Op 4 augustus besloten we een fietstocht in de kop van Overijssel te gaan maken. Het werd de Wiedenroute die voor een groot gedeelte door het Nationaal Park Weerribben-Wieden gaat. De rit begint officieel in St. Jansklooster bij het bezoekerscentrum, maar wij reden naar Blokzijl en parkeerden de auto daar.

We reden door Blokzijl en kwamen op een klein weggetje terecht dat ons door de uitgestrekte landerijen naar het gehuchtje Jonen bracht. De vaarweg van het Giethoornse meer naar de Beulakerwijde verspert je daar de weg, maar gelukkig brengt een veerpontje redding. Voor iets meer dan een euro brengt het pontje je naar de overkant, een tochtje van nog geen minuut. Daarna vervolgt de weg door landerijen met een echte Fryske tjasker, een windmolentje dat vroeger vaak werd gebruikt om landerijen te bemalen. Even later ben je in Dwarsgracht en vanuit die plaats fiets je langs de Beulakerwijde naar Giethoorn.

Als we Giethoorn achter ons hebben gelaten pauzeren we even aan het water waar een waterskibaan is aangelegd. Veel belangstelling is er niet, slechts één waterskier vertoont er zijn kunsten. We gaan verder en slaan af in de richting van Belt-Schutsloot. Giethoorn mag dan bekend zijn om haar bruggetjes, eilandjes, vaarten en sloten, dit dorpje lijkt er veel op. Via een smal fietspad passeer je heel veel smalle bruggetjes en rijdt je vlak langs de tuinen van de inwoners. Binnenkort is er een gondelvaart en af en toe zie je grote tenten waarin de verschillende buurten bezig zijn met hun gondels. Van buitenaf is er niet veel van te zien en natuurlijk is dat ook de bedoeling. Pas op de avond van de gondelvaart mogen de creaties worden gezien.

We drinken koffie bij een restaurantje en gaan daarna weer verder in de richting van St. Jansklooster. Onderweg is goed te zien dat riet hier nog veel wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is dan ook geen wonder dat het gewas hier nog veel wordt verbouwd.

In St. Jansklooster brengen we nog een bezoekje aan het bezoekerscentrum waar uiteraard nog veel aandacht wordt gegeven aan de geschiedenis van de streek en aan het natuurschoon. Er is een vlonderpad wat langs een tjasker, een veenhut en de Beulakerwijde loopt.

Het is dan nog een kleine 8 kilometer fietsen naar Blokzijl dat al van verre zichtbaar is. Vroeger lag dit stadje aan de Zuiderzee en dat verleden is nog goed te zien. Vroeger was het een belangrijk handelspunt. We wandelen nog even door het stadje dat tegenwoordig goed wordt bezocht door toeristen.
Daarna zetten we de fietsen weer op de fietsendrager en besluiten ook deze geslaagde fietstocht. Een aanrader!

By Published On: 5 augustus 20110 Reacties

Leave A Comment