Donderdagmorgen verlieten we Madikeri weer voor de volgende reis die ons naar Mysore zou brengen, een van de populairste steden in Zuid-India. Om acht uur zouden we vertrekken, dus vanaf zeven uur ontbijten en voor 8 uur uitchecken dus! Normaal gesproken zijn Janita en ik altijd een van de eersten bij het ontbijt, maar donderdag was het anders. Samir had wat geregeld, maar Janita mocht niet voor half acht naar het ontbijt komen. Voor haar verjaardag had de hele groep wat geregeld, maar dat moest natuurlijk wel een verrassing zijn!

SONY DSC           SONY DSC           Het kostte wat moeite om niet eerder dan half acht in de ontbijtzaal te zijn, maar toen we daar binnenkwamen was iedereen al aanwezig en begon meteen het ‘Lang zal ze leven” in te zetten. Iedereen had voor een klein cadeautje gezorgd en dat en ook dat Janita voor iedereen, een verrassing had voor de vrouwen een armbandje en voor de mannen een olifantje, maakte indruk. De Indiase obers zagen het allemaal met verbazing aan. Het was een bijzonder moment tijdens een bijzondere reis!

Daarna was het dan toch tijd voor het vertrek naar Mysore, een reis van ongeveer vier uur met de bus. Het eerste deel ging niet zo snel: via een hobbelige weg werd de eerste tussenstop bereikt: de Gouden Tempel. In 1959 bezette China Tibet en werden veel Tibetanen, waaronder de toen nog jonge Dalai Lama, gedwongen hun land te verlaten. Velen vluchtten naar India. In India kregen de Tibetanen van de Indiaanse overheid twee stukken land, één in Zuid-India. Ze bouwden daar hun gemeenschap en natuurlijk hielden ze daar ook hun geloof, het Tibetaans Boeddhisme levend. De Gouden Tempel is een groot complex bestaande uit o.a. een tempel en klooster waar ongeveer 5000 monniken wonen. Rond het complex wonen tienduizenden vluchtelingen die voor het merendeel leven van de landbouw.

SONY DSC           Onder leiding van een gids gingen we het complex op. Helaas bleek de gids niet erg spraakzaam en verder dan het wijzen waar we heen moesten kwam de beste man niet. Het gevolg was dat iedereen een andere kant opging en dat de groep uiteenviel. Samir regelde snel een andere gids en dat bleek een gouden greep. Onder zijn leiding werd eerst de hoofdtempel bezocht en hij verzorgde enige uitleg. Het is een gigantische zaal, waarbij de drie grote beelden opvallen. Het is een beeld van Boeddha en twee godenbeelden. Rondom zijn schilderijen aangebracht van de verschillende incarnaties van Boeddha.

SONY DSC           De gids stelde ook voor een rit met de bus door de Tibetaanse dorpen te maken. We bezochten een vis- en vogelreservaat wat dagelijks wordt bezocht door mensen die de rust zoeken. Rond het geheel zijn borden aangebracht met teksten van de 14e Dalai Lama. Daarna gingen we naar een Tibetaans dorp en bezochten een restaurant en een klein winkelcentrum. Onnodig te zeggen dat we ook daar weer aankopen deden.

Bij onze aankomst in Mysore vierden we het tweede deel van Janita’s verjaardag. Het hotel heeft zijn eigen koffieshop en daar had Samir een chocoladetaart en koffie geregeld. Ook voor Janita was dat weer een verrassing.

Het hotel waar we de komende drie nachten zullen verblijven is fantastisch voor Indiase begrippen. Het is nog vrij nieuw en op de kamers doet alles het. Warm water, airco, alle lampen, er is zelfs draadloos internet.

SONY DSC           SONY DSC           Samen met Ruud en Nina gingen we de omgeving verkennen. We kwamen al gauw met ons vieren in een tuc-tuc terecht. Vier personen voor twintig roepies naar de markt! Het leek voordelig, maar de berijder stopte regelmatig bij een winkel en wilde dat we naar naar binnen gingen. Elke keer was de volgende bestemming de markt, maar die hebben we nooit gezien.
We lieten het er maar bij en gingen naar het Ritz hotel waar we prima hebben gegeten in de oude vervallen koloniale glorie van weleer! Aan het einde van de avond begon het te hozen, we pakten weer een tuc-tuc naar het hotel en in de stromende regen kwamen we daar aan om van een goede nachtrust te gaan genieten.

 

 

 

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

By Published On: 21 november 20091 Reactie

India

3 februari 2023, 08:02
Meest bewolkt
Meest bewolkt
8°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 88%
windsnelheid: 9.71 m/s W
Windstoten: 18.34 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:23
Verwachting 4 februari 2023
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
7°C
windsnelheid: 4.26 m/s NNW
Windstoten: 9.96 m/s
max. UV-Index: 0.42
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
6°C
windsnelheid: 4.26 m/s NNW
Windstoten: 9.96 m/s
max. UV-Index: 0.42
 

One Comment

 1. judy 12 januari 2010 at 02:27 - Reply

  Did you ever think you would celebrate a birthday in India, Janita!

  I’m sure Ina would have wished to have been with you too!

Leave A Comment