Nog één dag hadden we om Goa te verkennen. We gingen naar het zuiden, naar één van de bekendste en drukst bezochte stranden, Palolem. Onze vaste taxichauffeur zou ons voor de prijs van 2000 rs. rondrijden en het strand werd dus de eerste bestemming. De afstand van 80 kilometer werd door hem in anderhalf uur afgelegd en dat was best een knappe tijd gezien de vaak bijzonder slechte toestand van de weg. Bovendien voert de highway ook nog eens door allerlei kleine dorpjes en stadjes en moet je ook dwars door Margao, een grote en drukke stad.

Palolem Beach was echt een plaatje. Palmbomen, het goudkleurige strand, de branding, je waant je in een plaatje uit een of andere reisfolder. Aan de rechter kant wordt het strand doorsneden door een riviertje dat daar uitmondt in de zee. We zijn daar naar toe gelopen en hebben onderweg nog wat gedronken in één van de vele strandtenten. Onderweg werden we vaak aangesproken met de vraag of we een boottocht wilden maken om dolfijnen te zien. Daar hadden we eenvoudig de tijd niet voor, ook al omdat de boottochten pas plaatsvinden om een uur of vier in de middag.

We zochten Sunil, onze taxichauffeur weer op en zetten koers naar een fort aan de kust, opnieuw een plaats die we hadden gevonden op de kaart. Het werd weer een tocht over kleine weggetjes, steile hellingen die werden afgewisseld met hoogvlaktes en kleine dorpjes. Het fort was een plaatje en de uitzichten op de Arabische zee waren ook hier weergaloos. Er stond zelfs nog een oud Portugees kerkje in het fort, maar alleen de voorgevel daarvan was het aanzien waard. De rest van het gebouwtje verkeerde zacht gezegd niet in een beste staat.

Na dit bezoek gingen we naar een Hindoe tempel, een bezoek waar onze chauffeur ook gebruik van maakte om te gaan bidden. Steeds weer valt op hoe kleurig deze gebouwen zijn versierd, aan de binnenkant maar zeker ook aan de buitenkant. Kleurige figuren, mythologische voorstellingen en godenbeelden en olifantshoofden wisselen elkaar af. Binnen is het vooral lege ruimte, banken zoals in onze kerken tref je daar niet aan. Er wordt veel wierook gebruikt, overal zie je wierookbranders staan en de altijd aanwezige priester zorgt er voor dat deze branders altijd worden voorzien van nieuwe wierookstokjes.

Op aanraden van onze taxichauffer en gids Sunil reden we na Panaji weer te hebben bereikt nog even door naar Aguada fort dat tegenover de Goaanse hoofdstad aan de andere kant van de baai ligt. Het is een uitgestrekt fort met een grote toren aan de rand en een afgesloten bunker in het midden van het grote terrein. Toen we aankwamen en ik een foto maakte van de gracht om het fort kwam net een groep traditioneel gekleden Indiers aanlopen. Toen ik hen fotografeerde reageerden ze heel enthousiast en natuurlijk moesten zij ook foto’s van ons maken. Een vriend van hen fotograafeerde ons tenmidden van deze hele vriendelijk bebaarde mannen.

Daarna werd het tijd om weer terug te gaan naar Paniji om ons klaar te maken voor het vertrek naar Nederland. We namen afscheid van Sunil en beloofden hem om zijn telefoonnummer door te geven aan andere Nederlanders die naar Goa reizen. Bij deze dan:

Sunil S. Naik
+91 9822587818

By Published On: 28 november 20081 Reactie

India

3 februari 2023, 08:32
Meest bewolkt
Meest bewolkt
9°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 88%
windsnelheid: 9.8 m/s W
Windstoten: 18.69 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:23
Verwachting 4 februari 2023
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
7°C
windsnelheid: 4.61 m/s NNW
Windstoten: 9.53 m/s
max. UV-Index: 0.42
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
6°C
windsnelheid: 4.61 m/s NNW
Windstoten: 9.53 m/s
max. UV-Index: 0.42
 

One Comment

  1. Rigt 29 november 2008 at 00:23 - Reply

    Hey Geert, Van Harte Gefeliciteerd met het behaalde resultaat!!!
    Een hele voorspoedige reis terug naar Heerenveen.

    Groetsjes, Rigt

Leave A Comment