GvdM gaat elke dag met de trein van Heerenveen naar Leeuwarden en weer terug. Al meer dan 30 jaar, sinds 17 januari 1977, fietst hij naar het station, zet zijn fiets in de stalling en loopt naar het perron waar hij op de trein wacht.

Er is natuurlijk veel veranderd in die dertig jaar. De route naar het station, het station, de treinen (zowel van binnen als van buiten), de prijzen van de kaartjes en ook het landschap dat zich ontrolt terwijl de trein naar Leeuwarden rijdt en ook weer terug.

Wat natuurlijk ook verandert zijn de mensen. Er zijn mensen die net als GvdmM al dertig jaar of langer met de trein naar Leeuwarden reizen, maar af en toe vallen er mensen weg omdat ze ander werk vinden, met pensioen gaan of het tijdelijke met het eeuwige verwisselen. Er komen ook mensen bij, natuurlijk elk jaar weer de nieuwe studenten die in Leeuwarden een opleiding gaan volgen, maar ook de mensen die een baan in Leeuwarden hebben gevonden en vaak nog aan het begin van een lange carrière staan,

Gebeurt er nou veel in zo’n trein? Ach, meestal niet: veel mensen lezen hun krantje, vroeger vaak de gekochte AD, Telegraaf of Volkskrant, tegenwoordig zijn het vaak de gratis kranten van Metro en de Spits die gelezen worden. Ook zitten mensen vaak te praten. Natuurlijk over het weer, over het werk, over de kinderen, over hun nieuwe auto, hun nieuwe huis, enfin noem maar op!

Af en toe gebeurt er iets bijzonders. Vaak wordt er gelachen, maar ook is het ooit voorgekomen dat er iemand dood ging in de trein.

Is er wel steeds wat te schrijven over wat er gebeurt in zo’n trein. GvdM heeft nog wel een paar jaar om dat uit te proberen. Hij hoopt regelmatig een artikeltje over het reizen in één van de populairse middelen van vervoer in Nederland te kunnen plaatsen.

By Published On: 18 augustus 20090 Reacties

Leave A Comment