Afgelopen vrijdag was het schitterend weer. Echt een dag om niet thuis te zitten en er op uit te gaan. Als bestemming kozen we het nationale park De Hoge Veluwe, dat is gelegen tussen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Het is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5400 ha. bos, heide, vennen en stuifzand.

Het park is een cultureel Nederlands erfgoed dat in het begin van de vorige eeuw is gesticht door het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Anton, een succesvol zakenman, was een fervent jager en kocht daarom in fasen het landgoed De Hoge Veluwe. Zijn vrouw Helene was een enthousiast kunstverzamelaarster. Het echtpaar deelde een ideaal: natuur en cultuur samenbrengen in belang van het algemeen.

Ze omrasterden het park, er werden dieren als moeflons, edelherten en wilde zwijnen ingevoerd. Er werd een woonhuis gebouwd, het St. Hubertus Jachthuis, er werd beeldende kunst aangekocht en er werd begonnen met de bouw van een museum. De grote crisis van 1923 was er echter de oorzaak van dat het echtpaar moest stoppen met de bouw van het museum omdat er geen geld meer voor was. Het park werd ondergebracht in een stichting en het rijk verleende aan de stichting De Hoge Veluwe een rentedragende geldlening. De kunstverzameling werd aan de staat geschonken en het Rijk bouwde het museum, het tegenwoordig oude gedeelte van het Kröller-Müller Museum.

Wij parkeerden de auto bij de parkingang in Hoenderloo en kochten daar kaartjes voor het park en voor het museum. Je kunt je eigen fiets meenemen, maar daar hadden we deze keer niet voor gekozen. In het park, bij de ingangen, het bezoekerscentrum en het museum vind je nl. witte fietsen die voor iedereen gratis te gebruiken zijn. Het idee voor de fietsen komt van de Provo beweging die ooit probeerde dit idee in Amsterdam in te voeren. Daar lukte het niet, maar in De Hoge Veluwe is het een groot succes.

We pakten dus een fiets uit de stalling bij de ingang, in totaal beschikt het park over 1700 witte fietsen, en gingen naar onze eerste bestemming: het St. Hubertus Jachthuis. Het jachthuis is bij de meeste Nederlanders wel bekend, met zijn ligging aan de grote vijver en zijn kenmerkende toren.
SONY DSC We wandelden een tijdje langs de vijver en gingen toen weer terug naar de fiets. Die stonden er nog, maar voor hetzelfde geld zijn ze ook weg als je terugkomt, want witte fietsen zijn van iedereen, nietwaar? Je kunt ze ook niet op slot zetten, dat zit er niet op, net als dat er ook geen bel, licht en versnelling op zitten.

We gaan naar de volgende attractie van het park: het Kröller-Müller Museum en beeldentuin. We volgen de fietsroute over het Otterlose zand. Eerst fietsen we door het bos, maar daarna door uitgestrekte heidevelden met af en toe zandverstuivingen. En daar midden in de zandverstuiving zie je al van verre het standbeeld van generaal Christiaan de Wet. Het echtpaar Kröller-Müller was een groot bewonderaar van de Boeren generaal die het in de laatste Boeren oorlog in Zuid-Afrika opnam tegen de Engelsen. De Boeren was de naam van de Zuid-Afrikaners die bijna allemaal afstamden van Nederlandse kolonisten. Bij een bezoek aan het echtpaar merkte de generaal ooit op hoe het Otterlose Zand hem aan Zuid-Afrika deed denken. Daarom kwam het beeld dat het echtpaar liet maken daar te staan. We blijven even stil staan bij de generaal op zijn grote sokkel en gaan dan verder naar het museum.

Het museum is wereldberoemd vanwege de grote collectie schilderen van Vincent van Gogh. Ook schilders als bijvoorbeeld Mondriaan, Gauguin, Breitner en Israels zijn goed vertegenwoordigd.
Ook de beeldentuin is wereldberoemd. Je vindt hier werken van o.a. Rodin, Moore en Claes Oldenburg.
We brengen enige tijd door in het museum en gaan dan naar buiten voor de beeldentuin. Er is genoeg te zien, maar omdat we ook nog naar het bezoekerscentrum willen en een fietstocht over het park willen maken rukken we ons los , en gaan terug naar de fietsen. Deze keer zijn ze wel weg en zoeken we twee nieuwe fietsen uit.

Bij het bezoekerscentrum is een landschappen tuin die een goede indruk geeft van de diverse landschappen die vroeger de Veluwe innamen. Ook staat er nog een nagebouwde plaggenhut, een woning waar vroeger veel gezinnen op de Veluwe in moesten wonen.

Daarna fietsen we een stuk in de richting van Schaarsbergen, de meest zuidelijke ingang van het park. We komen door bossen, over een grote zandverstuiving, over heidevelden, bij vennetjes langs en steeds weer valt de grote uitgestrektheid van het park op. Verkeer hoor je niet, het enige wat wel eens opvalt zijn de helikopters die je in de verte ziet vliegen. Het MLT (Militair Luchtvaart Terrein) Deelen ligt nl. vlak naast het park en wordt nog gebruikt voor oefeningen van helikopters en hun bemanningen. Het terrein is gesloten als vliegbasis. Mocht het helemaal worden gesloten dan heet het nationaal park De Hoge Veluwe het recht van eerste koop.

Hoewel er veel wild op het park is hebben we niets gezien. De meeste wildwaarnemingen zijn dan ook in de vroege ochtend of late avond, overdag laat het grote wild zich niet zien. Wij hebben geluk! We zijn niet zover meer van de uitgang als we plotseling een hertje zien staan aan de rand van een open vlakte. Ik probeer zo dicht mogelijk bij haar te komen en dat lukt aardig. Als ze me door krijgt verdwijnt ze snel in het gras, maar dan heb ik al een foto gemaakt.

We zetten de witte fietsen weer op het stallingsterrein en zoeken de auto weer op. Deze dag was een prima tijdsbesteding, het park De Hoge Veluwe is een bezoek meer dan waard.

By Published On: 2 oktober 20111 Reactie

One Comment

 1. Peter Visser 10 oktober 2011 at 20:04 - Reply

  Thank you Geert. I believe that is what your name is.
  We live in Smithers and know Judy and Cor.
  I was born and raised in Apeldoorn and know the area of the hoge Veluwe very well.
  As a boy biked around there lots of times.

  Thank you.

  Peter.

Leave A Comment