Het werd weer de hoogste tijd voor een fietstocht en dus laadden we afgelopen zaterdag weer de fietsen op de auto om ergens in ons mooie Fryslân een tocht te gaan maken. Janita had dit keer uit de ANWB gids de fietsroute Gaasterlânpaad uitgezocht. Officieel begint die route in Balk, maar wij zochten het mooie Sleat (Sloten) dat niet op de route ligt, maar er wel vlakbij, uit om de fietstocht te beginnen. We parkeerden de auto aan het water en al snel waren we op weg naar Wikel (Wijckel), om vanuit daar af te slaan richting Lemmer. We steken de Sudersewei over en fietsen verder door de landerijen in de richting van Nijemirdum. We passeren de Sondeler Leien, een klein meertje en vogelreservaat.

Gaasterland ziet er anders uit dan de rest van Fryslân. Het landschap is glooiend en aan de kust van het IJsselmeer vind je kliffen die bestaan uit keileem. Na de voorlaatste ijstijd trokken de gletsjers zich terug en lieten een veenlandschap achter. Dat veen werd door water al snel weggespoeld, maar het veel hardere keileem hield stand tegen het water. Door erosie met name te danken aan de Zuiderzee ontstonden kliffen aan de kust waar het Rode Klif en het Mirnser Klif goede voorbeelden van zijn. Na afsluiting van de Zuiderzee ontstond het IJsselmeer en was het gedaan met de erosie.

Een ander ding wat de gletsjers achter lieten waren de grote stenen die je nog vaak ziet liggen. Het exemplaar wat je hier ziet komt oorspronkelijk uit het zuiden van Zweden en werd gevonden bij Wikel. Denk niet dat Janita de grote scheur heeft veroorzaakt door er met haar fiets tegen aan te rijden. De twee stukken passen precies op elkaar, maar werden zo gevonden. Ze zijn met ijzeren staven aan elkaar bevestigd.

Na Oudemirdum fietsen we vlak langs de IJsselmeerdijk en komen al snel bij het Mirnserklif waar een strandpaviljoen is. We houden daar ons eerste pauze met een kop koffie. Het is mooi weer, uitzonderlijk deze zomer, en dus is het op het strand aardig druk.

Na de koffie fietsen we verder in de richting van Bakhuizen en gaan daarna in de richting van Rijs en passeren het Rijsterbos en veel campings waaraan je kunt zien dat deze streek nog steeds een toeristische trekpleister is (en terecht). We fietsen verder en passeren de Lycklemabossen. Na een kleine pauze bereiken we niet lang daarna Harich en komeSONY DSC n dan al snel in Balk waar we even een wandeling maken langs de Luts, het verbindingswater tussen de Fluessen en het Slotermeer dat door het dorp stroom. Het riviertje is maar smal en soms moeten de booteigenaren elkander voorzichtig passeren. Een van die boten heeft later grote moeite het viaduct onder de Sudersewei te passeren. Het lukt allemaal maar net!

Het is dan nog een paar kilometer naar ons eindpunt Sleat (Sloten), één van de Fryske elf steden en de kleinste stad van Fryslân. Uiteraard bezoeken we ook nog even dit stadje en maken een wandeling over de bolwerken met de beide waterpoorten. Aan de gracht vind je nog veel 17e- en 18e-eeuwse gevels en ook de molen is een mooi exemplaar.

Ook dit was weer een erg leuke route door een mooi en afwisselend landschap.

By Published On: 5 september 20110 Reacties

Leave A Comment