Op donderdag 29 september was het mooi nazomerweer en dat nodigde natuurlijk uit voor een mooie en lange fietstocht. Ik ging ditmaal alleen en omdat de auto niet beschikbaar was besloot ik ook deze keer vanaf huis te starten. Den Oever in Noord-Holland leek me een leuke bestemming. De Afsluitdijk had ik nog nooit eerder gefietst, dus dat leek me wel een leuke uitdaging. Het plan was dat ik opgehaald zou worden in Den Oever.

Om half tien vertrok ik en ging via het Nannewiid, de recreatieplas bij Oudehaske, onderweg naar Joure. Het was schitterend fietsweer, weinig wind en dus duurde het niet zolang voordat ik in de Midstraat, de winkelstraat van Joure reed. Daarna linksaf op de Harddraversweg en dan weer in de richting van de volgende etappeplaats: Sneek.

Onderweg naar Sneek blijf je steeds in de buurt van de A7, de autosnelweg. Maar duidelijk is dat dit een echt watersportgebied is. Als eerste passeer je de Langweerder Wielen, en daarna zie je aan beide kanten van de weg veel verschillende meren en poelen en zie je de zeilen van de boten en zie je ook regelmatig campings etc.
Bij Uitwellingerga passeer je de brug over het toegangswater naar de Snitser Mar en rijdt dan nog bij Oppenhuizen langs alvorens Sneek te bereiken.
Ik maak nog een korte rit door het centrum van de stad bij de Martinikerk en Waterpoort langs voordat ik verder ga naar de volgende stad op de route: Bolsward.

Vlak na Sneek kom je door Ysbrechtum. In het dorp geldt een maximum snelheid en ook mijn snelheid wordt gecontroleerd door een signaleringsysteem. Ik weet me in te houden, ik rijdt keurig onder de maximum snelheid: 20 km/u.
Hier geen meren, maar uitgestrekte landerijen.  De A7 blijf ik in zicht houden. Ik passeer dorpen als Tjalhuizum en Nijland en rijdt dan het centrum van Bolsward binnen, net als Sneek een van de Fryske elf steden.
Als ik Bolsward uitkom bevind ik me weer op het zelfde fietspad van een paar dagen eerder, alleen fiets ik het nu de andere kant op, mijn doel is Zurich. Tussen de A7 en het industrieterrein  De Marne maak ik nog een foto van de molen en molenaarshuisje dat iedereen wel zal kennen die ooit langs Bolsward is gereden.

Als ik in Zurich aankom rijd ik eerst het dorp binnen. Het terras van hotel De Steenen Man is niet open – ik was eigenlijk wel aan koffie toe –  en ik besluit dan maar door te rijden. Via de buitenkant van de dijk met zicht op de Waddenzee rijd ik in de richting van de Afsluitdijk. Ik wordt echter gestopt door een hek en moet weer omkeren. Voordat ik dat doe neem ik even tijd om de meegenomen proviand aan te spreken. Het zit hier in het gras ontzettend goed met uitzicht op de zee.

Ik zoek de weg weer op. Het fietspad langs de dijk ligt uitnodigend te wachten, er staat slechts een klein briesje en dus moet het een fijn ritje kunnen worden. Ik passeer Kornwerderzand en ben al redelijk snel bij Breezanddijk waar ik even stop om contact op te nemen met het thuisfront. Ik denk over ruim een uur in Den Oever te zijn en dus wordt het tijd afspraken te maken over de terugreis. Het is echter mooi weer, ik ben nog lang niet moe, Janita is nog wel bezig tot een uur of zes en dus spreken we af dat we elkaar vanavond in Makkum treffen. Dat betekent wel zo’n 40km extra, moet met dit weer te doen zijn.

Ik rijd verder en ben om ongeveer 15:10 uur in Den Oever, ik heb dus zo’n vijfenhalf uur nodig gehad. Geen gekke tijd toch?

Ik verken de omgeving nog wat. Vanuit Den Oever kun je net als tussen Zurich en Harlingen over de buitenkant van de dijk fietsen met een mooi uitzicht op het droogvallend Wad. Ik blijf het pad een tijdje volgen, maar na Oosterland besluit ik terug te keren. Het fietspad lijkt echter nog lang door te gaan waarmee ook Den Oever kandidaat wordt voor een langere fietstocht.
Via Oosterland rijd ik terug naar Den Oever, nu is het toch echt tijd voor koffie. Ik vind in de haven een restaurant met een goed uitzicht.

Tegen vijven is het tijd om weer terug te gaan, als ik tenminste om een uur of zeven in Makkum wil zijn. Eigenlijk had ik gedacht de wind in de rug te hebben, maar dat valt een beetje tegen. Toch valt het niet tegen, het is een goed fietspad en al snel laat ik het monument achter me en ben weer onderweg naar Breezanddijk. Vlak voordat ik Kornwerderzand aankom gaat de telefoon: het thuisfront. “We gaan nu weg en zien je straks in Makkum”. Een goede planning, want net als ik Makkum binnen rijd gaat opnieuw de telefoon.
Ik zoek even een restaurantje op de Markt in Makkum waar ik me een biertje goed laat smaken. Het duurt niet lang voordat de rest van de familie zich bij me voegt. We drinken nog wat en zetten dan de fiets op het fietsrek en rijden terug naar Heerenveen. Het was een zeer geslaagde dag!

By Published On: 2 oktober 20111 Reactie

One Comment

  1. Judy van der Meulen 10 oktober 2011 at 17:43 - Reply

    Well written as always, Geert. Fun to “travel” with you!

Leave A Comment