Je hoeft natuurlijk niet altijd met de auto er op uit om een mooie fietsroute te zoeken. Ook in en rond Heerenveen zijn genoeg kilometers fietspad voorhanden.
Afgelopen maandag lieten we dus de auto thuis en fietsten de in de ANWB gids opgenomen fietsroute Wâldenpaad. Volgens die gids begint die route in Oranjewoud bij Hotel Tjaarda, maar wij lieten Oranjewoud links liggen en fietsten meteen naar Heerenveen-Zuid waar we de route oppikten.

Dat deden we niet omdat Oranjewoud niet interessant zou zijn. Het is een mooi gebied wat te danken is aan de weduwe van stadhouder Willem Frederik van Nassau, Albertine Agnes. Zij liet hier een landgoed aanleggen en liet daarop Huize Oranjewoud bouwen, een bezienswaardigheid. Het slot is niet voor het publiek toegankelijk.Tegenover dit slot ligt de Overtuin, dat voor iedereen toegankelijk is. De bewering in de ANWB gids dat museum Belvedère in het slot is opgenomen is natuurlijk niet juist. Men bedoelt dat dit museum is gelegen op het landgoed Oranjewoud.

Janita bij de grondwatermeter

Zoals gezegd pikken wij de route op in Heerenveen-Zuid en rijden eerst een stukje in de richting van Wolvega. Na de Tjonger te zijn overgestoken gaan we linksaf en rijden naar Mildam op het fietspad langs de Tjonger, een gekanaliseerde rivier. Na in Mildam linksaf te zijn gegaan volgen we de Schoterlandse weg en verwachten we snel weer het pad langs de Tjonger te kunnen volgen. Helaas was de route tijdeijk gewijzigd en moesten we de Schoterlandseweg langer volgen. Eindelijk slaan we weer af en volgen weer het oorspronkelijke beekdalgebied van de Tjonger. Onderweg zie je boeren bezig met het oogsten van de mais.

Het peil

Aan het einde van de pad gaan we weer links in de richting van Oudehorne. HIer kom je nog over zandwegen die dwars door de landerijen gaan en dan weer door een bosrijke omgeving. Opnieuw kruisen we de Schoterlandse weg, de lange weg die van Heerenveen naar Donkerbroek voert. We bereiken Bontebok en fietsen dan langs de Schoterlandse Compagnievaart die hier niet gedempt is in tegenstelling tot in De Knipe en Heerenveen en slaan dan weer linksaf in de richting van Katlijk.

Daarna gaan we rechts het fietspad op dat ons door bossen en langs landerijen in de richting van Oranjewoud brengt. Onderweg kom je langs een meter die de stand van het grondwater aangeeft. Oranjewoud heeft last van verdroging en dat is aan de meter duidelijk te zien. Het peil is onder wat het zou moeten zijn en dit ondanks het feit dat we toch een heel natte zomer hebben gehad.
Langs het al eerder genoemde Huize Oranjewoud fietsen we weer naar Heerenveen. De Wâldenroute is een niet al te lange route die het fietsen meer dan waard is.

By Published On: 2 oktober 20110 Reacties

Leave A Comment