Dinsdagmorgen was het tijd om te vertrekken uit Mammalapuram. Op het programma stond de rit naar Pondicherry, een grote stad ten zuiden van onze eerste verblijfplaats. De rit van ongeveer 90 kilometer zou naar verwachting twee tot drie uur in beslag nemen.

Na het ontbijt werd door iedereen uitgecheckt en de bagage werd verzameld in de lobby van het hotel. De roomboys zorgden er voor dat alle bagage in de bus kwam. De bagageruimte bleek echter te klein voor alle bagage, dus verhuisden vier tassen en koffers naar de achterbank van de bus. Dat vormde geen probleem omdat de bus was berekend op 25 personen.

We konden echter niet vertrekken voordat een punja was uitgevoerd, een ritueel om de goden gunstig te stemmen en ze over de bus en haar passagiers te laten waken. Onder leiding van de hotelwacht werd onder de ogen van de passagiers dit belangrijke ritueel opgevoerd. Ingrediënten waren citroenen, een kokosnoot en vuur. Het uitpersen van de citroen op straat nadat het vuur was gedoofd was misschien niet zo spectaculair, het op straat kapot gooien van de kokosnoot was dat wel. De brokstukken spatten alle kanten op. Ook onder de banden van de bus waren citroenen gelegd die bij het wegrijden werden verpulverd. Je kunt er van denken wat je wilt, maar het hielp wel: onze reis verliep zonder ongelukken.

Onderweg maakten we nog enkele tussenstops. De eerste was bij zoutpannen waar enkele mannen en vrouwen bezig waren een hoop zout af te graven en de inhoud in zakken te doen. Ze gingen maar wat graag op de foto, maar natuurlijk werd wel een tegenprestatie verlangd: roepies.

De tweede tussenstops was bij enkele tempeltjes en godenbeelden aan de kant van de weg. Er werd druk gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot fotograferen en filmen, maar toen plots een flinke regenbui losbarstte zat iedereen weer snel in de bus.

In het hotel aangekomen werden de kamers weer verdeeld door Samir, de reisleider. Iedereen ging even naar de kamer om uit te rusten en sommigen gingen de omgeving van het hotel verkennen en de lunch gebruiken. Om half twee verzamelden we alweer in de lobby voor de excursie naar de Ashram Sri Aurobindo en de leefgemeenschap Auroville. Dat laatste is een commune die is opgericht naar een droom van een dame die ‘The Mother’ wordt genoemd.  Zij kwam oorspronkelijk uit Frankrijk een leerde in India Sri Aurobindo kennen. De twee waren ook verantwoordelijk voor het oprichten van de Ashram Sri Aurobindo, die ook tegenwoordig nog steeds verantwoordelijk is voor veel culturele en educatieve projecten in Pondicherry. Het bezoek aan Auroville is zeker de moeite waard. Het is een experimentele gemeenschap waar mensen in vrede en harmonie kunnen samenleven ongeacht afkomst, sekse en nationaliteit etc.. Het middelpunt van deze ‘stad’ wordt gevormd door hun tempel Matramandir, die het centrum van Auroville vormt. Het is een bolvormig gebouw dat is bekleed met 1400 gouden platen. Het geheel is geplaatst temidden van een aantal parken en vormt een imposant schouwspel. Helaas is de tempel niet opengesteld voor bezoekers.

Na het bezoek aan Auroville en de Ashram gaan we samen met enkele anderen Pondicherry verkennen. We belanden op de boulevard die langs de Golf van Bengalen loopt. Uiteraard zijn we meteen weer het mikpunt van souvenirverkopers die weer de meest mooie aanbiedingen hebben. Ach ja, het hoort er allemaal bij. Midden op de boulevard staat een goed koffiehuis waar we met ons allen van koffie en of thee genieten. Daarna verder, op zoek naar een eetgelegenheid. Die vinden we al snel en het blijkt een goede keuze. Het eten smaakt voortreffelijk, de sfeer is uitstekend, kortom: het is een gezellige avond.

Wanneer we naar buiten gaan blijkt het weer te stortregenen. Gelukkig zijn de riksja’s nooit ver en voor 50 roepies worden we naar het hotel gebracht. Daarna zoek ik met Ron nog even naar de ING bank. In de komende dagen zal het moeilijk worden geld op te nemen en dus moeten we nu nog maar even pinnen. Ron is er al geweest vandaag, maar vanavond is de pinautomaat moeilijk te vinden. Na wat vragen lukt het echter en ook het geld opnemen lukt na wat aanloopproblemen. Morgen is het weer vroeg dag. Om half acht vertrekken we weer uit Pondicherry. We gaan naar Tiruchirappalli, na een tussenstop in Thanjavur, ooit de hoofdstad van de Chola’s. Het wordt een rit van zeker vijf uur.

By Published On: 8 november 20091 Reactie

India

3 februari 2023, 08:29
Meest bewolkt
Meest bewolkt
8°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 88%
windsnelheid: 9.71 m/s W
Windstoten: 18.34 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:23
Verwachting 4 februari 2023
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
7°C
windsnelheid: 4.26 m/s NNW
Windstoten: 9.96 m/s
max. UV-Index: 0.42
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
6°C
windsnelheid: 4.26 m/s NNW
Windstoten: 9.96 m/s
max. UV-Index: 0.42
 

One Comment

  1. Janice 9 november 2009 at 22:50 - Reply

    Wow, het lijkt wel een vakantie op zich. Wat hebben jullie al veel gezien.
    Mooie foto’s. Zware steen???
    Dikke kus vanuit Leeuwarden

Leave A Comment