Vroeger stond in het centrum van Heerenveen een machtige Kruiskerk. Het gebouw dateerde van 1637 en veel Heerenveeners is het altijd aan het hart gegaan dat het gebouw in 1969 werd gesloopt. De toren van de kerk was al eerder neergehaald omdat hij volgens een gemeentebestuurder gevaar vormde voor de kerkbezoekers. Volgens een onderzoek van een Leeuwarder architect was de toren verzakt ten gevolge van een ondeugdelijk fundering bij de bouw en leverde dit gevaar op voor het hele gebouw. Bij de afbraak bleek dat het nog wel wat meeviel met de staat van deze toren. De toren zou met een staalkabel door een kraan worden neergehaald, maar de ‘zwakke’ toren weerstond de kracht van de kraan. Toen deze alle kracht zette brak de kabel en leek de toren de strijd te winnen.

Zoals vroeger gebruikelijk werden doden vaak in de kerk begraven. Zo ook in deze kerk. Veel voorname Heerenveense families vonden hun laatste rustplaats in de kerk. Toen begraven in de kerk niet meer was toegestaan werden de graven vlak buiten de kerk gelegd. Bij de afbraak van de kerk werd besloten de grafstenen te laten liggen. Misschien ging het te ver om ook die op te ruimen, vooral ook omdat op de grafsteen van het echtpaar van Scheltinga stond geschreven: “En hebben gewilt dat haare lighaamen nooyt worden geroert”.

De bedoelingen waren ongetwijfeld goed. Van het ontstane parkje, gelegen op het punt waar de geschiedenis van Heerenveen begon, zou iets moois worden gemaakt. Goede bedoelingen echter hebben de neiging op niets uit te lopen in de amateuristische politiek die gemeentepolitiek in een plaats als Heerenveen nu eenmaal schijnt te zijn. Er valt wel te scoren met een project als Sportstad, nieuw Thialf, het Poortje, grote in het oog springende centrumplannen, maar het kleine parkje gelegen Achter de Kerk levert blijkbaar niets op.

Wie nu het parkje bezoekt krijgt een flinke schok te verwerken. De grafzerken zijn op die van de Van Scheltinga’s na niet meer te lezen. De meeste stenen liggen schots, scheef en verzakt te wachten op het moment dat ze hun informatie helemaal niet meer prijsgeven omdat ze zijn afgesleten door weer en wind.
Het parkje is een hangplek en drollenveld geworden. De plek die zo mooi is gelegen aan het water heeft niets eerbiedigs meer. Nog steeds meren zomers toeristen hun boot af aan de oever van het parkje. Ongetwijfeld zullen ook zij zich verbazen over de ontstellende staat van het gebied.

In 2005 leek er hoop te zijn voor het parkje. Studenten van de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein uit Velp bogen zich in opdracht van de gemeente Heerenveen over de toekomst van het parkje. Twee groepen studenten maakten voorstellen voor een nieuwe inrichting. De gemeente zou een ontwerp van die twee visies maken, een ontwerp dat eind 2005 op tafel moest liggen.

Wat er met het ontwerp is gebeurd? Wie zal het zeggen. In 2007 ontwikkelde een Heerenveener nog een ontwerp voor de herbouw van de Kruiskerk, wel gecombineerd met het bouwen van appartementen. De gemeente wees het voorstel af en misschien was dat wel terecht. Want woningbouw op zo’n mooie groene plek midden in het centrum?

Er moet echter wel iets gebeuren. In het nieuwe centrumplan wordt wel gesproken over verschuiving van het BK plein, over een cultuurplein, over een sportplein, over het Geert Willigenplein, over de Gedempte Molenwijk, maar kan het parkje aan Achter de Kerk daar alsjeblieft ook een plaatsje in krijgen?

By Published On: 14 juni 20082s Reacties

2 Comments

 1. Carla Bosma 16 juni 2008 at 00:01 - Reply

  In de nieuwe plannen wordt het historische centrum eigenlijk verschoven; slopen lijkt het credo te zijn; over achterstallig onderhoud wil men het liever niet hebben. En tóch heeft onderhoud te maken met respect, voor een begraafplaats, voor de beeldbepalende karaktervolle panden, voor delen van Heerenveen waaruit men is geworden tot wat men nu is.

  Worden bepaalde plaatsen minimaal of helemaal niet onderhouden heeft dat een reden. Meestal heeft dat met de mate van belangrijk vinden te maken; en dat is duidelijk te zien. Helaas blijkt maar al te vaak dat de toch belangrijke onderwerpen voor “burgers” van de tafel afvallen. En ik geef je groot gelijk dit onderwerp openbaar én op de site te zetten.

  Mag ook hopen dat dit opgepikt wordt door ambtenaren die via gemeenschapsgeld betaald worden. Er is al té veel en té hard in de snelheidstrein gereden en het wordt hoog tijd eens om te zien naar wat er nog steeds stil ligt.

 2. Jan Vos 4 augustus 2008 at 12:49 - Reply

  Nostalgie cq cultureel erfgoed en Heerenveen gaan niet samen. Net zoals de kruiskerk ging ook oa. de watertoren en het zo befaamde hotel Vernimmen eraan.
  Vernieuwing is het toverwoord in vele gemeenten.
  Ja, Sportstad en een nieuw Thialf is mooi en promoot het Fryske haagje tot ver buiten de landsgrenzen. Maar alle hystorische vernielingen ten spijt, het gezichtsbepalende karakter van Heerenveen zijn we voor altijd kwijt.

Leave A Comment