Als we zaterdag wakker worden naar buiten kijken zien we dat de slechte weerverwachtingen zijn uitgekomen. Het is buiten grijs en het regent af en toe flink. Gelukkig lijkt het in het noordwesten op te klaren en ook de buienradar laat zien dat de buien overdrijven en dat het droog gaat worden.
We ontbijten en lopen dan naar het dorp om fietsen te gaan huren. We huren twee fietsen voor twee dagen, maar  “je mag ze ook maandagmorgen voor 10 uur inleveren” zegt de verhuurder. Mooi genoeg!

We fietsen eerst door het dorp in westelijke richting en slaan dan af in de richting van de Waddenzee. Onderweg zie je veel fazanten en konijnen en nog belangrijker, het stopt met regenen en de eerste blauwe plekken in de grijze lucht worden zichtbaar.
We stoppen even bij een uitzichtpunt over de Waddenzee en fietsen dan verder, buitendijks in de richting van de veerdam. We zien nog heel veel brandganzen op de dijk, maar als je dichterbij probeert te komen vliegen ze op.

De zon begint steeds meer te schijnen en hoewel je ziet dat het op het vasteland af en toe flink regent hebben we daar op het eiland geen last meer van. We fietsen verder en nemen dan het fietspad in de richting van de Kobbedûnen, waar je een fraai uitzicht hebt over de kwelders en over de oostkant van het eiland waar geen fietspaden meer zijn, maar uitsluitend wandelpaden die echter in deze tijd eigenlijk alleen maar goed begaanbaar zijn met laarzen.

We pauzeren hier een tijdje en genieten van het uitzicht over de Waddenzee en over het eiland. Hoewel je de Noordzee niet kunt zien, hoor je wel duidelijk de branding.

We fietsen weer verder door het duinlandschap en tenslotte komen we uit bij het strandpaviljoen Marlijn. Daar zetten we de fietsen neer en gaan dan eens stukje wandelen op het strand. Hier zie je duidelijk waarom hier de breedste stranden van Europa liggen. Het is echt een mooi gezicht om hier de zee te zien, het brede strand en de duinenrij er achter.

We lunchen bij Marlijn. Een lekkere kop erwtensoep met worst, brood met spek en een goed glas bier of wijn er bij. Het is smullen!

Daarna weer verder in de richting van het dorp. We passeren hier de in de oorlog door de Duitsers gebouwde bunker Wasserman. Het imposante gevaarte torent hoog boven de duinen uit en vanaf de bunker kun je het hele eiland overzien. Voor dit bouwwerk dat ooit deel uitmaakte van een compleet bunkerdorp waar 200 soldaten woonden, is ontzettend veel beton gebruikt. Je zou een voetbalveld met een laag van 30 centimeter kunnen bedekken.
Vlak bij de bunker ligt begraafplaats Vredehof, speciaal aangelegd voor drenkelingen en later gebruikt om de slachtoffers van de oorlog te kunnen begraven. Hier blijkt hoe zinloos oorlogen zijn. Franse, Canadese, Engelse soldaten en zelfs uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn hier zij aan zij begraven met hun vijanden, de Duitsers.

Daarna terug naar het dorp om nog even wat boodschappen te doen. Een paar broodjes bij de Spar en een klein flesje Waddenwater bij de slijter. En nee, dat Waddenwater heeft niets met water uit de Waddenzee te maken! Het was een tip van de serveerster van het restaurant waar we gisteravond aten.

We fietsen terug naar huis en wandelen daarna nog even naar het strand. Het water staat hoog en het waait heel hard. Het wordt ook al wat donker en de vuurtoren die vlak bij ons staat schijnt zijn licht al weer over de omgeving.We gaan weer naar huis, een bak warme thee gaat er wel in.

Eten doen we vanavond bij hotel restaurant De Tjattel waar we terecht komen nadat we naar het dorp zijn gefietst en daar een keuze hebben gemaakt uit het beschikbare aanbod.

By Published On: 3 december 20111 Reactie

One Comment

  1. Judy van der Meulen 4 december 2011 at 00:35 - Reply

    Sounds like fun….a good destination for our next trip!

Leave A Comment