De eerste dagen maar wat rustig aan. Vrijdag zijn we onder aanvoering van Judy een kleine wandeling gaan maken. De wandeling naar het uitkijkpunt op Malkov hill is niet te moeilijk en ook niet te inspannend in het warme zomerweer. Want warm is het geweest, die eerste dagen. Bijna alle dagen kwam het kwik snel boven de 30.

Het uitzicht over Smithers, het vliegveld en de rest van de omgeving was schitterend met dit mooie weer. Ook de gletsjer op Hudson Bay Mountain was goed te zien en ook was duidelijk dat deze ook al te lijden heeft van de globale opwarming. Als je foto?s van nu en van dertig jaar geleden toen we de Bulkley Valley voor het eerst bezochten vergelijkt, zie je hoeveel de gletsjer in die tijd kleiner is geworden.

In Hazelton, ten noorden van Smithers, vind je de K?san, het culturele centrum van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen. De K?san heeft ook een bekende Indiaanse dansgroep en vrijdagavond was het al weer de laatste keer in dit seizoen dat deze optrad. Reden genoeg voor de Nederlandse toeristen, de familie Dijkstra en wij om in de auto te stappen en de 100 kilometer naar Hazelton af te leggen.

Precies op tijd waren we in het kleine dorpje, een van de oudste nederzettingen in BC. Er waren al meer belangstellende toeristen, wat wel opviel is dat het museum en het informatiecentrum van de K?san al dicht waren. Erg vreemd, je mag toch verwachten dat ook zo?n centrum wel geld wil verdienen aan de toeristen.

Na het optreden waar diverse Indiaanse dansen aan bod kwamen en waarin opviel dat ook veel kinderen weer deelnemen aan de Indiaanse cultuur konden nog even foto?s worden genomen van het gezelschap.

Op de terugweg namen we even de tijd om foto?s te nemen van de hoge berg die boven Hazelton uittorent. Het komt maar zelden voor dat deze berg is te zien zonder bewolking rond de top en die kans moet je dus niet laten lopen. Ook de stalen hangbrug die hoog boven de rivier hangt is een dankbaar onderwerp voor foto?s.

Zaterdag en zondag was het tijd om even rustig aan te doen. Lekker in de zon zitten en genieten van het mooie weer. Alhoewel? Zaterdag werd het uitzicht al belemmerd door de rook van grote branden in de buurt. Zondag was het nog veel erger. Er hing een dichte mist waardoor de overkant van Round Lake nauwelijks zichtbaar was.

Zondagmorgen was er plotseling paniek aan het priv?strandje waar een familiere?nie van Vanessa?s familie aan de gang was. Een zwarte beer was afgekomen op het veel voedsel en kwam toch wel erg dichtbij de spelende kinderen. E?n van de gasten kwam een geweer halen, maar gelukkig was het niet nodig om dat met noodlottige afloop voor de beer te moeten gebruiken.

De beer koos eieren voor zijn geld en ging via de weg op zoek naar andere manieren om aan eten te komen. Een eindje verderop ligt een groot graanveld en daarin hebben we de afgelopen dagen vaak beren gezien. De dieren laten zich fotograferen, maar als de belangstelling te lang duurt maken ze zich uit de voeten. Een goed teken!

Maandagmorgen zagen we nog meer wild. Een vos zat rustig op de weg en wachtte tot zijn foto was gemaakt. Ook Hummingbirds is iets wat we in Nederland niet zien. De kleine vogeltjes die wij Kolibrie noemen komen in heel Amerika voor en trekken zomers naar Canada. Veel mensen hebben hier voederapparaten hangen waarin water met suiker wordt gedaan. De vogeltjes drinken al vliegend waarbij de vleugeltjes in een heel hoog tempo op en neer gaan.

Dinsdag maakten we een wandeling op 1500 meter hoogte. We reden met Gary en Dianne naar de Telkwa Microwave, een straalzender. Je kunt op de vlakte daar waarschijnlijk wel dagen lopen, maar wij hielden het bij een paar uur. De rit er naar toe duurt al een dik uur en gaat over een stijl en af en toe bochtig weggetje langs toch wel af en toe steile afgronden.

De wandeling was prima, de zon scheen dinsdag nog steeds fel en dat maakte de wandeling een groot succes.

Het weer zal vanaf woensdag een stuk minder worden, donderdag worden zelfs temperaturen van niet meer dan 14 graden verwacht, een daling van meer dan de helft. Het lijkt onvoorstelbaar, maar ongetwijfeld wordt het een stuk minder en moet de jas mee op de volgende tochten.

By Published On: 18 augustus 20103s Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 07:55
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: 0°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 0 m/s N
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

3 Comments

 1. Ina 31 augustus 2010 at 21:05 - Reply

  Ina 31 augustus,20:59 geweldig dat jullie beren hebben gezien,mooi reisverslag en mooie foto s ook va het vosje groetjes Popke en Ina.

 2. Ina 31 augustus 2010 at 21:17 - Reply

  groetjes van Anneke

 3. Ina 31 augustus 2010 at 21:22 - Reply

  Geweldig dat jullie beren gezien hebben, mooi verslag en mooie foto’s vooral van het vosje.
  Groetjes Popke en Ina.

Leave A Comment