Dinsdagmorgen verlieten we Dawson Creek, na eerst nog even gewinkeld te hebben, voor een reis over de Alaska Highway of Alcan Highway. Toen de highway werd aangelegd stond snelheid bij de aanleg voorop. De Amerikanen waren immers in oorlog met Japan en de Aziaten waren bezig met invasieplannen van de 50e Amerikaanse staat. Dat moest natuurlijk worden voorkomen en dus werkten 10.000 militairen en zesduizend burgers in hoog tempo. Dat daarbij niet altijd de meest gunstige route werd genomen en af en toe gevaarlijke situaties ontstonden ligt voor de hand.

Tegenwoordig is de Alcan echter een goed te berijden weg. Dat bleek al snel toen we Dawson Creek verlieten. Bijna overal mag 100  km/uur worden gereden en de gevaarlijke en stoffige situaties uit het verleden komen niet meer voor. Vlak voor de brug bij Taylor daalt de weg snel naar de brug over de Peace river. Bij het uitkijkpunt stopten we even om foto?s te maken van het uitzicht over de vallei. Een ouder echtpaar uit Nieuw Mexico dat met hun grote camper weer onderweg was naar huis stopten ook en met hen hadden we een leuk gesprek over Canada, Nederland en Nieuw Mexico. De vrouw meende dat Nederland ook beschikte over grote bergen.

Na Taylor volgt al snel Fort St. John, de laatste grote stad die we zullen zien. Hier stoppen we even, maar we besluiten toch maar snel weer door te rijden, onderweg naar Fort Nelson. Het weer lijkt minder te worden, donkere wolken pakken zich samen, maar regenen doet het (voorlopig) nog niet, de temperatuur zakt echter wel snel richting 10 graden.

Suicide Hill

De weg slingert zich door een heuvelachtig landschap en aan beide kanten van de weg zie je veel bomen, heel veel bomen!. We drinken koffie bij een tankstation in Wonowon, een klein plaatsje dat vooral lijkt te bestaan uit ?mobile homes?. Als we verder rijden komen we bij een monument dat herinnert aan ??n van de beruchtste plaatsen van de highway: Suicide Hill. Bij de nadering van deze plaats werden automobilisten vroeger geconfronteerd met een bord met het opschrift: ‘Suicide Hill, prepare to meet thy creator!’.
Nu is het alleen nog maar een herinnering. Suicide Hill is ook aangepakt en hoewel de weg hier nog steeds behoorlijk klimt en daalt hoeft het geen gevaar meer te zijn. Hoe het vroeger was om hier te rijden maken we een beetje mee als we een punt bereiken waar aan de weg wordt gewerkt. Het wegdek is hier helemaal verwijderd en het verkeer rijdt nog maar aan ??n kant van de weg. Na eerst een tijd te hebben gewacht rijden we op een sukkelgangetje achter een pilotcar aan. De grote vrachtwagen die zo?n 25 meter voor ons rijdt is na een tijdje nauwelijks meer te zien door de grote stofwolken.

Inmiddels begint het echt te regenen, het stof kan weer van de auto spoelen. Het wordt echter al weer snel droog en ook de temperatuur begint weer snel te stijgen. Als we Fort Nelson binnenrijden is het al weer boven de 18 graden en schijnt de zon ook weer volop.
We nemen een kamer in het Fort Nelson hotel en maken even een wandelingetje door het stadje. We willen nog even naar het kantoor van de VVV, maar het personeel sluit net de deur: ?We open at 8 am tomorrow?.
Vlak bij het kantoor liggen enkele sportfaciliteiten die door de inwoners gratis mogen worden gebruikt, iets wat je wel vaker ziet in de Canadese steden. De faciliteiten liggen allemaal dicht bij elkaar: tennis, baseball, volleybal en aan de andere kant van de weg zien we de hockey arena, waar ook alle andere ijssporten plaatsvinden. Een soort sportstad in het klein zeg maar!

Woensdagmorgen gaan we weer verder, richting Yukon. Onderweg komen we o.a. langs de Liard River hotsprings, een ideale plaats om de nacht door te brengen. Of het echter lukt om een kamer te bemachtigen in de Liard River lodge?

By Published On: 1 september 20101 Reactie

Weer Telkwa

3 februari 2023, 07:23
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 2.06 m/s NW
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

One Comment

  1. Lydia 2 september 2010 at 19:54 - Reply

    Ik zie het wel. een prachtige vakantie. Leuk zo’n site. Hou je ons ook op de hoogte. Geniet er nog lekker van en tot ziens in de trein,

    groeten Lydia

Leave A Comment