Gingen we vorige week naar de zuidwesthoek van de provincie, afgelopen dinsdag gingen we fietsen in de noordoosthoek. Via een kleine omweg reden we naar Dokkum en parkeerden daar de auto op het parkeerterrein aan de Harddraversweg, vlakbij het centrum van de stad.

Langs het Grootdiep reden we in de richting van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het was een leuke rit die voor het merendeel via een fietspad vlak langs het water ging. We passeerden Engwierum waar nog een neef van Janita woont – we wisten echter zijn adres niet – en bereikten vlak daarna Dokkumer Nieuwe Zijlen waar de imposante sluis uit 1729 nog steeds het gezicht van de vroegere zeehaven bepaalt.

Daarna fietsten we weer terug naar Engwierum en bereikten we via Tibma en Ezumazijl het dorpje Oostmahorn, ook een vroegere zeehaven waarvandaan voor de indijking van de Lauwerszee de boot naar Schiermonnikoog vertrok. Vlakbij het dorpje ligt nu Eson stad, een Landal park dat is opgebouwd als een oude stad die plaats biedt aan veel toeristen die komen genieten van de watersportfunctie die het Lauwersmeer biedt.

We drinken een bakje koffie op een terras met uitzicht op het meer en gaan dan weer verder. Via Anjum bereiken we Peasens-Moddergat waar op de dijk met uitzicht op de Wadden een broodje eten te midden van de vele schapen die daar grazen. Daarna nemen we nog even een kijkje bij museum ‘t Fiskershûske dat de herinnering aan het vroegere vissersbestaan van de dorpelingen levend houdt. Tegenover het museum staat op de dijk een monument dat herinnert aan de storm van 1883 waarbij veel vissers uit het dorp verdronken.

Onderweg naar Wierum heb je af en toe een prachtig uitzicht op het buitendijkse land waar veel vogels zich verzamelen. Ook vertrekken vanuit deze plaats wadlopers naar de Engelmansplaat.

Vanuit Wierum gaan we weer naar het zuiden in de richting van onze vertrekplaats Dokkum. We passeren de eeuwenoude dorpjes Hantumhuizen, Hantum en Hiaure. Onderweg zien we de fraaie romaans-gotische kerk uit de 13e eeuw van Hantumhuizen, wellicht de mooiste kerk van Fryslân in deze bouwstijl.
Hantumhuizen behoorde in de 13e eeuw tot één van de dorpen met de meest ontwikkelde cultuur in Europa. Het dorp had muntrecht en veel van de adel uit het dorp en omgeving speelde een belangrijke rol in de kruistochten.

In Hantum passeren we een watermolen en, toch wel bijzonder in Fryslân en waarschijnlijk door Bonifatius nooit verwacht, een boeddhistische stoepa. We nemen even een kijkje en worden begroet door de lama die herstellende is van een ziekenhuis opname en al snel weer verdwijnt.

Een vrijwilliger die eigenlijk druk bezig is met het onderhoud van de stoepa maakt even tijd voor ons en neemt ons mee en laat ons de stoepa van buiten en binnen zien en vergast ons dan op een bakje thee waarbij hij honderduit vertelt over het ontstaan van de stoepa in Hantum en het boeddhisme.
Daarna is het tijd om terug te gaan naar Dokkum, de één na oudste stad van Fryslân. We nemen nog een kijkje in het centrum en rijden dan terug naar Heerenveen na deze bijzonder geslaagde fietstocht.

By Published On: 5 augustus 20110 Reacties

Leave A Comment