We gaan er een paar dagen tussenuit! Even bijkomen en uitwaaien op het strand. En dat strand ligt in dit geval op Schiermonnikoog, het kleinste Nederlandse bewoonde Waddeneiland.

Vrijdagmorgen om een uur of half twaalf rijden we met de auto naar Lauwersoog, sinds de afsluiting van de Lauwerszee, de vertrekplaats van de boot naar Schiermonnikoog. Vlakbij de vertrekplaats van de veerboot is een ruime parkeergarage waar je voor € 4,50 per dag je auto veilig kunt parkeren. Je auto meenemen naar het eiland is eigenlijk alleen toegestaan voor bewoners en waarom zou je trouwens een auto willen meenemen naar een eiland waar je wandelend of fietsend veel beter kunt genieten?
Vanuit de garage is het nog geen twee minuten lopen naar het gebouw van Wagenborgen waar je een kaartje (alleen retour) voor de boot kunt kopen. Wij hebben echter al kaartjes via internet en lopen dus meteen door naar de veerboot waar we een tafeltje voor het raam innemen.

Als je mocht denken dat de veerboot naar het Waddeneiland alleen in de zomer goed bezet is, vergis je je. Steeds meer mensen komen binnen en als de boot om half twee vertrekt zit het behoorlijk vol met toeristen, dagjesmensen, eilandbewoners die naar huis gaan etc..
Het is niet een lange bootreis, na ongeveer 45 minuten meert de boot aan bij het havengebouw. Dit ligt een behoorlijk eindje van het enige dorpje op het eiland, dat ook Schiermonnikoog heet. We hebben de juiste bus echter snel gevonden en deze brengt ons naar het eind van de Badweg waar ons gehuurde appartementje zou moeten staan. Het is even zoeken, maar dan vinden we het achter een hotel. Het is een leuk ingericht appartementje met een woonkamer en keukentje op de bovenverdieping waar je binnenkomt. Vanuit de kamer heb je een uitzicht op de duinen en daarachter kun je de Noordzee nog net zien. Beneden is een grote slaapkamer en een badkamer, ook is er nog een klein slaapkamertje met een stapelbed.

Nadat we ons geïnstalleerd hebben wandelen we terug naar Schiermonnikoog, het is een wandelingetje van ongeveer tien minuten. We bezoeken de VVV, doen boodschappen bij de Spar en wandelen nog even door het dorpje. Op de terugweg passeren we de vroegere watertoren die in een verder verleden ook nog vuurtoren is geweest. Nadat een nieuwe vuurtoren was gebouwd kreeg deze de functie van watertoren en nu doet hij alleen nog dienst voor communicatie apparatuur. Bovenop de toren staat een grijze monnik die uitkijkt over de zee.
Om een uur of zeven maken we weer de wandeling naar het dorpje en zoeken een restaurant om te eten.We vinden het op de hoek van de Badweg, restaurant Brakzand. Tijdens het eten worden we nog geconfronteerd met een kinderversie van Klozum, een feest dat rond begin december op het eiland wordt gevierd. Kinderen trekken in groepjes bij de huizen langs en komen dan binnen. Daar vieren ze een toneelstukje o.i.d. op dat een gebeurtenis uit het afgelopen jaar op de hak neemt. Volwassenen doen dit op de avond van 5 december, ze trekken dan vermomd rond en verdraaien vaak ook hun stem om niet herkend te worden. Hoewel het feest er mee samenvalt, heeft het niets te maken met de Sinterklaas viering.

Na een goede maaltijd wandelen we weer terug naar ons appartement. Het is droog, maar het heeft wel geregend. Wij komen echter droog thuis. We hebben de hele dag mooi weer gehad, maar de verwachtingen voor het weekeinde zijn niet best.
Hoe zal het morgen zijn?

By Published On: 3 december 20110 Reacties

Leave A Comment