Zondagmorgen om ongeveer negen uur hebben we Round Lake verlaten om een rondreis door het noorden van BC te maken. Anders dan Nederland is BC niet vergeven van de wegen. Vaak is maar één route mogelijk, soms is het wel mogelijk om andere routes te nemen, maar dat zijn vaak slecht of helemaal niet onderhouden gravelwegen die dwars door het bos voeren. Daar wagen we de Jetta van Cor maar niet aan!

We rijden eerst naar Prince George ten zuid-oosten van Telkwa. De ‘hoofdstad van het noorden’ is te bereiken via highway 16, een reis van ongeveer 350 kilometer. Onderweg willen we koffie drinken in Vanderhoof, maar het restaurant waar we vaker eten of koffie drinken blijkt vandaag gesloten. In Prince George gaan we langs bij het ’tourist info’ kantoor waar we een grote hoeveelheid folders en gidsen mee krijgen, allemaal gratis!

Daarna rijden we highway 97 op, de route naar het noorden. We willen naar Dawson Creek, maar die bestemming blijkt toch te ver weg. Het is nog een kleine 400 kilometer vanaf Prince George, en tijdens de koffie bij een kleine tankstation in Bear Lake besluiten om in de volgende plaats een hotel te gaan zoeken. Daarvoor moeten we wel van highway 97 afslaan, op weg naar Mackenzie, een plaatsje dat aan de oever ligt van Williston Lake, een stuwmeer dat is ontstaan na de aanleg van de Bennett dam in de buurt van verderop gelegen Hudson Hope.

E?n van de grote attracties is de indertijd bij de aanleg van het stuwmeer gebruikte ’tree crusher’, een gigantische machine die beschikt over geweldige stalen rollers voorzien van grote punten die werd gebruikt om de gekapte bomen te ‘crushen’. De machine werd gebruikt van 1960 tot en met 1964 en is toen als monument op zijn huidige plaats gezet.
Nadat we een kamer hebben genomen in het Alexander Mackenzie hotel lopen we even naar de machine toe waar we wat foto?s maken, net als andere toeristen. Daarna lopen we even door het dorpje dat beschikt over bijzondere brede straten, een gezicht dat je vaker tegenkomt in Canada. Ruimte genoeg nietwaar?

Het hotel is door middel van een lange gang verbonden met het winkelcentrum waar een restaurant is gevestigd. Helaas! Het restaurant is gesloten. De reden? Op de deur hangt een bordje: ‘gone fishing!’.
Gelukkig is tegenover het hotel ook nog een restaurant: Roxy?s. Aan de vele auto?s te zien op de parkeer plaats moet het wel een goed restaurant zijn. Het eten is goed en niet duur en ook de koffie blijkt zeer goed.

Morgen gaan we verder naar Dawson Creek. Daar begint de Alaska Highway, een van de grootste projecten die tijdens de tweede wereldoorlog is aangelegd door duizenden Amerikaanse militairen en burgers.

By Published On: 30 augustus 20100 Reacties

Weer Telkwa

2 februari 2023, 12:27
Meest bewolkt
Meest bewolkt
-3°C
gevoelstemperatuur: -8°C
luchtdruk: 1008 mb
vochtigheid: 86%
windsnelheid: 3.6 m/s ZZO
Windstoten: 4.09 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
1°C
windsnelheid: 1.47 m/s ZO
Windstoten: 2.62 m/s
max. UV-Index: 0.53
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-4°C
windsnelheid: 1.47 m/s ZO
Windstoten: 2.62 m/s
max. UV-Index: 0.53
 

Canada

Leave A Comment