witte bulten liggen, ongetwijfeld het ijs. Intussen had iedereen weer de dijk verlaten en was al met de auto onderweg naar Hindeloopen. Dat deden wij dan ook maar.
Bij Hindeloopen zetten we de auto op een parkeerplaats vlak buiten de stad. We klommen weer over de dijk en zagen in de verte de ijshopen liggen. We liepen over het strand en zagen toen hoe druk het was, en dat voor een vrijdagmiddag. Het leek wel zomer op dat strand!

Veel mensen hadden de tijd genomen om naar het kruiende ijs te komen kijken. Hele gezinnen met kinderen, mensen met filmcamera’s, fototoestellen en grote lenzen of gewoon een telefoontoestel waarmee je tegenwoordig ook goed foto’s en filmpjes kunt maken.
Mensen klommen op de bulten ijs en lieten zich fotograferen. De bulten ijs waren wel vier tot vijf meter hoog en iedereen had wel een mening over hoelang Hindeloopen en haar inwoners hier nog plezier van kunnen hebben. “Binnen een week is het weg” zei iemand. “Ben je gek” zei een ander “Het ligt hier nog wel vier weken!”

Na alle ijsbergen te hebben bekeken liepen we nog even het stadje in. Ook daar was het druk! Veel mensen bewonderden de gebouwen, de bruggetjes en het ijs dat bijna een Elfstedentocht had beleefd. De restaurants zaten vol en ook bij het schaatsmuseum was veel bezoek. Iedereen wou nog wel eens de schaatsen zien en alle andere attributen die bij schaatsen zo belangrijk zijn of de verhalen van de mensen lezen die aan de Elfstedentocht hadden meegedaan en daarmee deel uitmaken van het grote Fryske ferline!

By Published On: 19 februari 20120 Reacties

Leave A Comment