Het wordt weer tijd voor een update uit Goa. De collega’s uit Rotterdam zijn inmiddels uitgestudeerd en vliegen dinsdag weer naar huis. Vandaag en morgen gebruiken ze nog om iets meer van de omgeving te zien.

Inmiddels hebben wij tussen het studeren door elke avond de omgeving even verkend. Om een uur of vijf is het behoorlijk druk in de straten van Paniji en lijkt het allemaal op een drukke winkelstraat in Nederland. Verschillen zijn er echter wel. Het verkeer lijkt chaotisch, automobilisten, motor- en scooterrijders gebruiken regelmatig hun claxon en het is soms op drukke verkeerspunten dan ook een herrie van jewelste.

Regelmatig wordt je op straat aangesproken door handelaren die je goedkoop hun waren aanbieden en soms heel vasthoudend zijn. Donderdagavond werd Germen aangeklampt door een man die hem achtereenvolgens een schaakspel, een backgammonspel en de Kama Sutra aanbood, uiteraard tegen hele scherpe prijzen! Hoewel Germen steeds beweerde dat “No” ook “No” was geloofde deze handelaar daar niet in. Hij bleef Germen bestoken met steeds weer andere artikelen die hij uit zijn tasje wist op te diepen.  Blijkbaar was ik te dicht in de buurt gebleven, want opeens richtte hij zijn aandacht op mij. Elk artikel werd aangeprezen met de tekst “Very cheap Sir” en ook ik wist niet van hem af te komen. Toen ik blijkbaar interesse toonde in een artikel bood hij het aan voor het volgens hem belachelijk lage bedrag van 1800 roepies. Ik vertelde hem echter dat ik dat er niet voor over had en binnen enkele minuten daalde de prijs via 1500 tot 1000 roepies. Ook dat wilde ik niet betalen, maar toch bleef hij me bestoken met zijn verkooppraatjes. We dachten hem kwijt te raken toen we een oude kerk gingen bekijken, maar toen we na een half uur weer terug gingen naar ons hotel duurde het niet lang tot hij ons weer aansprak. Deze keer bood ik hem 400 roepies, en via 800 roepies kwamen we uiteindelijk een bedrag van 700 roepies overeen. Toen ik hem die betaald had vroeg hij om nog eens 100 extra! Dat dacht ik dus niet.

Word je in het centrum lastig gevallen door dit soort handelaren, aan de boulevard heb je daar geen last van. Het publiek daar, veelal met kleine kinderen, flaneert rustig langs de baai en kijkt je hooguit een beetje onderzoekend aan. Je bent tenslotte toch een vreemdeling die zich misschien wat anders gedraagt dan zij gewend zijn.

DSC08650Een klein meisje dat met haar moeder en zusjes en broertjes aan de wandel was, zag mijn fotocamera en vroeg me een foto van haar te maken. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Toen ik de foto had gemaakt leek ze echter geen interesse in het plaatje te hebben. Gefotografeerd worden door een blanke vond ze blijkbaar heel interessant. Het omgekeerde overkwam Germen gisteravond. Een complete Hindoestaanse familie wilde graag een foto. Germen dacht dat hij hen moest fotograferen, maar dat was niet de bedoeling. Zij wilden hem graag fotograferen, misschien brengt het wel geluk!

Morgen is het zondag en hebben we eindelijk vrij. Vanavond en ook morgenavond zal er echter ook weer gestudeerd moeten worden. Maandagmorgen wacht het tweede examen!

By Published On: 8 november 20081 Reactie

India

2 februari 2023, 13:27
Stortbuien
Stortbuien
7°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1021 mb
vochtigheid: 96%
windsnelheid: 3.72 m/s W
Windstoten: 14.89 m/s
UV-Index: 0.21
zonsopgang: 08:18
zonsondergang: 17:21
Verwachting 3 februari 2023
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
9°C
windsnelheid: 9.12 m/s W
Windstoten: 17.36 m/s
max. UV-Index: 0.53
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
8°C
windsnelheid: 9.12 m/s W
Windstoten: 17.36 m/s
max. UV-Index: 0.53
 

One Comment

  1. judy 10 november 2008 at 17:16 - Reply

    Wonderful writing, Geert. Keep it up!

Leave A Comment