Vandaag blijven we de hele dag in Trichy. We gebruiken de dag om de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad te zien. Om half negen staat iedereen buiten het hotel op de bus te wachten.

SONY DSC           De eerste bestemming is Ammamandapam aan de rivier Cauvery. Dit is een heilige badplaats (‘ghat’) die door veel mensen wordt bezocht. Hier wassen ze zich en laten ze hun haar afscheren voordat ze naar de tempel gaan. Ook zijn veel priesters aanwezig die tegen een kleine betaling hulp verlenen bij het oplossen van problemen. SONY DSC           Die problemen kan van alles zijn: huwelijksproblemen, financiële problemen, problemen op het werk, met de gezondheid, met de buren etc.. Alles kan je aan zo’n priester voorleggen. Je vertelt hem je probleem en hij spreekt de juiste gebeden en voert de correcte rituelen uit om de problemen op te lossen. De priesters zitten in een lange rij met een nummer achter hen  op de muur. Je bezoekt de priester wiens nummer je hebt.

Natuurlijk ook aanwezig zijn de bedelaars en souvenirverkopers. Hier waren de verkopers van kettinkjes van bontgekleurde kraaltjes in de meerderheid. “Very nice Sir, very cheap madam”, zo prijzen ze hun waar aan. Natuurlijk ga je niet akkoord met de eerstgenoemde prijs, maar als je denkt een goede koop te hebben gesloten, begin je daar later aan te SONY DSC           twijfelen als een volgende verkoper je opeens tien kettinkjes aanbiedt voor een lagere prijs. “Zal wel een mindere kwaliteit zijn” denk je dan.
Hoe dan ook, duur of goedkoop (en eerlijk gezegd is het goedkoop gemeten naar onze normen), we hebben nu genoeg kettinkjes om binnenkort ook als verkoper op de Ammamandapam te gaan staan.

Bijzonder is het daar wel. De rituelen die de priesters uitvoeren, de gelovigen die zich wassen in het water, maar ook hun kleren wassen in het water. De kapper die zijn klanten scheert, maar ook de geiten die rustig op de grond liggen tussen alle drukte en ook de olifant die aanwezig is.

SONY DSC           Het is ongeveer een kwartiertje lopen naar de Srirangam tempel, die gewijd is aan de god Visnu. Al van verre is de eerste gopuram zichtbaar. Onderweg verbazen we ons toch weer over de drukte op de weg, de koeien die rustig midden op de weg lopen, de vele handeltjes die aan de wegkant worden gedaan, het is altijd weer een drukte van belang.

We lopen onder de indrukwekkende eerste poort door. Daarachter zijn allemaal SONY DSC           winkeltjes, souvenirs, etenswaren etc.. Onderweg passeren we nog twee poorten. Pas voor de vierde poort moeten we onze schoenen uitdoen, bij een klein winkeltje kunnen we ze neerzetten. Samir heeft een gids geregeld die ons alles zal kunnen vertellen over de tempel, over de god aan wie deze is gewijd en over alle dingen die we zullen zien. Als eerste neemt hij ons mee naar een plat dak vanwaar we een goed overzicht hebben over het enorme complex. We kunnen alle gebouwen zien, ook het gouden koepeldak van het centrum van de tempel, een plaats waar wij als niet-Hindoes niet mogen komen.
De man vertelt ons veel over de beeltenissen die we zien, uiteraard van de god Visnu, maar ook Shiva, Garuda, Hanuman en Krishna zijn te zien. Om even kort in te gaan op de belangrijkste goden, dat is een drie-eenheid. De schepper is Brahman, Visnu is de hoeder en Shiva is de vernietiger. Krishna, beroemd uit de Gita, is de negende incarnatie van Shiva. Hindoes geloven dat als de tiende incarnatie van Shiva op aarde komt, de wereld zal vergaan.

SONY DSC           We krijgen ook de deur naar het paradijs te zien. Deze deur gaat elk jaar 10 dagen open en dan persen zich 500.000 gelovigen door die deur in het geloof dat ze dan na hun dood in het paradijs komen en op die manier los te breken uit de kringloop van incarnatie op aarde. SONY DSC           Even verderop is aan het einde van een gang een plaats waar je je voeten neer moet zetten op de plaats waar twee voeten staan afgebeeld. Je moet dan je vingers en duim in vijf gaten in de grond steken. Vanuit die houding moet je proberen om de deur van het paradijs te zien. Als dat lukt kom je na je dood zeker in het paradijs. Een paar mensen onder wie Janita proberen het, geen van hen haalt het paradijs! SONY DSC           Ook komen we de tempelolifant tegen. Deze pakt een bankbiljet van je aan, geeft dat aan zijn oppasser en zegent je dan met tik van zijn slurf op je hoofd. Janita doet het ook, met haar komt het helemaal goed!
We zijn tot ruim na twaalf uur bezig om onder leiding van de gids de indrukwekkende tempel te verkennen. Ook de witte gopuram is indrukwekkend. Er zijn enkele geweldig fraaie pilaren te bezichtigen, acht in totaal, elk met een eigen betekenis. Zo zie je de eerste bezoeken van de Portugezen afgebeeld en is ook de strijd van het Hindoeïsme tegen de binnenvallende Islam afgebeeld. De laatste wordt afgebeeld als een tijger.

Daarna is het tijd om weer terug te gaan naar het hotel. We gaan eerst lunchen in het Thai restaurant dat bij het hotel hoort, het is een prima lunch voor nog geen vijf euro! Daarna nog even wat winkelen in het winkelcentrum bij het hotel en het is al weer tijd om de stad in te gaan met de bus. Vanmiddag gaan we naar het Rock Fort dat hoog boven de stad uittorent. Het rots massief waarop het fort en tempels (waar wij niet in mogen) staan wordt door de Hindoes bestempeld als de oudste berg op aarde!

SONY DSC           SONY DSC           De bus zet ons af en daarna moeten we door een ontzettend drukke en ook ontzettend gezellige winkelstraat naar de ingang lopen. Uiteraard moeten ook hier de schoenen weer uit, het is tenslotte heilige grond en moet ook weer een cameraticket worden gekocht. Zonder dit ticket geen foto’s! Het is maar 20 roepies, nog geen twintig cent. Voor een videocamera betaal je wel eventjes vijf keer zoveel!
Daarna begint de klim! Op blote voeten moet je meer dan 400 treden beklimmen die zijn uitgehouwen in de rots. Ondertussen passeer je een Ganesha tempel die populair lijkt te zijn bij vele gelovigen. Voor ons is deze echter niet toegankelijk.
Boven aangekomen wordt je beloond met een fantastisch uitzicht over de stad. Je ziet alle bontgekleurde huizen, tempels en andere gebouwen die SONY DSC           deel uitmaken van de stad. We maken foto’s naar alle kanten. Na een kwartiertje gaan we weer naar beneden en storten ons weer in het publiek in de winkelstraat.  Onderweg passeren we nog een winkel die vol lijkt te hangen en staan met potten en pannen. We willen niks kopen, maar het is toch leuk om even in zo’n winkel een kijkje te nemen. Zoiets zal je in Nederland niet snel tegenkomen!

SONY DSC           Aan het einde van de weg staat ook nog een fraaie katholieke kerk. We lopen ook hier even naar binnen. Ook hier staan gekleurde beelden van heiligen, maar de geweldige overvloed van beelden van Hindoe tempels staan in groot contrast met de betrekkelijke eenvoud van deze kerk. Niet veel later arriveert onze bus weer. Het is inmiddels donker geworden. Op het verkeer van de stad en de drukte van de mensen heeft dag geen invloed. Het is net zo levendig als bij daglicht, het is natuurlijk ook nog maar net zes uur geweest!

Morgen verlaten we Trichy weer en gaan naar Madurai waar we drie nachten zullen verblijven.

By Published On: 10 november 20091 Reactie

India

3 februari 2023, 08:24
Meest bewolkt
Meest bewolkt
8°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 88%
windsnelheid: 9.71 m/s W
Windstoten: 18.34 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:23
Verwachting 4 februari 2023
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
7°C
windsnelheid: 4.26 m/s NNW
Windstoten: 9.96 m/s
max. UV-Index: 0.42
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
6°C
windsnelheid: 4.26 m/s NNW
Windstoten: 9.96 m/s
max. UV-Index: 0.42
 

One Comment

 1. judy 12 januari 2010 at 01:15 - Reply

  You are doing and seeing many things in one day! Janita is looking good!

Leave A Comment