Onze terugkomst in de Bulkley Valley viel samen met Labour Day Weekend, een van de vaste feestdagen in Canada. Op deze feestdag vindt in Telkwa elk jaar de Telkwa Barbecue plaats. Rundvlees wordt op authentieke inlandse wijze klaar gemaakt. Stenen worden heet gemaakt met vuur, het vlees wordt ingepakt op de stenen gelegd en daarna wordt alles toegedekt. Op maandag wordt het gat weer geopend en wordt het vlees verkocht op een broodje.

Op het evenemententerrein in Telkwa vinden het hele weekeinde ook slowpitchwedstrijden plaats. Slowpitch lijkt veel op honk en softbal, maar de bal wordt onderhands met een boogbal aangegooid. Er zijn veel teams die deelnemen en voorop staat vooral de gezelligheid. Er zijn natuurlijk altijd teams die beslist willen winnen.

Een ander groot evenement tijdens de Barbecue is de demolition derby, een soort autocross. Bij deze wedstrijden komen acht of negen auto?s tegelijk in de ring en de bedoeling is om de tegenstanders uit te schakelen en als laatste over te blijven. De deelnemers moeten proberen om achteruit rijdend hun tegenstanders zo hard mogelijk te raken en uit te schakelen. Uiteraard is het evenement omgeven met veiligheidsmaatregelen. Brandweermensen staan met brandblussers en brandslangen om het hele veld klaar om zo snel mogelijk in actie te komen. Slechts ??n keer is dat nodig: een grote steekvlam stijgt op uit ??n van de auto?s. De wedstrijd wordt meteen stilgelegd en de brandweer blust het vuur snel. Daarna gaat de wedstrijd weer door.
Voor de eerste keer is er dit jaar ook een wedstrijd tussen trucks. Helaas hebben zich maar twee ingeschreven, waardoor het spektakel niet zo groot is.

Als de wedstrijd voorbij is worden de auto?s die niet meer op eigen kracht de ring kunnen verlaten verwijderd door drie grote bulldozers. De zelfde machines zorgen er tussen de wedstrijden ook voor dat resten van auto?s worden verwijderd uit de ring. Tevens zorgen ze er voor dat het veld weer enigszins berijdbaar wordt gemaakt.
Er heerste een goede stemming op de tribunes rond de ring, jammer was alleen dat het licht bleef regenen.

Een dag later was het weer schitterend weer. Er hing nog wel een dichte nevel, maar daarboven was de zon al te zien. Het was tijd voor een goede wandeling op het McCabe trail in de Babine Mountains range. Met ook hond Mocha in de truck reden we naar het begin van de trail, eigenlijk zoals alle trails in deze bergen een oude mijnweg. De rit duurde ongeveer een uur.

Het trail begint met een steile klim naar boven en gaat dan over een in een doorgaans goed begaanbaar pad dat licht klimt en zich langs de wand van de berg slingert. Af en toe kom je wat uit het bos en wandel je langs een open plek waarvandaan je een goed zicht hebt op de omringende bergen. Het uitzicht vanaf die plaatsen is weergaloos.

We lopen ongeveer twee uur en komen dan op een open plek op een bergrug waar we lunchen. Hier doen we ook onze jas weer aan die we eerder wegens de warmte hebben uitgedaan. Ook mutsen en handschoenen komen uit de tas. Hier op deze open plek zijn die toch wel nodig.
We genieten van het uitzicht op de bergen en zien in de verte heel veel berggeiten op de helling. De spierwitte beesten zijn goed zichtbaar, helaas zijn ze te ver weg om echt goede foto?s te maken, maar voor het blote oog zijn ze heel goed zichtbaar.

Na de luncht lopen we nog een half uur verder en hebben dan goed zicht op een vallei en de omringende bergen. De jassen, handschoenen en mutsen zijn weer in de tas verdwenen. De zon schijnt weer volop en de kou is weer helemaal verdreven.
We lopen weer terug. Als we bij de parkeerplaats komen waar de auto staat zijn er acht uur verstreken en hebben we zo?n 12 kilometer gelopen. Eigenlijk zijn we blij dat we weer in de auto mogen kruipen voor de terugreis.
Het was echter een schitterende dag, genieten van de bergen, de geiten en het uitzicht en dat op maar een paar kilometer van Smithers.

By Published On: 8 september 20101 Reactie

Weer Telkwa

2 februari 2023, 12:22
Meest bewolkt
Meest bewolkt
-3°C
gevoelstemperatuur: -8°C
luchtdruk: 1008 mb
vochtigheid: 86%
windsnelheid: 3.6 m/s ZZO
Windstoten: 4.09 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
1°C
windsnelheid: 1.47 m/s ZO
Windstoten: 2.62 m/s
max. UV-Index: 0.53
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-4°C
windsnelheid: 1.47 m/s ZO
Windstoten: 2.62 m/s
max. UV-Index: 0.53
 

Canada

One Comment

  1. Judy van der Meulen 17 september 2010 at 05:17 - Reply

    I must say how well Geert and Janita did on this hike! The Bulkley Valley is not as flat as Friesland and we are at a much higher altitude but they kept putting one foot in front of the other and were rewarded with wonderful views. Well done!

Leave A Comment