Afgelopen zondag namen we even de tijd voor een uitstapje naar Oud Goa, de oude Portugese hoofdstad van de provincie. We hadden maandagmorgen wel een examen, maar een beetje ontspanning hoort er ook bij, nietwaar?

Het vinden van een taxi is hier nooit een probleem. Op het moment dat je het hotel verlaat wordt je meteen aangesproken door n van de taxichauffeurs die staat te wachten: “Taxi, Sir?” We waren er al snel uit, voor 800 roepies (ongeveer 12 euro) bracht deze man ons naar Oud Goa, bleef op ons wachten tot we waren uitgekeken en bracht ons daarna weer terug. Zoals altijd was ook deze taxirit weer spannend. Inhalen in de bochten, inhalen met de tegenliggers al in het blikveld, noem maar op, je maakt van alles mee. Onze taxichauffeur ging inhalen terwijl een grote toerbus ons van de andere kant tegemoet kwam. Even leek hij door te zetten, maar op het laatste momen besloot hij toch maar niet in te halen. Ook hij moet zich hebben gerealiseerd dat je van zo’n grote bus niet kunt winnen.

In Oud Goa zette hij ons af bij de belangrijkste bezienswaardigheden en onmiddellijk kwamen de souvenirverkopers als vliegen op ons af. Met de bekende zin “Hey my friend, I have a good offer for you” prezen ze hun waren aan: Olifanten, Ganeshas, Boedha’s, spelletjes, zwepen, noem maar op. We staken snel de straat over naar de Basiliek van Bom Jesus, daar kom je geen souvenirverkopers tegen.

Geen souvenirverkopers, maar wel gidsen die je graag willen rondleiden. Ook wij werden meteen door eentje aangesproken. De man sprak uitstekend Engels en vroeg 50 roepies per persoon voor zijn diensten (nog geen euro). Hij leidde ons rond, vertelde ons heel veel interessante dingen, wees ons op de kist met de overblijfselen van St. Franciscus Xavier. Deze heilige woonde in Goa, maar stierf op een reis naar China. Hij wenste echter in Goa te worden begraven. Toen zijn overblijfselen werden opgegraven om naar Goa te worden getransporteerd, bleek dat zijn lichaam nog in perfecte staat verkeerde. Een wonder!

Je kunt hem nu zien in de basiliek. Hoog in de kerk ligt hij in een glazen kist, maar je kunt hem zien liggen. Helemaal compleet is hij niet meer, een van zijn onderarmen is hij kwijt. Deze is als reliek naar Rome gestuurd. En maal in de tien jaar wordt hij in een processie naar de SE Cathedral gebracht, die aan de andere kant van de weg ligt. Daar wordt hij dan 45 dagen lang getoond aan de gelovigen. Ook de kathedraal hebben we bezichtigd onder leiding van de gids die ook hier weer 50 roepies per persoon voor vroeg.

Daarna hebben we nog wat rondgelopen, de kerk van St. Petrus bekeken die is gebouwd naar het model van de Sint Pieter in Rome, en even staan kijken naar het inschepen van een Indiase ferry die de zeestraat bij Oud Goa oversteekt.

We wilden toch nog ruim de tijd nemen om te studeren voor het examen dat de andere dag op het programma stond, dus liepen we terug naar de plaats die we hadden afgesproken met de chauffeur. De taxi vonden we snel, maar van de chauffeur was niets te bekennen. De souvenirverkopers kwamen weer op ons af. Als je aan een ook maar aandacht besteed of iets koopt, kun je er op rekenen dat er steeds meer op je afkomen. Dat overkwam mij ook, ik moest ze bijna van me afslaan. Toen er eentje bij kwam die zwepen verkocht had ik bijna …

De taxichauffeur reed ons nog wat rond langs bezienswaardigheden en vroeg toen of we nog belangstelling hadden om een bezoek te brengen aan een kunsthandel. Het ging hem om de provisie natuurlijk.

We stemden toe en werden allerhartelijkst ontvangen. Het bleek een gebouw te zijn met veel vertrekken en eerlijk is eerlijk, er was heel mooi spul te koop. De eigenaar troonde ons mee door dit schatpaleis en natuurlijk moesten we ook thee drinken. Tijdens de thee liet hij ons verschillende kwaliteiten tapijt zien en natuurlijk was de bedoeling dat we er een zouden kopen. Steeds weer zei hij dat ze overal op de wereld konden bezorgen en bij de kleine tapijten liet hij steeds weer zien hoe gemakkelijk het was deze op te vouwen en mee te nemen in de koffer. We hebben er toch maar niet een gekocht.

De studie leverde het gewenste resultaat, we slaagden allebei en zijn ons nu al weer aan het voorbereiden op het examen van vrijdag.

By Published On: 11 november 20080 Reacties

India

3 februari 2023, 08:49
Meest bewolkt
Meest bewolkt
9°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 88%
windsnelheid: 9.8 m/s W
Windstoten: 18.69 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:23
Verwachting 4 februari 2023
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
7°C
windsnelheid: 4.61 m/s NNW
Windstoten: 9.53 m/s
max. UV-Index: 0.42
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
6°C
windsnelheid: 4.61 m/s NNW
Windstoten: 9.53 m/s
max. UV-Index: 0.42
 

Leave A Comment