Dit weekeinde stond de Bulkley Valley Fall Fair weer op het programma. Deze jaarmarkt, die altijd in het laatste weekeinde van augustus plaatsvind, werd voor de 91e keer georganiseerd. Natuurlijk gingen wij ook naar de markt die bol staat van de activiteiten.

Vrijdagmorgen maakten we eerst een stevige wandeling om ons voor te bereiden op het marktbezoek. Het doel was deze keer een aantal trails dat wordt onderhouden door de Round Lake Community. Er zijn verschillende paden in het gebied aangelegd die zowel door wandelaars, maar in de winter ook door langlaufers kunnen worden gebruikt. Ook zijn langs de rivier een aantal kampeerplaatsen aangelegd waar gratis gekampeerd mag worden. Ook brandhout voor het kampvuur is ruimschoots aanwezig.

We maken met ons vieren(Judy, Janita, GvdM en hond Mocha) een wandeling van ongeveer twee uur. Er is onderweg genoeg te zien. We komen dicht bij de Bulkley rivier langs en stuiten ook op een op het oog wonderlijke constructie van houten palen. Waar kan die nou voor zijn? Wie weet waar dit voor is. Antwoorden kunnen als reactie op dit bericht worden gegeven. Medewerkers van de Round Lake Community zijn uitgesloten van deelname.

?s-Middags gaan we naar de fair. E?n van de onderdelen is de kermis, die hier ?circus? wordt genoemd. Anders dan in Nederland waar het onafhankelijke ondernemers zijn bestaat de kermis hier uit attracties van ??n maatschappij. Kaartjes koop je bij een gemeenschappelijke kassa.

Dan zijn er natuurlijk de veekeuringen, de trainingen van paarden, imposant is bijvoorbeeld om te zien hoe een paardentrainer een voor hem onbekend en nog niet bereden paard binnen drie kwartier zover krijgt dat hij het kan berijden zonder het paard te ?breken? zoals vaak in wildwest films is te zien. De man praat rustig tegen het dier en legt het ongemerkt zijn wil op.

Een onderdeel zijn ook de keuringen van zelfgemaakte cake, jam, taart, noem het maar op. Er is een fotowedstrijd, je kunt schilderijen laten zien. Dochter Monique van Geert haalt met haar inzending de tweede prijs binnen!

De rodeo is ook een vast onderdeel van de fair. De tribune langs het rodeoterrein zit al ver voor het begin stampvol. Uiteraard begint het festijn met het spelen van de volksliederen. Het Amerikaanse vanwege de vele Amerikaanse deelnemers en natuurlijk het Canadese dat door de meeste bezoekers uit volle borst wordt meegezongen.
De rodeo bestaat uit diverse onderdelen. Het spectaculairste is natuurlijk het zogenaamde ‘bronco’ rijden. Dit is rijden op paarden die ongetraind zijn en de meest wilde bewegingen maken waardoor het voor de rijders moeilijk is in het zadel te blijven. Ook het vangen van kalveren met de lasso en het stierworstelen zijn populaire onderdelen.

Centraal op het terrein staat de ?main stage?. Op het podium treden verschillende artiesten op, uit de regio, maar ook van daarbuiten. Het niveau is op een enkele uitzondering heel behoorlijk, de optredens van ook wijder bekendere artiesten als Appaloosa, Mark Perry, Alex Cuba en Rachelle van Zanten zijn van hoog niveau. Appaloosa zien we vrijdagavond, het optreden van die band wordt gevolgd door een spetterende show van Rachelle van Zanten, een in de regio geboren zangeres en gitariste die ongetwijfeld nog van zich zal laten horen. Ze is trouwens net op tournee geweest door Europa.
Het is al laat als we naar huis gaan. Was het overdag nog zonnig en warm, de temperatuur is nu tot enkele graden boven nul gedaald. De verwarming in de auto gaat dan ook vol aan.

De volgende dag is fantastisch weer. Het is warm en de meegebrachte jas doet dan ook wat vreemd aan. Vanavond zal het toch weer afkoelen en dan is die jas geen overbodige luxe. Eten is natuurlijk ook een onderdeel van de markt en er wordt ook heel wat genuttigd. Bekenden die elkaar lang niet hebben gezien komen elkaar weer tegen op de markt en praten bij onder het genot van koffie of iets anders.

De hoofdact van de avond is een optreden van Mark Perry, de wijd en zijn bekende zanger uit Smithers. In de begeleiding wordt hij onder andere gesteund door Rachelle van Zanten die voor de gelegenheid de accordeon bespeelt. De vele bezoekers reageren enthousiast op het optreden en de dansruimte voor het podium is al snel helemaal vol.
Na het optreden laat ik de door mij gekochte CD van Rachelle van Zanten door haar signeren.

We zijn vanavond wat beter voorbereid op de kou. De kou is minder erg dan een avond daarvoor, maar de jassen en de meegebrachte slaapzak die de benen warm houdt zijn geen overbodige luxe.

By Published On: 30 augustus 20100 Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 07:47
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: 0°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 0 m/s N
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

Leave A Comment