Vrijdagmorgen vertrokken we weer uit Watson Lake. Voor de eerste keer deze week regende het stevig. We reden over de Alaska Hwy. naar de splitsing waar we links zouden afslaan, richting Kitwanga. De totale afstand die je aflegt naar Kitwanga is 724 kilometer. Daar kun je weer afslaan op highway 16 naar Smithers. Er is slechts een beperkt aantal plaatsjes langs de weg waarvan Dease Lake met ongeveer 500 inwoners de grootste is.

Op het eerste gedeelte van de reis blijkt al snel waarom enkele weken geleden deze weg nog gesloten was voor alle verkeer. Aan beide kanten van de weg getuigen de zwart geblakerde bomen en grond van de grote branden die hier tijdens de hete zomer hebben gewoed. Zelfs nu nog zie je op sommige plekken nog rook opstijgen en overheerst de brandgeur. Ook onderweg bij een meertje is de verwoesting duidelijk zichtbaar.

Onze eerste koffiestop is na zo?n 120 kilometer bij Jade City en de Cassiar Mountain Jade store. Hier schenken ze gratis koffie! Jade is een steensoort die veel in BC en zeker in deze omgeving wordt gevonden. Buiten de store liggen grote stenen, geheel van jade, die soms wel 15 ton wegen! Buiten wordt ook gedemonstreerd hoe jade wordt verwerkt. Het is een harde maar bovenal sterke steensoort die alleen met diamantzagen kan worden gezaagd. Het leent zich uitermate goed voor het maken van sieraden en die zijn in de store dan ook in ruime mate voorradig.
Het is behoorlijk duur, voor een klein beeldje van een schildpad of beer moet al snel 25 dollar of meer worden betaald. Er staan ook grote gebruiksvoorwerpen van jade die enkele honderden dollar kosten.

De in de buurt van de store liggende ghosttown Cassiar was ooit een bloeiende mijnstad in het noorden van BC, maar in 1992 werden alle mijnactiviteiten gestaakt omdat de vraag naar het gewonnen asbest wereldwijd snel daalde en werden alle inwoners van de stad gedwongen te verhuizen. De meeste gebouwen in de stad werden met de grond gelijk gemaakt.

We rijden verder, het uitzicht op de grote bergen om ons heen wordt helaas beperkt door de bewolking en af en toe regent het ook stevig. Gelukkig duren die buien nooit lang en soms lijkt het op te klaren. We stoppen in Dease Lake om wat te eten. We doen dat bij een restaurantje met de naam MamaZ. De uitbaatster komt uit Joegoslaviƫ en ontvangt ons vriendelijk. Het eten is goed, we krijgen van MamaZ nog het adres van haar website (klik hier) en rijden verder naar Iskut waar we de nacht gaan doorbrengen.

Na een uur rijden komt Iskut in zicht. Dit is een klein plaatsje met ongeveer 150 inwoners. Een paar kilometer na het plaatsje komt de Iskut Motor Inn in zicht. De eigenaar laat ons een kamer zien en we checken in. Naast ons is ook nog een echtpaar uit Alaska aanwezig. Zij zijn per fiets onderweg van Alaska naar Seattle, een tocht die ze in 3 of vier weken willen volbrengen. ?Het weer zit ons wel wat tegen, want na Whitehorse hebben we veel regen en tegenwind gehad? zeggen ze, maar ze hebben er alle vertrouwen in dat ze de tocht gaan volbrengen.
Hoewel een klein dorpje heeft het hotel wel de beschikking over telefoon, satteliet TV en internet. Allemaal in de ’the middle of nowhere’ zegt de eigenaar trots.

By Published On: 4 september 20100 Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 07:13
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 2.06 m/s NW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

Leave A Comment