Op donderdag 28 juli besloten we om een fietstocht te gaan maken in Gaasterland. Het werd het Aldefurdpaad, opgenomen in de ANWB Fietsgids. De naamgeving van de route herinnert aan de oude gemeente Himmelumer Aldefurd, die sinds de gemeentelijke herindeling van 1985 is opgegaan in de nieuwe gemeente Nijefurd waartoe ook de oude stadsgemeentes Stavoren, Workum en Hindeloopen behoren.

Startpunt van de route is officieel in Stavoren, maar wij besloten te beginnen in Mirns. De auto parkeerden we op de parkeerplaats van het Mirnserklif. De fietsen van de auto, de fietsdrager opgeborgen in de auto en we waren onderweg.
Het eerste stuk van de route ging naar Stavoren, helemaal over de IJsselmeerdijk. Je hebt een goed uitzicht over het meer en onderweg naar Laaxum over het natuurgebied Mokkebank. In Laaxum, kleinste vissersdorp van Fryslân en misschien wel van heel Nederland, pauzeren we even om een foto te maken. Daarna is het weer verder en het duurt niet lang tot we de volgende bezienswaardigheid bereiken, het Reaklif. Op de top vind je hier het monument dat herinnert aan de slag bij Warns in  1345 waarbij een Hollands invasielager onder leiding van graaf Willem IV in de pan werd gehakt door een Fries boerenleger. De graaf overleefde de slag niet en sinds 1952 herinnert het monument (een grote steen met het opschrift “Leaver dea as slaef”) aan die gebeurtenis en wordt deze ook nog elk jaar herdacht om de vrijheidszin van de Friezen levend te houden..

De eerste grote rustpauze houden we in Stavoren. We vinden een leeg bankje aan de haven en genieten daar van een portie kibbeling. Het vrouwtje van Stavoren kijkt toe hoe we de vis verorberen.
Stavoren is beroemd geworden door het verhaal van deze rijke koopmansweduwe die altijd maar meer wilde hebben, maar moest leren dat hebzucht altijd wordt bestraft.

De tocht gaat verder naar Molkwar (Molkwerum). Het dorp bestaat uit een aantal eilandjes die via bruggetjes met elkaar zijn verbonden. Ooit was het dorp een bloeiende zeehaven van waaruit een levendige handel werd bedreven op landen rond de Oostzee. Omdat de mannen dus vaak van huis waren stond het dorp ook wel bekend als het Heksenhol.
We drinken koffie op het terras van het bakkerswinkeltje waar je ook van de bekende Friese reepkoek kunt proeven waarmee Molkwar ook beroemd is geworden. We nemen bij ons vertrek ook nog wat vers gebakken reepkoek mee.

Op onze weg terug passeren we Koudum en bereiken daarna de Galamadammen waar het natuurlijk al weer een drukte van belang is van watersporters. Vanuit dit punt heb je een uniek overzicht over de Morra en Fluessen. We blijven hier even kijken naar de drukte op het water en fietsen dan door het natuurgebied De Vogelhoek via de dorpen Hemelum en Bakhuizen terug naar Mirns waar we op het terras aan het Mirnserklif nog een bakje koffie drinken voor we weer terug naar Heerenveen rijden.

By Published On: 5 augustus 20110 Reacties

Leave A Comment