Zaterdagmorgen regende het pijpenstelen. We vertrokken al vroeg om ?s-avonds weer terug te kunnen zijn bij Round Lake. De afstand bedraagt een slordige 550 kilometer.

Het fietsende echtpaar uit Alaska dat we een avond eerder hadden leren kennen was al eerder vertrokken. We haalden hen na een tijdje in. Ze hadden hun regenkleding al weer aan en eerlijk gezegd hadden we medelijden met hen.

We stopten om te ontbijten bij een leuk uitziend restaurant aan de kant van de weg. Het hoorde bij een grote camping aan de oever van een meer. Het zag er niet alleen van de buitenkant leuk uit, van binnen was het ook gezellig aangekleed. Er stond ook een aantal opgezette dieren waarvan de grote mannetjes moose natuurlijk het meest in het oog viel.

We gingen weer verder, na enkele minuten haalden we opnieuw onze dappere fietsers in. Het was jammer dat het weer zo slecht was. De grote bergen met af en toe gletsjers op de hellingen aan beide kanten van de weg waren soms nauwelijks te zien. Desondanks bleef het uitzicht op de bergen enĀ  meren die we passeerden weergaloos. Af en toe stopten we even om foto?s te maken.

Na zo?n tweehonderdenvijftig kilometer bereikten we de afslag naar Kitwanga. We dachten hier te kunnen tanken, maar van het ooit aanwezige gasstation was niets meer te zien. De dichtstbijzijnde pomp was in Stewart, maar daar gingen wij nou net niet heen.
Het was nog 180 kilometer naar Kitwanga en het display van de Jetta meldde dat we nog voor 240 kilometer diesel hadden. Het zou dus geen enkel probleem worden om het volgende tankstation te halen.

De wegen zijn lang, bochtig en af en toe moet je klimmen. Dat kostte blijkbaar meer diesel! Het display meldde toen we nog niet eens de helft van de afstand hadden afgelegd nog maar een voorraad voor 140 kilometer. Nog steeds geen probleem, maar toch!
Na nog eens twintig kilometer was er nog maar voor 100 kilometer over, toen voor 90, toen voor 80, 70, 60 ?
Toen kwam er een bord: Kitwanga 74 km.

We gingen zuinig rijden. Van 100 naar 90. De radio uit! De stoelverwarming uit, de verwarming uit, nog langzamer rijden.
Het was nog 35 kilometer, we hadden voor nog maar 20 kilometer brandstof! Het benzinemetertje stond al in het rood en leek niet meer verder naar links te kunnen!Nog langzamer gaan rijden, het werd penibel en ik zag ons al naar Kitwanga lopen om een jerrycan met diesel te gaan halen voor de Jetta die we hadden moeten achterlaten aan de kant van de weg.

En toen een bord! De redding! ‘Gasbar’ meldde een bord aan de kant van de weg. In een kleine nederzetting van ‘natives’ zoals de oorspronkelijke bewoners die wij steeds foutief als Indianen aanduiden, was een tankstation.
Maar hoe ver weg? Dat werd niet vermeld. We sloegen af, maar konden we deze tank wel halen? Stonden we straks niet midden in het bos stil zonder ook maar een mens in de buurt?
We lieten een tegemoetkomende auto stoppen. Een ouder native echtpaar stelde ons gerust: ?Het is nog maar een halve kilometer, bij de totempalen is het tankstation. En ja, ze hebben ook diesel?. Ze groetten ons vriendelijk en reden lachend verder. Ze zullen wel gedacht hebben: ‘die hadden het aardig benauwd’.
We waren ook niet de eersten die dag, vertelde de mevrouw in het tankstation. Er waren die dag al meer geweest die de tank bijna leeg hadden.

In Kitwanga stopten we nog even om wat te eten. Na anderhalf uur waren we weer bij Round Lake. Aan een leuke trip, over de Great Northern circel route was een eind gekomen.

By Published On: 6 september 20102s Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 07:13
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 2.06 m/s NW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

2 Comments

 1. Klaziena Dijkstra 6 september 2010 at 20:22 - Reply

  Hey Geert en Janita
  Ik lees jullie laatste reisbeschrijving.
  Vanaf Alaska hadden wij ook teweinig bezine in de tank,we dachten dat we Kitwanga makkelijk konden halen.
  Wat waren wij blij dat er onderweg toch nog benzine te krijgen was. Wij wisten ook niet hoe ver het dorp van de grote weg was en stonden op het punt terug te keren naar de High Way. Toen we opeens huizen zagen.
  Jullie hebben een leuke trip gehad. groeten van ons Groeten ook aan Familie vanderMeulen

 2. Ina 7 september 2010 at 19:35 - Reply

  Ina
  7 september 2010 at 19:25

  Jullie hebben weer heelwat gezien en meegemaakt.
  Bijna geen benzine meer,jullie zijn vast wel even bang geweest.
  nog veel plezier met de terugreis naar Round Lake,ik zie alweer uit naar het volgende verslag.
  Groetjes aan iedereen.

Leave A Comment