De laatste hike van deze vakantie voert ons naar Hunters Basin. Het is een bergplateau in de Telkwa Mountains en de wandeling er naar toe duurt ongeveer een uur vanaf de parkeerplaats. We rijden er met twee wagens naar toe.
Het eerste gedeelte voert door een bos. Het pad is af en toe moeilijk begaanbaar door de grote plassen water. De laatste tijd heeft het behoorlijk geregend en dat is dus ook goed te merken. Gelukkig hebben we goede schoenen zodat we droge voeten houden.

Eenmaal boven de boomgrens wordt het pad droger, we bereiken de oude mineroad naar het oud mijnkamp dan ook al snel. Deze oude weg loopt steil omhoog en is bezaaid met rotsblokken, waardoor je goed moet uitkijken waar je je voeten neerzet.
View from window

In het oude mijnkamp gebruiken we de lunch. Enkele leden van de groep gaan nog verder, maar wij besluiten in het kamp te blijven. De zon heeft echter inmiddels plaats gemaakt voor wat bewolking en de wind maakt het flink koud. Dat duurt echter niet lang, de zon breekt weer door en de temperatuur loopt al weer snel op.
Van het oude mijnkamp, waar Cor in de jaren zestig nog heeft gewerkt, is niet veel meer over. Er is nog een gebouw, waarin vroeger werd gekookt en geslapen, over. Dit gebouw is echter ook niet meer in een echt goede staat.

Even verderop staat nog een andere houten constructie die nog een beetje overeind wordt gehouden door een stalen kabel die aan een rots is bevestigd.
De andere gebouwen die er ooit stonden zijn allemaal verdwenen. Het enige dat daarvan is overgebleven zijn veel planken en ijzer dat her en der ligt verspreid. Zelfs in de kreek die uitmondt in een watervalletje ligt dit puin. In de jaren zeventig toen deze mijn werd gesloten was het nog niet verplicht alles op te ruimen, zoals dat tegenwoordig het geval is.

Overal liggen stenen waarin vooral veel koper zit. Sommigen hebben de mooiste kleuren en sommigen lijken zelfs goud te bevatten. Laat je echter niet misleiden door de gouden schittering, het zijn mineralen die de schittering teweegbrengen.
Het grootste doel van de mijn was dan ook het winnen van koper, in de jaren zestig was dat nog rendabel. Naast het koper werd ook nog zilver gewonnen en een heel klein beetje goud.
Als de anderen weer terugkomen zetten we de afdaling weer in. Na anderhalf uur zijn we weer bij de auto’s en vertrekken we weer naar huis.Op de bergrug tegenover het
pand zien we nog een paar berggeiten lopen. Ze lopen helemaal bovenop en zijn tegen de blauwe lucht duidelijk zichtbaar.
Dit was de laatste bergwandeling van deze vakantie en het was zeker een waardige afsluiting.

By Published On: 9 september 20071 Reactie

Weer Telkwa

3 februari 2023, 07:43
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: 0°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 0 m/s N
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

One Comment

  1. Scorpioentje54 11 september 2007 at 12:26 - Reply

    Hoi Geert en Janita,

    Ik weet niet wanneer jullie weer terug in Nederland zijn maar ik heb enorm genoten van jullie verslagen en schitterende foto`s op deze site.
    Om de paar dagen even kijken of er weer nieuws van jullie was, soms teleurstellend dat er niets bij was gekomen maar wel begrijpelijk want het kost best wel tijd om zo`n site met een verslag en foto`s steeds bij te werken.

    Groetjes Rigt

Leave A Comment